Pratite nas

Reagiranja

Kako se mladi pripremaju iz povijesti za državnu maturu

Objavljeno

na

[testimonial name=”Mladen Pavković” title=”Publicist ” background=”#” color=”#” border=”#” img_border=”#” name_color=”#” title_color=”#”]Ako znaš tko je američki general MacArthur dobiješ pet, a za Gotovinu i Markača te nitko ne će ni pitati[/testimonial]

Kao dodatak u Jutarnjem listu objavljuju i pitanja (i odgovore) u svezi ispita za državnu maturu. Tako su ovih dana objavili i 70 NOVIH pitanja i rješenja s kojima će se susresti učenici završnih razreda srednjih škola, a odnose se na povijest. U knjižici su, kako piše, korišteni materijali Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Zanimljivo, nema što?

ScanMaturaMeđutim, pomno prelistavajući tu publikaciju (od 23 stranice) gorimo od želje da saznamo što to učenici trebaju znati, prije svega, o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu?

A kad tamo užas, jad i bijeda! Od svih pitanja u svezi Domovinskog rata, barem prema ovoj publikaciji, mladi trebaju odgovoriti (jedino) na ovo:

“Uz koje se bojište Domovinskoga rata vezuje sljedeća rečenica: Obadva, obadva su pala?”

Što ima još od (novih) pitanja, a odnose se na možebitnu suvremenu hrvatsku povijest? Ima jedno: “Uz koju se političku stranku vezuje rad Hrvatske građanske zaštite?” Zatim učenici moraju znati: “Kako se nazivao poznati hrvatski politički emigrant ubijen u Parizu 1978. godine?” ili “Kako se nazivala stranka koja je početkom 20. stoljeća nastala udruživanjem Stranke prava, Neovisne narodne stranke i Napredne omladine?”

I to je, da ti pamet stane, sve što se tiče (novih) pitanja u svezi kraja prošlog i ovog stoljeća, a odnose se na – povijest.

A na koja će onda (nova) pitanja iz povijesti učenici završnih razreda morati odgovarati na ispitu iz državne mature, kad na ona iz suvremen povijesti ne će?

Eto, tek samo nekih: “U kojoj je državi američki general Douglas MacArthur 1945. godine bio imenovan vojnim guvernerom?”, “Nakon koje je bitke Austro-pruskoga rata Venecija priključena Kraljevini Italiji?”, “U kojem su ratu Srbija, Crna Gora, Grčka, Rumunjska i Osmansko Carstvo porazili Bugarsku?”, “Tko je bio na čelu Talijanske Socijalne Republike”, “Koji se francuski stalež proglasio Narodnom skupštinom 1789. godine?”, “Za vladavine kojega je rimskoga cara osvojena Britanija?”, “Koju je funkciju obnašao Slavko Cuvaj u vrijeme atentata studenta Luke Jukića na njega?”, “Za koji je crkveni red u Rižnicama pokraj Klisa knez Trpimir dao izgraditi samostan?”, itd. i tako redom, pa sve do pitanja: “Kako se naziva vojno-politički savez osnovan 1949.?”.

I onda se čudom čudimo kako mladi nemaju pojima o stvaranju hrvatske države, Junacima Domovinskoga rata, vojno-redarstvenim operacijama i tome slično, baš kao ni to tko je bio agresor na Republiku Hrvatsku, tko su bili ratni zločinci, izdajice i dezerteri, koliko je u vrijeme agresije ubijeno, masakrirano i pobijeno Hrvata, koliko ima masovnih grobnica…

Puno je “važnije” da mladi znaju “U kojoj je državi američki general Douglas MacArthur 1945. godine bio imenovan vojnim guvernerom?” To valjda ne znaju ni Amerikanci, kao što nemaju pojima o hrvatskom Domovinskome ratu. Ali, ako hrvatski učenici odgovore na ovakva i slična (bezvezna) pitanja mogu dogurati i do “magistra” ili “doktora” povijesti, pa čak na temelju toga završiti i među akademicima (besmrtnima).

Da nije smiješno, bilo bi žalosno!

Mladen Pavković

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

dr. Hrvoje Tomasović pozvao branitelje: Oduprimo se ‘njihovoj’ Hrvatskoj, totalitarizmu i političkoj agresiji koju širi Beljak

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji, oduprimo se „njihovoj“ Hrvatskoj, totalitarizmu i političkoj agresiji koju širi Beljak

Započet  ću ovu svoju objavu citatom iz popularne pjesme “E, moj narode” Marka Perkovića Thompsona: “Ja to više tako ne mogu i neću!”

Predsjedniku HSS-a, mojem samoborskom gradonačelniku Kreši Beljaku nije bilo dosta što je izazvao opću sablazan svojim nedavnom tweetom da “Udba nije ubila dovoljno hrvatskih političkih emigranata”, već, unatoč konsternacije šire javnosti nastavlja sa nizom svojih skandaloznih izjava.

Tako je na Facebook stranici gradonačelnika Čazme Dinka Piraka Beljak izjavio sljedeće:

Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja”.

S obzirom da se ovdje radi o više nego očitom govoru mržnje, nepoštivanju više hrvatskih zakona te same Deklaracije o Domovinskom ratu, odlučio sam se na javni korak u smjeru adekvatnog sankcioniranja Kreše Beljaka za ovakovo njegovo “političko” djelovanje.

Samo da podsjetim zaboravne: taj isti Beljak već je i prije imao javne agresivne i seksističke ispade zbog kojih bi mu aktivisti iz #spasime trebali prosvjedovati pod kućnim prozorom.

Bez obzira na moje političko razmimoilaženje s Ružom Tomašić, ona sigurno kao žena nije zaslužila ton i način obraćanja koje je svojedobno imao taj isti Beljak kada joj je poručio: “Sikter iz naše Hrvatske!”

Kakva je to “njihova” Hrvatska jasno se i bjelodano vidi iz zadnji Beljakovih objava, a takvom se totalitarizmu i političkoj agresiji trebamo odlučno suprotstaviti.

Stoga sam se, kao hrvatski branitelj, odlučio za pokretanje ove grupe pod nazivom “BRANITELJI PROTIV BELJAKA”, s dva osnovna cilja:

1. Poticanje institucija hrvatske države na dosljedno poštivanje rezolucije EU parlamenta iz 2019. godine “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe” koja jasno poistovjećuje nacistički i komunistički režim;

2. S obzirom na činjenicu da mandatno-imunitetno povjerenstvo u pravilu ne skida saborski imunitet zastupniku na osnovu privatnih kaznenih prijava, želimo potaknuti institucije da po službenoj dužnosti protiv Kreše Beljaka podignu kaznenu prijavu zbog njegovih degutantnih izjava za koje mora odgovarati!

Dragi moji suborci, hrvatske braniteljice i branitelji, odazovite se ovom mojem pozivu u grupu “BRANITELJI PROTIV BELJAKA“!

Uvijek vaš ratni prijatelj, Hrvoje Tomasović, dr.med.

Krešo Beljak: ‘Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja’; Hrg: ‘Mislim da Beljaku treba medicinska pomoć’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

GONG: Državno izborno povjerenstvo treba regirati u slučaju Škore i Facebooka

Objavljeno

na

Objavio

Nevladina udruga Gong ustvrdila je u četvrtak kako bi DIP trebao sankcionirati predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru zbog toga što u financijskom izvješću nije pravilno prijavio sredstva iskorištena za oglašavanje na društvenim mrežama u vrijeme predizborne kampanje.

“S obzirom na to da kandidat Miroslav Škoro nije prijavio oglašavanje na društvenim mrežama u skladu sa zakonom i pridruženim pravilnikom, Gong smatra da DIP mora razjasniti ovaj slučaj te Škori obustaviti isplatu naknade troškova izborne promidžbe”, poručio je Gong.

Pozvao se pritom na važeće izborne propise koji nalažu da bi kandidati na izborima trebali o troškovima promocije na društvenim mrežama izvijestiti odvojeno od drugih troškova. Također, zakonski je određeno da se kandidatima koji se ne pridržavaju uputa i ne dostave financijske izvještaje “na propisani način”, može obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe.

Gong je ustvrdio da bi DIP Škori, koji ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe, trebao izreći administrativnu sankciju te obustaviti isplatu naknade dok uredno ne ispuni svoje obveze.

Iz Gonga ističu da bi isto trebalo napraviti i s kandidatima i kandidatkinjama koji su ušli u drugi krug, ako se pokaže da nisu na ispravan način unijeli troškove za društvene mreže.

Dodaju kako su se svi ostali kandidati iz prvog kruga, osim Ante Đapića, držali pravila i posebno prijavili sredstva za društvene mreže. Đapić, međutim, nije prešao prag od minimalno osvojenih 10 posto glasova birača, pa se na njega ova sankcija ne odnosi, jer ne ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari