Pratite nas

Politika

Kako se obično Martinje u Samoboru pretvorilo u ‘Stierov puč protiv Plenkovića’

Objavljeno

na

Ako u slikovitom gradu Samoboru, tik do granice sa Slovenijom, postoje svetinje, to su Samoborski fašnik i Martinje. A Martinje u ovim vinorodnim krajevima slave svi, pa tako tradicionalno i samoborski ogranak HDZ-a.

A jedan od najeminentnijih pripadnika HDZ-a u tom kraju već petnaestak godina je Davor Ivo Stier, koji se u taj lijepi dio Hrvatske priženio i cijenjeni je “dotepenec”, piše Davor Ivanković u Večernjem listu.

I samoborski se HDZ godinama ponosio Stierom, koji je bio uspješni političar, višestruki ministar, politički tajnik HDZ-a sve donedavno, a smatralo ga se i demokršćanskim ideologom HDZ-a.

Stier je i ove godine organizirao tradicionalno druženje HDZ-ovaca za Martinje, kao i uvijek uza znanje i organizaciju lokalnog vodstva stranke, koju već godinu i pol vodi predsjednik ogranka Vladimir Skendrović, ( na slici sa Stierom) do jučer Stierov bliski stranački kolega i prijatelj.

No, kada je Večernji list objavio da je Stieru na Martinje došlo čak 140 članova HDZ-a iz svih krajeva Hrvatske, desetak gradonačelnika i načelnika te još pet saborskih zastupnika, Miro Kovač, Domagoj Ivan Milošević, Dražen Barišić, Mato Čičak i Davor Lončar, kao i Plenkovićev savjetnik Karlo Ressler, sve je krenulo naopako.

Nekome se u centrali nije dopalo što prognani Stier saziva stranačko okupljanje, na koje su došli i neki nepodobni HDZ-ovci koji očito, po mišljenju Zagreba, nisu na liniji, pa im je sve zamirisalo na puč.

Drugi dan, predsjednik ogranka Vladimir Skendrović u centralu na ruke Plenkovića, Jandrokovića i Barišića, koji je predsjednik županijskog HDZ-a, šalje dopis sadržaja kakvog se ne bi postidjeli ni članovi partijskih komiteta u blagopočivajućem Savezu komunista Hrvatske.

Na početku, Skendrović priznaje da je on bio organizator obilježavanja “blagdana svetog Martina, Martinja – kao prepoznatljive tradicije našeg kraja”. Potom prijavljuje da je, međutim, Stier dao inicijativu za martinjsko druženje, i to prije mjesec dana, što je zamišljeno kao jačanje i potpora HDZ-u Samobora “gdje ulažemo silne napore da nakon tri mandata stvorimo pretpostavke preuzimanja odgovornosti upravljanja gradom”.

Kaže Skendrović da je preuzeo financiranje u većem dijelu, kao i slanje pozivnica na dogovorene adrese. “Jedina osoba koja me nije informirala tko je bio pozvan je gdin Davor Ivo Stier koji je naveo samo broj”, otkucava Skendrović.

Nakon što je obavio kritiku i samokritiku, slijedi i zakletva pa u nastavku svog dopisa Plenkovićevu vrhu priseže “HDZ Samobor i ja osobno bezuvjetno i plebiscitarno smo posljednjih godinu i pol dana podržali i podržavamo smjer politike i vođenje stranke i Vlade premijera i predsjednika naše stranke gdina Andreja Plenkovića te na tom planu ulažemo maksimalne napore i pažnju u svakom javnom nastupu bilo kojeg člana s područja grada Samobora”.

Kako se Skendrović “u moralnoj kategoriji” smatra odgovornim za propust i kontrolu (!), tim putem stavlja na raspolaganje svoj mandat te vrhu naglašava “da bilo koji oblik daljnje suradnje i komunikacije sa saborskim zastupnikom D. I. Stierom na razini grada Samobora s moje strane više nije moguć”.

Ovo Skendrovićevo pismo trebalo je ovako objaviti jer ono govori o atmosferi koja se uvukla u HDZ. Ovakva i slična pisma pisali su partijski drugovi još 1948. u vrijeme Informbiroa da bi se, eto, nakon 70 godina dogodio déjà-vu. To je jadno i vjerojatno samo dno u stranačkoj komunikaciji, jer kako drukčije nazvati uradak u kojem se jedan šef ogranka odriče poznanstva, prijateljstva i kolegijalnosti s drugim članom koji više nije na liniji i nije više drug.

Kako Skendrović kaže da mu nije moguć bilo koji oblik suradnje i komunikacije sa Stierom, to valjda sugerira da se Stiera kao nepoćudnog makne kako im više ne bi kvario Martinje.

Oni malo iskusniji pretpostavit će da je možda Skendrović bio prisiljen napisati ovakvo pismo i da mu ga je možda diktirao netko drugi koji tu priliku želi iskoristiti za novi obračun s nepoćudnim Stierom. A ujedno poslati i članstvu poruku da se ne druže s drugovima koji nisu na liniji.

Da se svojevrsna autoritarnost sve više uvlači u HDZ bilo je očito u prigodama kao što je glasovanje o Istanbulskoj te uoči prosvjeda u Vukovaru kada je vrh stranke pomno pratio tko se kako ponaša i davao instrukcije kako treba misliti.

No, ovo pismo lokalnog šefa HDZ-a koji prijavljuje “bandu”, od nje se ograđuje i nudi žrtvu danas u 2018. u demokratskoj Hrvatskoj zastrašujući je čin. Toliki da je sada na potezu Plenkovićev vrh koji će, ako su napredni europejci, valjda osuditi takav staljinizam koji lomi karakter i kičmu u vlastitim redovima.

Davor Ivanković/Večernjem listu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

HDZ: ‘Bruna Esih besramnim lažima prikriva kaos u svojoj stranci’

Objavljeno

na

Objavio

F

Iz HDZ-a su u ponedjeljak opovrgnuli navode čelnice stranke Neovisni za Hrvatsku Brune Esih da su joj nudili članstvo i visoku poziciju u stranci ako se odrekne Zlatka Hasanbegovića, ističući kako je riječ o još jednoj u nizu besramnih laži kojima Esih prikriva kaos u svojoj stranci.

“Današnja izjava saborske zastupnice Brune Esih kako joj je ‘predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ponudio članstvo u stranci i visoku poziciju ako se odrekne Zlatka Hasanbegovića’ još je jedna u nizu besramnih laži koje služe za prikrivanje unutarstranačkog kaosa koji vlada u stranci Neovisni za Hrvatsku”, ističu iz HDZ-a u priopćenju.

Dodaju kako se ponovno potvrdilo da se i Esih i Hasanbegović, pod krinkom zauzimanja za suverenizam i državne interese, jedino bore za “vlastiti probitak i interese, a pritom nisu ni u stanju upravljati malom strankom koja je ispod izbornog praga”.

Bruna Esih u ponedjeljak je u Zadru ponovno jednoglasno izabrana za predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku, nakon tri sata zasjedanja delegata na stranačkom saboru iza zatvorenih vrata na Višnjiku.

Paralelno se održavao i sabor stranke u Zagrebu, koji je predvodio Hasanbegović na čelu zagrebačke organizacije stranke čiji predstavnici nisu došli u Zadar, za što je Esih rekla kako je “potpuno jasno da se tu radi o pokušaju nezakonitog preuzimanja stranke”, prenosi Hina.

 

Bruna Esih uzvratila Hasanbegoviću: Izdaja nije izdaja dok je ne počine najbliži ljudi

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bruna Esih uzvratila Hasanbegoviću: Izdaja nije izdaja dok je ne počine najbliži ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku, Bruna Esih, nakon održanog sabora stranke obratila se medijima i osvrnula na optužbe koje je na njen račun izrekao Zlatko Hasanbegović.

Nemam ja poruke za neke ljude. Ti događaji su za nas sve teško razočaranje i veselje nije onakvo kakvo bi bilo da su Neovisni za Hrvatsku mogli nastaviti s radom, rekla je Esih, prenosi N1

Unazad dvije godine smo napravili sjajne stvari i žao mi je zbog odluke mojih kolega, koji su napravili krivu procjenu, jer su pomislili da mogu dobiti ovu bitku. Kad netko zna da gubi i da ne može na način na koji je to uobičajeno i zakonito dobiti ono što želi, pristupa nekim drugim načinima i pokušajima. To ovdje nije slučaj, zato i jest ovaj sabor u Zadru, koji je napravljen prema statutu i svim zakonima i propisima Republike Hrvatske, rekla je Esih.

Istaknula je da je danas potvrđeno da je ona još uvijek aktualna predsjednica stranke, kao i da je NHR dobio novo predsjedništvo i nove članove središnjih tijela.

Upitana koja je sudbina Zlatka Hasanbegovića u stranci, Esih je rekla da uopće ne zna što se sve događalo u Zagrebu. “Za svoju sudbinu u životu općenito ljudi su sami zaslužni. Odrasli smo ljudi, donosimo odluke i stvari s kojima se moramo nositi, jer ako ne možemo, onda ne zaslužujemo zvati se političari”, rekla je Esih.

“Nažalost, vjerujem da ovo još uvijek nije završena priča i da ćemo imati o čemu razgovarati”, dodala je.

Što se tiče izjave Hasanbegovića da je Esih budućnost stranke dala na upravljanje Plenkovićevom Ministarstvu uprave, odnosno HDZ-u, Esih je rekla da je ona na lokalne izbore za Grad Zagreb išla samostalno, a da je “Hasanbegović u tom trenutku još uvijek bio u Predsjedništvu HDZ-a i ministar u toj istoj stranci”.

Smatra da raskol u stranci nije motiviran rezultatom europskih izbora. “Ne mogu ući u tuđu glavu. Dok ne budem imala bjelodane stvari, ja o tračevima ne želim govoriti. Mi jesmo ti koji će okupiti desnicu, a da bismo to mogli, moramo prvo osnažiti sebe”, rekla je Esih.

Što se tiče Hasanbegovićeva prozivanja za izdaju, Esih je rekla da je ona na parlamentarnim izborima, na koje je izašla na listi HDZ-a, iako nije bila članica te stranke, dobila toliko preferencijalnih glasova, da joj je sam Plenković ponudio članstvo u stranci i visoku poziciju. Kaže, nije to prihvatila, jer je vidjela kakav je stav njezina kolege Hasanbegovića bio o svemu tome i nije ga željela izdati.

“Ja sam ostala uz Hasanbegovića, tko je taj koji je igrač? Izdaja se ne zove izdajom dok je ne počine najbliži ljudi”, zaključila je.

 

Bruna Esih je nova / stara predsjednica Neovisnih za Hrvatsku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari