Pratite nas

Politika

Kako se obično Martinje u Samoboru pretvorilo u ‘Stierov puč protiv Plenkovića’

Objavljeno

na

Ako u slikovitom gradu Samoboru, tik do granice sa Slovenijom, postoje svetinje, to su Samoborski fašnik i Martinje. A Martinje u ovim vinorodnim krajevima slave svi, pa tako tradicionalno i samoborski ogranak HDZ-a.

A jedan od najeminentnijih pripadnika HDZ-a u tom kraju već petnaestak godina je Davor Ivo Stier, koji se u taj lijepi dio Hrvatske priženio i cijenjeni je “dotepenec”, piše Davor Ivanković u Večernjem listu.

I samoborski se HDZ godinama ponosio Stierom, koji je bio uspješni političar, višestruki ministar, politički tajnik HDZ-a sve donedavno, a smatralo ga se i demokršćanskim ideologom HDZ-a.

Stier je i ove godine organizirao tradicionalno druženje HDZ-ovaca za Martinje, kao i uvijek uza znanje i organizaciju lokalnog vodstva stranke, koju već godinu i pol vodi predsjednik ogranka Vladimir Skendrović, ( na slici sa Stierom) do jučer Stierov bliski stranački kolega i prijatelj.

No, kada je Večernji list objavio da je Stieru na Martinje došlo čak 140 članova HDZ-a iz svih krajeva Hrvatske, desetak gradonačelnika i načelnika te još pet saborskih zastupnika, Miro Kovač, Domagoj Ivan Milošević, Dražen Barišić, Mato Čičak i Davor Lončar, kao i Plenkovićev savjetnik Karlo Ressler, sve je krenulo naopako.

Nekome se u centrali nije dopalo što prognani Stier saziva stranačko okupljanje, na koje su došli i neki nepodobni HDZ-ovci koji očito, po mišljenju Zagreba, nisu na liniji, pa im je sve zamirisalo na puč.

Drugi dan, predsjednik ogranka Vladimir Skendrović u centralu na ruke Plenkovića, Jandrokovića i Barišića, koji je predsjednik županijskog HDZ-a, šalje dopis sadržaja kakvog se ne bi postidjeli ni članovi partijskih komiteta u blagopočivajućem Savezu komunista Hrvatske.

Na početku, Skendrović priznaje da je on bio organizator obilježavanja “blagdana svetog Martina, Martinja – kao prepoznatljive tradicije našeg kraja”. Potom prijavljuje da je, međutim, Stier dao inicijativu za martinjsko druženje, i to prije mjesec dana, što je zamišljeno kao jačanje i potpora HDZ-u Samobora “gdje ulažemo silne napore da nakon tri mandata stvorimo pretpostavke preuzimanja odgovornosti upravljanja gradom”.

Kaže Skendrović da je preuzeo financiranje u većem dijelu, kao i slanje pozivnica na dogovorene adrese. “Jedina osoba koja me nije informirala tko je bio pozvan je gdin Davor Ivo Stier koji je naveo samo broj”, otkucava Skendrović.

Nakon što je obavio kritiku i samokritiku, slijedi i zakletva pa u nastavku svog dopisa Plenkovićevu vrhu priseže “HDZ Samobor i ja osobno bezuvjetno i plebiscitarno smo posljednjih godinu i pol dana podržali i podržavamo smjer politike i vođenje stranke i Vlade premijera i predsjednika naše stranke gdina Andreja Plenkovića te na tom planu ulažemo maksimalne napore i pažnju u svakom javnom nastupu bilo kojeg člana s područja grada Samobora”.

Kako se Skendrović “u moralnoj kategoriji” smatra odgovornim za propust i kontrolu (!), tim putem stavlja na raspolaganje svoj mandat te vrhu naglašava “da bilo koji oblik daljnje suradnje i komunikacije sa saborskim zastupnikom D. I. Stierom na razini grada Samobora s moje strane više nije moguć”.

Ovo Skendrovićevo pismo trebalo je ovako objaviti jer ono govori o atmosferi koja se uvukla u HDZ. Ovakva i slična pisma pisali su partijski drugovi još 1948. u vrijeme Informbiroa da bi se, eto, nakon 70 godina dogodio déjà-vu. To je jadno i vjerojatno samo dno u stranačkoj komunikaciji, jer kako drukčije nazvati uradak u kojem se jedan šef ogranka odriče poznanstva, prijateljstva i kolegijalnosti s drugim članom koji više nije na liniji i nije više drug.

Kako Skendrović kaže da mu nije moguć bilo koji oblik suradnje i komunikacije sa Stierom, to valjda sugerira da se Stiera kao nepoćudnog makne kako im više ne bi kvario Martinje.

Oni malo iskusniji pretpostavit će da je možda Skendrović bio prisiljen napisati ovakvo pismo i da mu ga je možda diktirao netko drugi koji tu priliku želi iskoristiti za novi obračun s nepoćudnim Stierom. A ujedno poslati i članstvu poruku da se ne druže s drugovima koji nisu na liniji.

Da se svojevrsna autoritarnost sve više uvlači u HDZ bilo je očito u prigodama kao što je glasovanje o Istanbulskoj te uoči prosvjeda u Vukovaru kada je vrh stranke pomno pratio tko se kako ponaša i davao instrukcije kako treba misliti.

No, ovo pismo lokalnog šefa HDZ-a koji prijavljuje “bandu”, od nje se ograđuje i nudi žrtvu danas u 2018. u demokratskoj Hrvatskoj zastrašujući je čin. Toliki da je sada na potezu Plenkovićev vrh koji će, ako su napredni europejci, valjda osuditi takav staljinizam koji lomi karakter i kičmu u vlastitim redovima.

Davor Ivanković/Večernjem listu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković vraća Dan državnosti na 30. svibnja

Objavljeno

na

Objavio

U završnici kampanje za euroizbore HDZ je još jednom otvorio pitanje datuma na koji Hrvatska slavi Dan državnosti.

Vraćanje tog praznika na 30. svibnja, u spomen na dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor, čime je Hrvatska raskrstila s jednostranačkim i prihvatila sustav liberalne demokracije, na završnom stranačkom skupu spomenuo je Andrej Plenković.

Istu zakonsku izmjenu najavljivali su i njegovi prethodnici na čelu HDZ-a Ivo Sanader i Tomislav Karamarko, da bi ona nakon izbora padala u zaborav, no u HDZ-u tvrde kako je Plenković doista namjerava provesti u djelo.

Istu odluku slavimo dva puta – Riječ je o inicijativi koju je Plenković osobno pokrenuo i o kojoj razgovaramo već nekoliko mjeseci, a uvjereni smo da je ona na tragu onoga što osjeća narod kada su u pitanju državni praznici.

S obzirom na to da je u tijeku kampanja, sada nije vrijeme u kojem bi se takve zamisli mogle provesti, no kada prođu izbori, komunicirat ćemo o tome unutar stranke i s koalicijskim partnerima, a bilo bi dobro i da se oko ovoga pitanja postigne što širi konsenzus – kazao je za Večernji list izvor blizak vrhu stranke.

Slavljenička atmosfera na subotnjem HDZ-ovom središnjem predizbornom skupu potaknula je predsjednika stranke da gromoglasno oda počast Franji Tuđmanu i prisjeti se Dana državnosti koji se nekada obilježavao 30. svibnja.

“Zajedno sa svima vama, prisjećam se našeg prvog predsjednika doktora Franje Tuđmana koji na jednom jedinom pravom danu hrvatske državnosti, 30. svibnja 1990…”, rekao je Plenković u subotu na HDZ-ovom središnjem predizbornom skupu.

Šest tisuća okupljenih HDZ-ovaca ustalo je na noge, a njihovo glasno odobravanje spriječilo ga je da završi rečenicu do kraja. Jutro poslije, mirnijim tonom Andrej Plenković objasnio je zašto misli da se Dan državnosti ponovno treba obilježavati 30. svibnja, umjesto 25. lipnja.

“Identifikacija sa 30. svibnja simbolikom tada prvog demokratski izabranog Sabora, njegovim konstituiranjem, govorom predsjednika Tuđmana tog dana je puno snažnije ušlo u emociju, u osjećaje, u sjećanje većine hrvatskih ljudi da mi se čini da je to nešto što bi većina Hrvata htjela”, pojasnio je.

Zanimljivo, prošle godine je na istom mjestu,ali na općem saboru HDZ-a, isto tvrdio i Milijan Brkić.

“Taj datum je bio zapamćen i upamćen u srcima našeg naroda. Neki su nam ukrali to rođenje, nadam se da ćemo uskoro vratiti taj rođendan naše domovine i ponovno slaviti 30.5. kao Dan državnosti.”, izjavio je potpredsjednik Sabora 25. lipnja 2018.

(VL/N1)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

DIP upozorio na pravila izborne šutnje

Objavljeno

na

Objavio

Od ponoći 25. svibnja do 19 sati 26. svibnja traje izborna šutnja, izvijestilo je u utorak Državno izborno povjerenstvo (DIP) uoči nedjeljnih izbora za EU parlament upozorivši političke stranke, kandidate, medije i ostale čega se tijekom šutnje trebaju pridržavati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua te navođenje izjava ili pisanih djela izbornih sudionika.

Osim toga, političke stranke i njihovi kandidati pozvani su da se u vrijeme izborne šutnje suzdrže od predizborne promidžbe, odnosno od predstavljanja kandidata i obrazlaganja svojih izbornih programa, objavljivanja promidžbenih poruka u medijima, fotografija kandidata te postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka.

Također, ne bi trebali upućivati telefonske pozive, sms poruke ili elektroničku poštu biračima, postavljati nove promidžbene sadržaje poput statusa, video klipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

DIP je pozvao i medije da u to vrijeme ne objavljuju fotografije, izjave, intervjue i ne navode izjave ili pisana djela izbornih sudionika, a medijske nakladnike da iz svojih programa uklone svu izbornu promidžbu.

Za povredu izborne šutnje zakonom su propisane novčane kazne za fizičke osobe, kandidate, pravne osobe te odgovorne osobe u pravnim osobama, navodi DIP u priopćenju.

DIP također podsjeća poslodavce da trebaju omogućiti ostvarenje biračkog prava svim biračima koji žele glasovati na izborima.

Stoga im preporučuje da na dan provedbe izbora organiziraju poslovni proces (smjenskim radom u više timova ili sl. ovisno o prirodi posla), kako bi se omogućilo da svi zaposlenici koji rade na taj dan, ostvare svoje Ustavom zajamčeno biračko pravo.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari