Pratite nas

Kako Lijanović članovima NSRZB-a iz federalnog proračuna dijeli socijalnu pomoć i novac za školovanje

Objavljeno

na

Vijećnik sarajevske Općine Ilidža Kemal Čorbo je dobio 1.000 KM iz federalnog proračuna na ime socijalne pomoći. Novac mu je 2011. godine odobrio federalni dopremijer Jerko Ivanković Lijanović iz stavke proračunske rezerve, namijenjene za hitne i nepredviđene troškove. Lijanović i Čorbo pripadaju Narodnoj stranci Radom za boljitak (NSRZB). Kao predstavnik ove stranke u Općinskom vijeću, Čorbo prima najmanje 300 KM mjesečno. Dodatno zarađuje i kao član dviju skupštinskih komisija. Za prisustvo jednoj sjednici komisije dobije dodatnih 100 KM.

Čorbo je jedan od najmanje 27 članova ove stranke koji su u posljednje dvije godine od dopremijera Lijanovića dobili jednokratnu naknadu iz rezerve federalnog proračuna. Članovi Stranke su na ime socijalne ili druge vrste pomoći dobili više od 25.500 KM.Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) je otkrio da nisu svi socijalno ugroženi.

Iz proračuna Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) svake godine bude odvojeno do tri posto ukupnih prihoda kao rezerva koja se može potrošiti za neplanirane troškove, vanredne situacije ili neočekivane događaje. Odobrenje za potrošnju rezervi daje Vlada FBiH, s tim da premijer i njegovi zamjenici raspolažu određenim iznosom novca.

Da bi se dobio novac iz proračunskih rezervi, korisnik mora podnijeti pismeni zahtjev, uz obrazloženje razloga zašto mu je novac potreban i zašto je hitan, ali mora navesti i očekivane rezultate koje želi postići, kao i plan potrošnje.CIN je došao do podataka da se ova sredstva ne troše uvijek namjenski, već služe i za financiranje stranačkih kadrova i funkcionera.

Federalni dopremijer Lijanović je tijekom 2011. i 2012. godine iz sredstava proračunske rezerve odobrio 160.000 KM. Novac je dobilo 176 pojedinaca i dva udruženja.

Kemal Čorbo – stranački kolega

Kemal Čorbo se u NSRZB učlanio neposredno prije lokalnih izbora 2008. godine. Od prosinca 2008. do danas zaradio je najmanje 20.200 KM. U izjavi za CIN on je rekao da se u to vrijeme oženio i da nije imao riješeno stambeno pitanje. Čorbo kaže da je od Vlade FBiH pismeno tražio pomoć, ali i od Županije Sarajevo, ali da nije znao od koga je dobio ovaj novac dok na kraju mjeseca nije vidio izvod iz banke.

Njegov stranački kolega Sandin Arnautović, s kojim dijeli klupu u Općinskom vijeću Ilidža, također je 2011. godine dobio 1.000 KM kao socijalnu pomoć. On je odbio razgovarati za CIN o ovoj temi.Arnautović i Čorbo su bili najuspješniji kandidati Stranke na lokalnim izborima 2012. godine, kada su zajedno osvojili 931 glas. Time je NSRZB dobio dva mandata u Općini Ilidža.Do novih izbora 2016. godine obojica imaju osigurane prihode kao općinski vijećnici. Do tada će im Općina Ilidža plaćati i socijalno i zdravstveno osiguranje.

U razgovoru za CIN dopremijer Lijanović kaže da je novac podijelio svima koji su podnijeli zahtjev i za koje je on procijenio da im treba pomoć. On kaže da članstvo u Stranci nije bilo kriterij niti su članovi bili privilegirani za informaciju na koji način se sredstva dodjeljuju. „Mi imamo desetine tisuća članova“, kaže Lijanović. On dodaje da bi svi mogli ispuniti neki kriterij za podršku da su poslali molbu: neki zbog malih primanja, neki zato što su nezaposleni, ili se školuju, ili se liječe.

Najveći broj članova NSRZB-a koji su dobili novac iz proračunske rezerve su sa područja Ilidže. Prema podacima do kojih je došao CIN, 13 članova Stranke iz ovog dijela Sarajeva je dobilo novac kao socijalnu pomoć i pomoć za školovanje.Na području općine Ilidža rade četiri punkta javne kuhinje Crvenog krsta/križa. U njima se trenutno hrani 470 ljudi. Svakog mjeseca broj korisnika javne kuhinje se povećava, a u Crvenom križu to objašnjavaju sve težom ekonomskom situacijom u zemlji.

Novinari CIN-a su razgovarali sa nekoliko korisnika punkta u naselju Lužani na Ilidži. Nitko od njih nije znao za mogućnost dobijanja pomoći iz Ureda dopredsjednika Federacije. Većina kaže da budu odbijeni i kad se obrate nekoj instituciji – općinama ili ministarstvima na različitim nivoima.

Novac iz proračunskih rezervi

Po hranu za supruga, petogodišnjeg sina i dvoipogodišnju kćer u javnu kuhinju dolazi i Amela Brulić. Jednom rukom pridržava kćer, a u drugoj drži platneni ceker u kojem su kantica sa toplom čorbom i dvije štruce kruha. U razgovoru za CIN kaže da njezina četveročlana obitelj živi od 66 KM mjesečno koje dobiju kao doplatak za dvoje djece. Osim doplatka i hrane u javnoj kuhinji, od države nemaju drugu pomoć.Kaže da se nekoliko puta obraćala za pomoć raznim institucijama, ali da nije znala da može tražiti i novac iz proračunskih rezervi.

Iz istog kazana hranu uzima i ratni vojni invalid Fadil Bećirović. Sa suprugom živi od 215 KM koje prima kao naknadu za invaliditet i ortopedski dodatak. Kaže da se obraćao mnogim institucijama za pomoć, ali da je samo jednom dobio 150 KM od Općine Ilidža. Bećirović kaže da ima režijske troškove koje ne može plaćati.

„Ložim drva, ali nemam drva“, gorko se našalio Bećirović.

Lijanović kaže da sam naziv njegove stranke šalje poruku da je rad jedini način da se dođe do boljeg statusa. „Očekujem od naših članova da budu vredniji od drugih i nađu način kako se na tržištu izboriti za posao i ostvariti primanja“, kaže on. Prema kriterijima raspodjele sredstava iz proračunske rezerve ovim novcem bi se trebali financirati slučajevi koji se nisu mogli predvidjeti u procesu izrade proračuna. Preciznijih kriterija nema. Na to godinama upozoravaju federalni revizori.

„Moraju se utvrditi kriteriji kako i na koji način i tko može dobiti sredstva“, kaže Munib Ovčina iz Ureda za reviziju institucija FBiH. Vlada FBiH je prošle godine iz proračunske rezerve potrošila 6,4 milijuna maraka, što je dva puta više nego u 2011. godini. Od tih sredstava Lijanović troši oko 80.000 KM godišnje. On je za CIN izjavio da to i nisu „neki basnoslovni iznosi“ i da nema sve mehanizme kontrole i procjene njihove potrošenje.

Za dobijanje ovog novca ne postoji natječaj ili javni poziv. Novac je dijeljen na osnovu zahtjeva fizičkih ili pravnih lica koji su direktno dostavljeni premijeru ili njegovim zamjenicima. Anela Medić, kandidatkinja NSRZB-a na zadnjim lokalnim izborima za Općinsko vijeće Ilijaš, dobila je 2.000 KM kao socijalnu pomoć. Na novinarski upit kako je znala kome i kada treba uputiti zahtjev, odgovorila je: „Pa, danas globalizacija… Jednim klikom na internetu možete sve saznati“. Medić se, međutim, ne sjeća na kojoj stranici je pronašla ovu informaciju.

2.000 KM za pomoć u školovanju

Josip Grbavac, predsjednik podmlatka Stranke iz Ljubuškog dobio je 2011. godine 2.000 KM za pomoć u školovanju. Rekao je da mu je novac trebao zato što nije mogao platiti magisterij.On je novinarima CIN-a kazao da se raspitao kod drugih koji su slali zahtjeve za pomoć. Lijanoviću je, uz zahtjev da mu pomogne koliko može, dostavio i dokumentaciju.  „Kopirao sam indeks, osobnu kartu“, kaže Grbavac.Objasnio je da Lijanoviću nije poslao zahtjev zato što su iz iste stranke, već „po inerciji“, jer je Lijanović predstavnik hrvatskog naroda.

Federalni revizori u svom izvještaju navode da je Vlada FBiH prošle godine trošila više novca iz sredstava rezerve nego je bilo planirano. Također je upozoreno da se plaćalo nešto što se moglo i moralo planirati u proračunu, kao što je financiranje nekih udruženja i slično. Revizori nisu uvjereni da su sva sredstava potrošena namjenski. Federalni premijer Nermin Nikšić godišnje troši oko 150.000 KM iz sredstava proračunske rezerve. Tijekom prethodne dvije godine taj novac su dobila 52 sportska, nevladina i vjerska udruženja te 29 pojedinaca.

Uz ostale, prošle godine je 1.500 KM dobila i Zerina Džeko, uposlenica u mostarskom Uredu Vlade FBiH. U izvještaju o izvršenju proračuna nije navedeno na osnovu čega je Džeko dobila novac.Desnica Radivojević, drugi premijerov zamjenik, godišnje troši oko 80.000 KM. U zadnje dvije godine odobrio je isplatu za 22 pojedinca i 31 različito udruženje. Među fizičkim licima koja su dobila ovaj novac nalazi se i zastupnik Doma naroda Parlamenta FBiH Enes Salkanović. Pretprošle godine, u vrijeme kada su obojica bili članovi Stranke demokratske akcije (SDA), on je od Radivojevića dobio 2.000 KM.

Salkanović je novinarima CIN-a rekao da je novac dobio za liječenje zloćudne bolesti: „Ja sam primao skupi lijek koji je koštao dvije tisuće eura i uputio sam zahtjev, znajući da ima ta rezerva“, kaže Salkanović.Mehmedalija Rapa, zamjenik predsjednika Saveza umirovljenika FBiH, smatra nedopustivim da funkcioneri javni novac dijele svojim stranačkim kolegama, kada umirovljenici jedva sastavljaju kraj sa krajem.

„Otkud ministru pravo da društvene pare koje uplaćuju građani i radnici tako raspoređuje?“, pita se Rapa. „Ukoliko je to točno, trebalo bi poduzeti sve mjere da se taj ministar smijeni i da se pokrene kazneni postupak protiv njega.“

dnevno.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vlaho Orepić: Resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Vlaho Orepić  nakon što je jučer istupio iz Mostova saborskog kluba, danas je preko facebooka uputio poruku Boži Petrovu i Nikoli Grmoji.

“Dragi ljudi, Žao mi je što su g. Petrov i g. Grmoja i dalje ustrajni u nepoduzimanju konkretnih koraka u smjeru nužnih promjena u MOST-u, kojih su sigurno svjesni, kao što su to i svi članovi predsjedništva, kluba zastupnika, i glavnog odbora MOST-a.

Komunikacija koja se zasniva na čuđenju i povezivanju moje odluke o istupanju iz kluba zastupnika uz, kako kažu, moje želje, strasti i ambicije, predstavlja neiskren i nekorektan pristup cijelom događaju.

Ne želim sudjelovati u “popularnom” političkom komuniciranju, na kojem, nažalost, i dalje inzistiraju, a koji se sastoji od tematske površnosti i osobne diskreditacije “druge” strane. Ni jedna odgovorna politika ne može se zasnivati na “SLUČAJNIM” a pogotovo ne na netočnim insajderskim informacijama kojima se netko osobno nastoji diskreditirati.

Bilo kako bilo, resetiranje MOST-a na polazne postavke je nužnost, a moj postupak je motiviran samo i isključivo tom potrebom. Kalkulacije nekakvim urotama i osobnim ciljevima samo je bijeg od odgovornosti onih koji za tim posežu. Ljude koji su mi dali povjerenje nikada neću iznevjeriti i ova moja odluka na tom je tragu!”

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Četvrta gardijska brigada o Pilselu: ‘Nitko od naših pripadnika ga ne poznaje s ratišta jer nije sudjelovao u borbenim akcijama’

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji iz Četvrte gardijske brigade priopćili su svoj stav o gostovanju novinara i kolumnista Drage Pilsela u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Radi potpunog i pravilnog informiranja javnosti uzimamo si slobodu pojasniti neke pojedinosti o sudjelovanju Drage Pilsela u 4. gardijskoj brigadi. Naime, gospodin Pilsel je u emisiji Otvoreno emitiranoj 11. prosinca 2017. godine iznio podatak da su on i poginuli brat bili pripadnici 4. gardijske brigade, što je nesporno.

Doista poginuli brat Andres Pilsel bio je veliki ratnik u 4. gardijskoj brigadi te je časno prošao sve terene do trenutka nestanka u borbenoj akciji, dok je Drago Pilsel evidentiran u 4. gardijskoj brigadi u period od 11.11.1992. do 28.02.1992. kao prevoditelj za španjolski jezik u Splitu. Dotičnog nitko od pripadnika 4. gardijske brigade ne poznaje s ratišta jer isti nikada s postrojbom nije bio na terenu niti je sudjelovao u borbenim akcijama.

Kao Udruga veterana 4. gardijske brigade neshvatljivo nam je da pojedinci imaju za pravo poistovjetiti se s istinskim ratnicima koji su zaista sudjelovali u obrani Republike Hrvatske.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari