Pratite nas

Politika

Kako se obično Martinje u Samoboru pretvorilo u ‘Stierov puč protiv Plenkovića’

Objavljeno

na

Ako u slikovitom gradu Samoboru, tik do granice sa Slovenijom, postoje svetinje, to su Samoborski fašnik i Martinje. A Martinje u ovim vinorodnim krajevima slave svi, pa tako tradicionalno i samoborski ogranak HDZ-a.

A jedan od najeminentnijih pripadnika HDZ-a u tom kraju već petnaestak godina je Davor Ivo Stier, koji se u taj lijepi dio Hrvatske priženio i cijenjeni je “dotepenec”, piše Davor Ivanković u Večernjem listu.

I samoborski se HDZ godinama ponosio Stierom, koji je bio uspješni političar, višestruki ministar, politički tajnik HDZ-a sve donedavno, a smatralo ga se i demokršćanskim ideologom HDZ-a.

Stier je i ove godine organizirao tradicionalno druženje HDZ-ovaca za Martinje, kao i uvijek uza znanje i organizaciju lokalnog vodstva stranke, koju već godinu i pol vodi predsjednik ogranka Vladimir Skendrović, ( na slici sa Stierom) do jučer Stierov bliski stranački kolega i prijatelj.

No, kada je Večernji list objavio da je Stieru na Martinje došlo čak 140 članova HDZ-a iz svih krajeva Hrvatske, desetak gradonačelnika i načelnika te još pet saborskih zastupnika, Miro Kovač, Domagoj Ivan Milošević, Dražen Barišić, Mato Čičak i Davor Lončar, kao i Plenkovićev savjetnik Karlo Ressler, sve je krenulo naopako.

Nekome se u centrali nije dopalo što prognani Stier saziva stranačko okupljanje, na koje su došli i neki nepodobni HDZ-ovci koji očito, po mišljenju Zagreba, nisu na liniji, pa im je sve zamirisalo na puč.

Drugi dan, predsjednik ogranka Vladimir Skendrović u centralu na ruke Plenkovića, Jandrokovića i Barišića, koji je predsjednik županijskog HDZ-a, šalje dopis sadržaja kakvog se ne bi postidjeli ni članovi partijskih komiteta u blagopočivajućem Savezu komunista Hrvatske.

Na početku, Skendrović priznaje da je on bio organizator obilježavanja “blagdana svetog Martina, Martinja – kao prepoznatljive tradicije našeg kraja”. Potom prijavljuje da je, međutim, Stier dao inicijativu za martinjsko druženje, i to prije mjesec dana, što je zamišljeno kao jačanje i potpora HDZ-u Samobora “gdje ulažemo silne napore da nakon tri mandata stvorimo pretpostavke preuzimanja odgovornosti upravljanja gradom”.

Kaže Skendrović da je preuzeo financiranje u većem dijelu, kao i slanje pozivnica na dogovorene adrese. “Jedina osoba koja me nije informirala tko je bio pozvan je gdin Davor Ivo Stier koji je naveo samo broj”, otkucava Skendrović.

Nakon što je obavio kritiku i samokritiku, slijedi i zakletva pa u nastavku svog dopisa Plenkovićevu vrhu priseže “HDZ Samobor i ja osobno bezuvjetno i plebiscitarno smo posljednjih godinu i pol dana podržali i podržavamo smjer politike i vođenje stranke i Vlade premijera i predsjednika naše stranke gdina Andreja Plenkovića te na tom planu ulažemo maksimalne napore i pažnju u svakom javnom nastupu bilo kojeg člana s područja grada Samobora”.

Kako se Skendrović “u moralnoj kategoriji” smatra odgovornim za propust i kontrolu (!), tim putem stavlja na raspolaganje svoj mandat te vrhu naglašava “da bilo koji oblik daljnje suradnje i komunikacije sa saborskim zastupnikom D. I. Stierom na razini grada Samobora s moje strane više nije moguć”.

Ovo Skendrovićevo pismo trebalo je ovako objaviti jer ono govori o atmosferi koja se uvukla u HDZ. Ovakva i slična pisma pisali su partijski drugovi još 1948. u vrijeme Informbiroa da bi se, eto, nakon 70 godina dogodio déjà-vu. To je jadno i vjerojatno samo dno u stranačkoj komunikaciji, jer kako drukčije nazvati uradak u kojem se jedan šef ogranka odriče poznanstva, prijateljstva i kolegijalnosti s drugim članom koji više nije na liniji i nije više drug.

Kako Skendrović kaže da mu nije moguć bilo koji oblik suradnje i komunikacije sa Stierom, to valjda sugerira da se Stiera kao nepoćudnog makne kako im više ne bi kvario Martinje.

Oni malo iskusniji pretpostavit će da je možda Skendrović bio prisiljen napisati ovakvo pismo i da mu ga je možda diktirao netko drugi koji tu priliku želi iskoristiti za novi obračun s nepoćudnim Stierom. A ujedno poslati i članstvu poruku da se ne druže s drugovima koji nisu na liniji.

Da se svojevrsna autoritarnost sve više uvlači u HDZ bilo je očito u prigodama kao što je glasovanje o Istanbulskoj te uoči prosvjeda u Vukovaru kada je vrh stranke pomno pratio tko se kako ponaša i davao instrukcije kako treba misliti.

No, ovo pismo lokalnog šefa HDZ-a koji prijavljuje “bandu”, od nje se ograđuje i nudi žrtvu danas u 2018. u demokratskoj Hrvatskoj zastrašujući je čin. Toliki da je sada na potezu Plenkovićev vrh koji će, ako su napredni europejci, valjda osuditi takav staljinizam koji lomi karakter i kičmu u vlastitim redovima.

Davor Ivanković/Večernjem listu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Davor Ivo Stier o Penavi: Poštujem ga, no ne slažem se s njegovom odlukom, to nije moj put

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Kandidat HDZ u 7. izbornoj jedinici Davor Ivo Stier u N1 Studiju uživo govorio je o nadolazećim parlamentarnim izborima te o rezultatima koje očekuje. Kako kaže, čast je što ga je predložila županijska organizacija, a vjerojatnost da i u konačnici bude na listi je tu.

Na pitanje smatra li to svojevrsnim Plenkovićevim pomilovanjem, Stier kaže:

“Na unutarstranačkim izborima sam naglašavao da moramo sučeliti ideje, a da nakon toga moramo zajedno raditi na pobjedi HDZ-a i to obećanje želim ostvariti”, rekao je Stier i pojasnio znači li to da razlike u stavovima između njega i vodstva stranke, na koje je ukazivao tijekom unutarstranačkih izbora u HDZ-u sada nisu u takvom raskoraku.

“Naš glavni suparnik je SDP i ljevica, tako se i postupa, moja intencija je podržati pobjedu HDZ-a i mislim da je važno da ne dođe do disperzije glasova od centra na desno. Svaka demokratska stranka njeguje unutarstranačku demokraciju, dobro je da ima razlika u stavovima”.

Komentirao je i Ivana Penavu, donedavnog HDZ-ovca, sada kandidata na listi Domovinskog pokreta.

“Poštujem Ivana, no ne slažem se s takvom odlukom, to nije moj put. Ako sam na unutarstranačkim izborima naglašavao da nakon njih moramo zajedno raditi za pobjedu na parlamentarnim izborima, jedino logično je da ispunim obećanje”.

Hoće li se na listama naći i Miro Kovač ili Milijan Brkić, Stier odluku o tome prepušta stranačkim tijelima, a što se tiče potencijalne situacije u kojoj bi HDZ nakon izbora ponovno trebao u koaliciju s HNS-om, Stier kaže:

“Kada vidimo rezultate, vidjet će se kako će se složiti većina, moja poruka je jasna i želim pobjedu HDZ-a”, rekao je Stier i dodao kako je u situaciji nakon koaliranja s HNS-om odlučio da je važnije da djeluje na domaćoj politici što nije mogao kao ministar vanjskih poslova te je zato preuzeo svoje mjesto u Saboru i podržavao rad Vlade, zakone i demokršćansku doktrinu.

“Vjerujem da će HDZ biti u poziciji da može sastaviti Vladu, da će imati dovoljno mjesta u Saboru da sa srodnim strankama može sastaviti većinu. Sve što bi bilo u pogledu da se podrži program HDZ-a, to se može usuglasiti, to će biti reprezentativno volji birača, prvo želimo izaći s programom i na tom temelju dobiti potporu”.

Na pitanje jesu li među tim srodnim strankama i Domovinski pokret Miroslava Škore, Stier ponavlja da ne želi da dođe do rasipanja glasova od centra prema desno jer im je glavni suparnik SDP, te da se u tom pogledu na liniji mišljenja s Plenkovićem koji kaže da je glas za Škoru glas sa SDP.

“Jasno je da bi ljevici više pasalo da od centra prema desno dođe do rasipanja glasova, u tom kontekstu stavljam i svoje poruke hrvatskim biračima. Stalno govorim da je naš glavni suparnik SDP i da ne smije doći do disperzije glasova”, rekao je Stier

Marijana Petir je politički kapitalac po mjeri Hrvata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Kako je Berin penzić pregovarao sa SDP-om, pa završio kod Škore, koji sad promovira njihov plagijat

Objavljeno

na

Objavio

Ovih dana na mirovina.hr objavili su sadržaj ‘Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika’, koju je spomenuo šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, kao dio svog programa nakon koalicije sa Strankom umirovljenika. Oni su pak taj dokument preuzeli od Matice umirovljenika, a prije manje od godinu dana su ga nudili SDP-u.

Na potpisivanju sporazuma o koaliciji između Domovinskog pokreta i Stranke umirovljenika, novinare je zanimalo što su dogovorili oko programa.

Škoro je tada spomenuo ‘Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima osoba starije životne dobi’, a portal mirovina.hr je zanimalo kakav je to dokument. Pitali su Domovinski pokret postoji li taj dokument ili ga tek planiraju napisati, a ako već postoji – neka im ga pošalju da vide što je unutra.

Koalicijski partner Domovinskog pokreta, odnosno Stranka umirovljenika portalu mirovina.hr ga je vrlo brzo i poslala, a ovih dana su objavili njegov sadržaj. Međutim, proslijedili su ga, zajedno s prepiskom koja otkriva internu komunikaciju Stranke umirovljenika i – SDP-a!

“Srebrno krilo SDP-a” ide sa Škorom na izbore

Naime, Stranka umirovljenika je na izborima za EU parlament i na predsjedničkim izborima čvrsto stajala uz SDP, tj. njihove kandidate. U srpnju prošle godine, predsjednik SU-a Lazar Grujić je poslao isti dokument političkom tajniku SDP-a Davorku Vidoviću, u nadi da će ih SDP kad-tad prihvatiti kao dio njihove koalicije. Sada pak taj dokument Škoro spominje kao dio svog programa.

“Šaljem ti prijedloge radnih materijala koji će poslužiti kao podloga pri tvom obrazloženju i raspravi na predsjedništvu SDP-a, pri donošenju odluke o političkoj suradnji SDP-a i Stranke umirovljenika…

Ovo je samo prijedlog radnog materijala kojeg ćeš ti proučiti i uzeti ono što ti smatraš da treba ići uz tvoje obrazloženje za suradnju i prihvaćanje Stranke umirovljenika za strateškog partnera – srebrno krilo SDP-a…

Ovaj mail nisam nikome slao, čekam tvoje mišljenje i onda ga šaljem Davoru (pretpostavljamo Bernardiću, op.a.)”, stoji u e-pošti koju je predsjednik SU-a Lazar Grujić poslao političkom tajniku SDP-a Davorku Vidoviću u srpnju prošle godine.

Dokument je zapravo star deset godina, a stvorila ga je Matica umirovljenika Hrvatske

Kada su s portala mirovina.hr istraživali kakva je to deklaracija, naišli su na gotovo identičnu deklaraciju na stranicama Matice umirovljenika Hrvatske. Obratili su se njihovoj predsjednici Višnji Fortuni da im pojasni o čemu je riječ:

“Nije to deklaracija Matice umirovljenika, slične stvari postoje u svijetu, međutim mi smo ju doista napravili za Hrvatsku. To je bilo prije deset godina, nakon što su je napravili i napisali naši stručnjaci, sve umirovljeničke stranke su ju podržale.

Što je to ‘Deklaracija o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika’?

Da, vidjela sam da su Domovinski pokret i Stranka umirovljenika to predložili i vidjela sam da se radi o dokumentu koji je praktički isti kao i deklaracija Matice. Prvo nisam mogla vjerovati, ali kad sam se zbrojila – nama je zapravo to dobra vijest. Kud sreće da sve političke opcije krenu razmišljati u tom smjeru i da se više njih orijentira na umirovljenike i na zaštitu njihovih prava”, kazala je Višnja Fortuna.

Fortuna je portalu mirovina.hr rekla kako je ta deklaracija već danas malo zastarjela i kako su joj potrebne promjene, ali da je u interesu umirovljenika da se o njoj govori, jer se traže veća prava i bolja zaštita mirovina naših starijih sugrađana.

Fortuna je također otkrila da niti jedna vlada nije htjela potpisati tu deklaraciju.

Stranka umirovljenika odbila suradnju sa SDP-om, zapelo oko mjesta na listi

Zatim su s portala mirovina.hr nazvali političkog tajnika SDP-a Davorka Vidovića koji je dobro upoznat s pregovaračkim procesima stranke, a on je prokomentirao suradnju sa Strankom umirovljenika.

“Da, surađivali smo s njima i znamo za tu deklaraciju. Nismo ju potpisivali u smislu da ju uvrstimo u program, zato što mi imamo još konkretnija rješenja i politike za umirovljenike, a pored toga i dobru suradnju s Maticom i Sindikatom umirovljenika”, kazao je Vidović.

Vidović je otkrio kako su išli pregovori sa Strankom umirovljenika i zašto nije došlo do dogovora:

“Nama je sve u toj deklaraciji prihvatljivo, mi jesmo surađivali sa Strankom umirovljenika zadnjih par godina. Sada smo zapeli oko mjesta na listi, oni nisu bili zadovoljni ponuđenim mjestom koje je po meni isto bilo ulazno mjesto. Koliko znam, Škoro im je dao drugo mjesto u sedmoj izbornoj jedinici.

Oni su interesna stranka koja je fokusirana na zaštitu umirovljenika i oni silno žele parlamentarni status. Žele veći utjecaj, nezadovoljni su s Hrvatskom strankom umirovljenika, misle da oni ne rade dobar posao. Ja nisam ocijenio nelegitimnim njihov pokušaj da uđu u Sabor sa Škorom, a nisam primijetio da se na njih vrši neki ideološki pritisak”, smatra Vidović.

Pitali su ga kako to da je Stranka umirovljenika prije par mjeseci pozvala da svi glasaju za Zorana Milanovića, a prije nekoliko dana govore da je Milanović srozao ugled i značaj institucije predsjednika države:

“To je druga stvar ako se petljaju u politiku na taj način, to nije dobro. Legitimno je zastupati interese umirovljenika na bilo kojoj listi, ali ako idu u ideologiju, to onda nije dosljedno”, zaključuje Vidović.

Domovinski pokret: “Dokument je još u izradi, uskoro ga objavljujemo”

Zanimljivo, iz Domovinskog pokreta su 4. lipnja odgovorili kako je dokument još uvijek u izradi, iako je njihov koalicijski partner, Stranka umirovljenika, portalu mirovina.hr poslala dokument dva dana ranije.

“Dokument je u finalnoj fazi izrade. Javnost bi o sadržaju trebala biti obaviještena uskoro”, odgovorili su za portal iz Škorinog Domovinskog pokreta.

Na taj tekst na fb-u reagirao je i poznati “penzić” Milivoj Špika, bivši saborski zastupnik BUZ-a.

“Nije baš mudro tuđe znanje i postignuća pripisivati sebi…

Domovinski pokret Miroslava Škore najavio donošenje već odavno donesene „Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika“!?

Kada vidimo tko mu je to „podvalio“, vjerojatno i kao svoj autorski uradak, onda nije nikakvo čudo, kao što ne treba čuditi ako od Lazara Grujića takvih bisera bude još. Ima tako ljudi koji u životu nisu u stanju ništa napisati ali i te kako su zato sposobni besramno se kititi tuđim postignućima, nerijetko ih i svojatati…

Ta Deklaracija je usvojena još 2010. dakle prije deset godina tako da ovo plagiranje baš i nije nešto pametno, ali kada vidim od koga je onda ništa čudno ….. Lazar Grujić i Stranka umirovljenika ima veze sa izradom Deklaracije koliko i sa snijegom na Marsu, sadašnja predsjednica MUH-a još i manje….. Ali zato neki drugi ljudi i te kako imaju poput Josipa Vinceka, Branka Cvetkovića i Savan Tomašević pa je najbolje da oni sami o tome nešto kažu..

Na stranicama BUZ-a smo to objavili još prije deset godina (2010)
Matica predlaže „mali Ustav“ za umirovljenike
http://www.buz.hr/…/opcenito/zajednistvo-nasa-najveaea-snaga

https://www.mirovina.hr/…/stranka-umirovljenika-koja-na-iz…/”, napisao je Špika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari