Connect with us

Vijesti

Kako nastaje financijska kriza!?

Objavljeno

-

STRUČNO OBJAŠNJENJE

Ovo je za one kojima još uvijek nije jasno kako nastaje financijska kriza. Primjer je ilustrativan i, vjerujem, jednostavan i za ekonomske laike.

[dropcap]M[/dropcap]ara je vlasnica gostionice. Ona bistro zaključuje da su njeni stalni gosti, uglavnom, nezaposleni alkoholičari i da se od takvih mušterija njena krčma ne može izdržavati. Da bi riješila problem, pravi novi marketinški plan koji dozvoljava njenim klijentima da piju “na dug”, (piješ sad / platiš kasnije).

Mara knjiži dugove svojih mušterija i praktično im odobrava zajmove za piće. To se brzo pročulo i kao rezultat – gosti navale u Marinu gostionicu. Njena teka dužnika postaje sve deblja.

Vrlo brzo njena krčma ima najveći promet u gradu. Budući da mogu piti na odloženo plaćanje, nitko od mušterija se ne buni što Mara s vremena na vrijeme podiže cijene vina i piva – najčešće konzumiranih pića.

Kao dodatna posljedica ovoga, dolazi do značajnog rasta bruto prihoda. Mladi i dinamični potpredsjednik lokalne banke prepoznaje ogromni budući potencijal ovih dugova i povećava Mari kreditni limit u svojoj banci. On ne vidi nikakav problem oko toga, jer iza svega stoje dugovi nezaposlenih alkoholičara – mušterija kao zalog!

To ubrzo primjete i eksperti za burzovno poslovanje u centrali banke i smisle način kako da ostvare velike bonuse pretvarajući ove zajmove u ALKO-OBVEZNICE. Ovim vrijednosnim papirima se potom trguje na svjetskim burzama.

Naivni investitori, u stvari, ne razumiju najbolje da su “preporučene” dionice koje su kupili – u stvari dugovi nezaposlenih alkoholičara i tako cijene obveznica stalno rastu! Uskoro postaju jedne od najboljih za trgovinu u nekim od vodećih državnih brokerskih kuća.  veresija

Jednog dana (iako cijene dionica i dalje rastu), menadžer u lokalnoj banci odluči da je došlo vrijeme da se krene sa zahtjevom za podmirenje duga nastalog na račun odložnog plaćanja pri konzumiranju alkohola u Marinom lokalu. Gazdarici Mari ne preostaje ništa drugo nego da se okrene svojim mušterijama. Znamo već oni su nezaposleni alkoholičari koji nemaju čime podmiriti svoje materijalne obveze prema do tada omiljenoj ugostiteljskoj djelatnici.

Kako Mara ne može ispoštovati klauzule ugovora prema lokalnoj banci, jedino joj preostaje da proglasi bankrot. Krčma se zatvara i njenih 11 zaposlenih gubi posao.  Preko noći cijena ALKO-OBVEZNICA pada za 90 posto.

Urušena vrijednost obveznica uništava likvidnost banke, koja više ne može odobravati nove zajmove i njena ekonomska aktivnost biva zamrznuta.
Time su pogodjeni i dobavljači, koji su Mari, također, odobravali odloženo plaćanje i čak investirali u obveznice visoke vrijednosti. Prisiljeni su otpisati sav njen dug uz gubitak, već navedenih, 90 posto pretpostavljene vrijednosti obveznica.

Dobavljač vinom proglašava bankrot, zatvarajući obiteljski biznis koji se uspješno odvijao pune tri generacije; dok dobavljača pivom preuzima konkurentska firma, koja odmah zatvara lokalnu pivovaru i otpušta svih 150 radnika.

A što je s bankom, brokerskom firmom? Gospoda direktori spašavaju se multi-milijunskom infuzijom od strane vlade, bez dodatnih obaveza prema državi. Fondovi neophodni za ovo izbavljenje osigurani su uvođenjem novih poreza što padaju na leđa zaposlene srednje klase građana, koji uglavnom ne piju alkohol i nikad nisu ni bili u Marinoj krčmi.

… E, ako vam sada nije jasno kako je došlo do krize, onda sigurno niste nikada pijuckali na odgođeno plaćanje, ili na teku. Ustvari, znao sam ja cijelo vrijeme da je za sve ovo kriva neka gostioničarka Mara, a ne jadni bankari i brokeri što su vjerovali u platni potencijal nezajažljivih tamanitelja sadržaja vinskih i pivskih čaša. Hvala prijatelju iz djetinjstva Ici što mi je na ovako jednostavan način objasnio sve ono zbog čega me mjesecima proganjala glavobolja.

U budućim pohodima na lokale u potrazi za maliganima najvažnije je prvo pitati gostioničarku da se, slučajno, ne zove Mara ili Marija.

Alojz Šunjić dipl.oec/Gornji Mali Ograđenik

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari