Connect with us

Iz Svijeta

Kako preživjeti ljetne vrućine?

Objavljeno

-

Tijekom velikih ljetnih vrućina posebno se trebaju paziti ugrožene skupine: osobe starije dobi, kronični bolesnici, trudnice i djeca. Pri uzimanju tekućine prednost treba dati negaziranoj vodi i laganim juhama, a svakako izbjegavati alkoholna, gazirana i slatka pića te kofeinske napitke. Pročitaj preporuke za ljetne vrućine!

  • Kod kroničnih bolesnika je uslijed velikih vrućina moguća pojava umora i slabosti kao i neurovegetativnih smetnji. Savjetuje se izbjegavanje većih napora i dulji boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 17 sati, te uzimanje dovoljnih količina tekućine, a najmanje 2 litre dnevno.
  • Pri uzimanju tekućine prednost treba dati negaziranoj vodi i laganim juhama, a svakako izbjegavati alkoholna, gazirana i slatka pića te kofeinske napitke (kava, jaki čajevi).
  • U prehrani izbjegavati pržena, masna i jako začinjena jela, a prednost dati kuhanoj hrani, povrću i voću, salatama, te laganim varivima i juhama.
  • Kronični bolesnici trebaju redovito uzimati propisane lijekove, a oboljeli od šećerne bolesti redovito kontrolirati i regulirati šećer u krvi te kardiovaskularni bolesnici krvni tlak.
  • Ako ne možeš izbjeći izlazak u najtoplijem dijelu dana, odjenite se u laganu odjeću, zaštitite glavu i oči te svakako ponesite bocu s vodom.
  • Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti od štetnog UV zračenja, kojeg indeks u danima vikenda može biti i vrlo visok (8 ili 9).
  • Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potrebno je nositi odjeću svjetlijih boja, dugih rukava, pokrivala za glavu te sunčane naočale koje daju 100% zaštitu od UV-A i UV-B zračenja. Dijelove kože koji su izloženi sunčevim zrakama potrebno je zaštititi preparatima koji pružaju dovoljnu zaštitu, a najmanje s faktorom SPF 30.
  • U danima kad je UV index izrazito visok, od 8 do 10, UV zračenje može prodrijeti i kroz tanju odjeću te oštetiti kožu. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta te se ne preporuča djecu izlagati djelovanju sunčevih zraka od 10 do 17 sati.
  • Za vrijeme visokih temperatura zraka, temperatura u parkiranim automobilima može biti znatno viša te se ne preporuča zadržavanje u njima niti na kraće razdoblje.
  • Preporuča se tijekom dana zatvarati prozore i spuštati rolete, a prozračivanje prostorija provoditi tijekom noći kad su temperature zraka ipak niže. Rashlađivanje prostorija korištenjem klima uređaja prilagoditi s obzirom na vanjsku temperaturu zraka, tako da razlika vanjske i unutrašnje temperature ne bude veća od 5 do 7˚C

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas