Pratite nas

Reagiranja

Kako se mladi pripremaju iz povijesti za državnu maturu

Objavljeno

na

[testimonial name=”Mladen Pavković” title=”Publicist ” background=”#” color=”#” border=”#” img_border=”#” name_color=”#” title_color=”#”]Ako znaš tko je američki general MacArthur dobiješ pet, a za Gotovinu i Markača te nitko ne će ni pitati[/testimonial]

Kao dodatak u Jutarnjem listu objavljuju i pitanja (i odgovore) u svezi ispita za državnu maturu. Tako su ovih dana objavili i 70 NOVIH pitanja i rješenja s kojima će se susresti učenici završnih razreda srednjih škola, a odnose se na povijest. U knjižici su, kako piše, korišteni materijali Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Zanimljivo, nema što?

ScanMaturaMeđutim, pomno prelistavajući tu publikaciju (od 23 stranice) gorimo od želje da saznamo što to učenici trebaju znati, prije svega, o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu?

A kad tamo užas, jad i bijeda! Od svih pitanja u svezi Domovinskog rata, barem prema ovoj publikaciji, mladi trebaju odgovoriti (jedino) na ovo:

“Uz koje se bojište Domovinskoga rata vezuje sljedeća rečenica: Obadva, obadva su pala?”

Što ima još od (novih) pitanja, a odnose se na možebitnu suvremenu hrvatsku povijest? Ima jedno: “Uz koju se političku stranku vezuje rad Hrvatske građanske zaštite?” Zatim učenici moraju znati: “Kako se nazivao poznati hrvatski politički emigrant ubijen u Parizu 1978. godine?” ili “Kako se nazivala stranka koja je početkom 20. stoljeća nastala udruživanjem Stranke prava, Neovisne narodne stranke i Napredne omladine?”

I to je, da ti pamet stane, sve što se tiče (novih) pitanja u svezi kraja prošlog i ovog stoljeća, a odnose se na – povijest.

A na koja će onda (nova) pitanja iz povijesti učenici završnih razreda morati odgovarati na ispitu iz državne mature, kad na ona iz suvremen povijesti ne će?

Eto, tek samo nekih: “U kojoj je državi američki general Douglas MacArthur 1945. godine bio imenovan vojnim guvernerom?”, “Nakon koje je bitke Austro-pruskoga rata Venecija priključena Kraljevini Italiji?”, “U kojem su ratu Srbija, Crna Gora, Grčka, Rumunjska i Osmansko Carstvo porazili Bugarsku?”, “Tko je bio na čelu Talijanske Socijalne Republike”, “Koji se francuski stalež proglasio Narodnom skupštinom 1789. godine?”, “Za vladavine kojega je rimskoga cara osvojena Britanija?”, “Koju je funkciju obnašao Slavko Cuvaj u vrijeme atentata studenta Luke Jukića na njega?”, “Za koji je crkveni red u Rižnicama pokraj Klisa knez Trpimir dao izgraditi samostan?”, itd. i tako redom, pa sve do pitanja: “Kako se naziva vojno-politički savez osnovan 1949.?”.

I onda se čudom čudimo kako mladi nemaju pojima o stvaranju hrvatske države, Junacima Domovinskoga rata, vojno-redarstvenim operacijama i tome slično, baš kao ni to tko je bio agresor na Republiku Hrvatsku, tko su bili ratni zločinci, izdajice i dezerteri, koliko je u vrijeme agresije ubijeno, masakrirano i pobijeno Hrvata, koliko ima masovnih grobnica…

Puno je “važnije” da mladi znaju “U kojoj je državi američki general Douglas MacArthur 1945. godine bio imenovan vojnim guvernerom?” To valjda ne znaju ni Amerikanci, kao što nemaju pojima o hrvatskom Domovinskome ratu. Ali, ako hrvatski učenici odgovore na ovakva i slična (bezvezna) pitanja mogu dogurati i do “magistra” ili “doktora” povijesti, pa čak na temelju toga završiti i među akademicima (besmrtnima).

Da nije smiješno, bilo bi žalosno!

Mladen Pavković

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Sramota. Još nitko nije odgovarao za ubijenu djecu

Objavljeno

na

Godine idu, a još nitko nije obznanio točan popis djece koja su stradala u hrvatskom obrambenom Domovinskom  ratu.

Evo, redatelj Jakov Sedlar, autor brojnih povijesnih dokumentarnih i inih filmova, još će ove  godine predstaviti javnosti svoj novi dokumentarni film o toj djeci, o tim nezaštićenim malim junacima, koji su poginuli diljem Hrvatske – ni krivi ni dužni, odnosno o prekinutom djetinjstvu.

Tijekom rata razoreni su brojni objekti i ustanove što su služili djeci i u kojima su ona boravila, učila, igrala se…Riječ je o dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Jeste li možda čuli ili čitali da je netko odgovarao što je i jedan taj objekt bio na meti srpskih i inih četnika?

A jeste li čuli da je barem netko odgovarao za smrt nekog dječaka ili djevojčice u vrijeme Domovinskog rata?

A tijekom 1991. razoreni su i dječji domovi (8), domovi za rehabilitaciju mladeži (3) i domovi za rehabilitaciju hendikepirane  djece (5).

Nitko ne pita ni: kakve su na djecu, koja su danas već odrasli ljudi,  ostavile posljedice sirene za uzbunu, raketiranja, gubitak najmilijih, ili njihov život u javnim skloništima, podrumima…

Mnoga su djeca, zajedno sa svojim roditeljima,  u vrijeme rata, bila istjerana iz svojih domova i život su nastavili negdje drugdje, u neadekvatnim uvjetima. U Klanjcu su, primjerice, djeca živjela u željezničkom vagonu! Čak oko 185 tisuće djece moralo je do kraja ožujka 1992. napustiti svoje kuće i stanove.

Prvo ubijeno dijete bila je djevojčica od 16 godina koja je stradala  5.srpnja 1991. u selu Gornja Budičina pokraj Petrinje, na pragu svoje kuće. Do tog datuma bilo je ranjeno šestoro djece.

Djeca su stradavala i nakon „primirja“, tako da je do 24. ožujka 1992. poginulo 58, a ranjeno 332 djece.

Inače, prema tadašnjim podacima Ministarstva obrane RH, do ožujka 1992. najmlađa žrtva rata protiv Hrvatske je dječak od 4 mjeseca, a najstarija je djevojčica od 17 godina.

U tom vremenu, najžešćeg rata, najviše je stradalo djece u dobi 11-14 godina.

Dječaci su stradavali znatno češće nego djevojčice.

Većina je djece poginula ili bila ranjena djelovanjem vatrenog oružja i oruđa tj. eksplozivnim tenkovskim, topovskim i minobacačkim granatama ili bombardiranjem, odnosno raketiranjem iz zraka.

Kasnije su djeca, kao u Škabrnji, stradavala i od neeksplodiranih projektila i naprava (2002.).

Dakle, osim što su djeca ubijana, ranjavana, prognana, veliki broj je doživio i ratnu traumu. Možete li zamisliti kakvog je utjecaja ostavio događaj na neko dijete kad je vidjelo mrtvog čovjeka, što su doživljavala kad su bila odvojena od oba roditelja, kad su iz skloništa gledala četnike i čekala hoće li im netko ubaciti granatu, itd. i tako redom.

Sve to pamtimo i znamo, ali…hoće li napokon netko i zbog toga odgovarati?

(Pitanje za milijun kuna!)

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Zajednica utemeljitelja HDZ-a ‘dr. Franjo Tuđman’: Pokažimo odgovornost i zajedništvo

Objavljeno

na

Objavio

Zajednica utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ iz osjećaja odgovornosti prema svima koji podnose težak teret krize u kojoj se, baš kao i sve druge zemlje našla i naša domovina, poziva na nužno potrebnu odgovornost. To podrazumijeva zajedništvo oko napora koje kao društvo ulažemo kako bi zaštitili zdravlje i živote ljudi, te ublažili posljedice ove krize na naše gospodarstvo.

Zbog toga je neprihvatljivo ovu krizu, koju nitko u Hrvatskoj nije izazvao niti na bilo koji način uzrokovao, stavljati u neprihvatljiv politički kontekst, optužujući Vladu, a time i HDZ, da na njoj žele politički profitirati. Takvo neodgovorno lamentiranje mogu si dopustiti samo oni koji su nesvjesni dubine ove krize i zahtjevnosti vremena koje je pred nama, omalovažavajući sve istinske napore da iz ove situacije izađemo sa što manje žrtava.

Zbog toga Zajednica utemeljitelja, svjesna da će razvojem krize rasti broj neodgovornih i zlonamjernih pojedinaca, ali i onih koji u strahu od neizvjesnosti gube živce i traže sve i odmah, poziva sve dobronamjerne ljude da zadrže prisebnost, ne podliježu iracionalnim pozivima na ignoriranje zdravstvenih rizika i širenju panike. Vodimo računa da upravljanje krizom ovakvih razmjera nije jednostavan posao, da nitko ne može predvidjeti duljinu njenog trajanja i da su sredstva s kojima država raspolaže limitirana.

Stoga pozivamo sve, neovisno u kojoj se ulozi nalaze i neovisno pripadaju li javnom ili privatnom sektoru, na razboritost i ponašanje koje će nam omogućiti da sačuvamo supstancu koja će nam, kada zdravstvena kriza završi, omogućiti nastavak gospodarskih aktivnosti.

Od onih koji su nas, kada je naša Vlada gospodarske i financijske teme tretirala kao prvorazredna pitanja, napadali ideološkim floskulama i predbacivali nam izmišljeno „ideološko zastranjivanje“, ne očekujemo da u ovoj krizi budu konstruktivni ni prema Vladi ni prema HDZ-u. Ali moramo ih pozvati da makar u ovim teškim okolnostima neutemeljenim kritikama prestanu nanositi štetu čitavom društvu.

Apeliramo na sve da se suzdrže od pamfletističkog pristupa ozbiljnim temama. Pozivamo sve aktere na političkoj i društvenoj sceni da se klone nerazumnog pretjerivanja i pokušaju biti odgovorni prema sebi, svojim obiteljima i čitavom društvu.

Pobrinimo se da na kraju svega, kad utihnu zasljepljujuće strasti i isključivost sudionika, naše ponašanje u vrijeme ove krize dobije zadovoljavajuću ocjenu.

Mario Kapulica

Predsjednik Zajednice Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari