Connect with us

Kako se u BiH riješava problem nataliteta? Poticaji za tele 450, a za dijete 200 KM

Published

on

Svaki mjesec statistički podaci govore kako je bijela kuga zahvatila BiH. Više umrlih nego rođenih. I tako već godinama.

Mama-i-bebaU Federaciji BiH se u prve razrede osnovne škole upisalo gotovo 19 tisuća manje djece nego lani.

Posebice je zabrinjavajuća situacija u hrvatskim županijama. No, ne čudi što se parovi sve teže odlučuju za djecu, budući da u BiH nema ili su gotovo smiješni dječji doplatci.

Prije dva miseca otelila mi se krava i porodila žena – kaže za Slobodnu Dalmaciju jedan hercegovački farmer. – Za tele ću, kad doreste do junice, dobit 450 maraka, a za dite 200 maraka.

O doplatku i ne sanjaj. Tako odlučila Vlada Federacije BiH. Ja u tome nisam loše proša, ali što je s ljudima koji ne drže krave, a žele imat dicu. Takvi je većina. Šta će nezaposleni gradski proleteri?

Bijela kuga prijeti BiH, napose Federaciji, gdje se u prve razrede osnovne škole upisalo gotovo 19 tisuća manje djece nego lani. Posebice je zabrinjavajuća situacija u hrvatskim županijama. Primjerice u Livnu i Tomislavgradu broj umrlih je posljednjih godina za 50 viši od broja rođenih.

Stručnjaci kažu da je depopulacija najizraženija u razvijenim zemljama poput Njemačke, Japana, Italije… pošto mladi bračni parovi ne žele imati više djece zbog posla, karijera, hedonizma. No što je s BiH koju “ne muče” svi ti problemi, gdje većina nema nikakva posla osim “praviti djecu”? Oni su toliko materijalno ugroženi da se ne usude ženiti i udavati, a kamoli rađati djecu. A država svojim mjerama stimulira “bijelu kugu”, što se vidi i na spomenutom primjeru poticaja za junice i naknade za rodilje.

Šta se Rvacka ima bunit

Zbog svega toga ne treba čuditi što se Hrvatice iz BiH odlučuju “srediti” boravak i rađati u Hrvatskoj gdje su porodiljne naknade i dječji doplatak ipak vrijedni truda. U Hrvatskoj mnogi prigovaraju zbog toga. No treba podsjetiti da se Hrvatska već desetljećima demografski “hrani” upravo Hrvatima iz BiH. Kada presahne taj izvor, a sve su prilike da hoće, “bijela kuga” će još jače pogoditi Hrvatsku.

– Šta se Rvatska ima bunit kad će se naša dica iz Beiha svakako priselit tamo – komentira Rodijak Ćipa.

– Naručito najsposobniji i najškolovaniji. Jadno je što ni Rvacka ne zna šta će s njima, pa i svoje šalje u Evropu. Ali bi Rvacka tribala od Evrope tražit novce za dicu, jer će na kraju ta dica završit u Evropi ka radna snaga. Pa neka Evropa dadne nešto eura za svoje buduće radnike. I njoj je bolje da im dođe ugojena i školovana mlađarija. Bit će krava i za izvoz, ali ćemo morat čobane uvozit – veli Rodijak.
PETAR MILOŠ/Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari