Pratite nas

BiH

Kako su bh Hrvati financirali političko-marketinško-medijsku hobotnicu koja ih je “davila”?

Objavljeno

na

Iznos od 5 milijuna eura koliko su iz Eroneta u 2008. godini, prema navodima Tužiteljstva BiH, izvukli čelnici te kompanije Stipe Prlić i Zoran Bakula, posredstvom marketinške agencije S.V.R. S. A, za sebe, vlasnika S.V.R.S.A,-e odabrane sarajevske medije i SDP BiH, kao političkog pokrovitelja cijele operacije, pokazat će se uskoro, samo je vrh ledenog brijega financijske štete koja je prouzročena ovoj tvtki, bh Hrvatima i državi BiH.

Vrhunac perverzije ogleda se u tome da su bh Hrvati, koji su uglavnom korisnici usluga HT Mostar desetak godina financirali one koji su ih politički i ekonomski uništavali, kroz projekt Alijanse i Platforme i vodili protiv njih propagandni rat.

Podsjetimo, sve je počelo 2000. kada je međunarodna zajednica, pod vodstvom SAD-a odlučila u djelo provesti, tko zna čiju, teoriju da se „s onima koji su prouzročili rat ne može graditi mir“.

Priprema terena

ht_mostarProvodeći odluku Ustavnog suda, u kojem su većinu imali međunarodni i bošnjački sudci o konstitutivnosti sva tri naroda, u dotada hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji, Hrvati su izgubili paritet u Federalnoj vladi. Bez hrvatskih ministara i zamjenika Vlada F BiH do 2000-te nije mogla donijeti ni jednu odluku, da bi nakon nametnutih amandmana, hrvatska kvota u Vladi FBiH bila svedena na trećinu, čime je omogućeno njihovo preglasavanje u izvršnoj vlasti entiteta, u kojem su po Washingtonskom i Daytonskom sporazumu trebali biti ravnopravni s Bošnjacima.

Kako se u Zastupničkom (građanskom) domu, zbog toga jer su malobrojniji narod, mogao izglasati bilo koji zakon bez njih, trebalo je ukloniti i posljednji mehanizam njihove zaštite od majorizacije u drugom domu – Domu naroda Parlamenta F BiH. To je bila zadaća šefa OESS-a Roberta Berryja, koji je promijenio pravila izbora delegata u „gornji dom“ Federalnog parlamenta.

Umjesto dvotrećinske većine nametnute su odredbe da jedna trećina delegata svakog nacionalnog kluba može predložiti predsjednika i dopredsjednike F BiH, koje potom, potvrđuje Zastupnički dom, nakon čega oni imenuju Vladu. Uz to omogućeno je da se ta jedna trećina hrvatskih delegata može izabrati glasovima Bošnjaka, odnosno da kompletnu izvršnu vlast u Federaciji mogu izabrati stranke većinskog naroda.

Međunarodna je zajednica pod izgovorom eliminacije nacionalista i separatista odlučila eliminirati iz vlasti predstavnike jednog konstitutivnog naroda.

Kad su nametnuta ustavna i zakonska rješenja, američki veleposlanik Muller sklepao je „Alijansu za promjene“, koaliciju predvođenu Socijaldemokratskom partijom Zlatka Lagumdžije, a iz vlasti isključio najjaču hrvatsku stranku- HDZ BiH.

Blagoslov službenog Zagreba

Okolnosti za političko eliminiranje Hrvata pogodovale su realizaciji tog projektu. U Hrvatskoj je na vlast došao lijevi Račanov SDP i zagovornik unitarizma i dekonstituiranja vlastitih sunarodnjaka u susjednoj mu državi – Stipe Mesić. Umjesto zaštite bh Hrvata, što im je bila ustavna i daytonska obveza vlast u Zagrebu bezuvjetno je amenovala sve što je međunarodna zajednica na štetu pripadnika njihovog naroda u BiH radila.

Tenkovska revizija Hercegovačke banke

Kad su se Hrvati pobunili i proglasili samupravu, po američkom nalogu Austrijanac Petritsch, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, poslao je međunarodne vojne snage u Hercegovinu kako bi proveo „tenkovsku reviziju”“ Hercegovačke banke- njihove najjače financijske institucije. Uzurpirano je imovina Banke, djelatnici izbačeni na ulicu, a bh Hrvati, koji su, što kao poduzetnici, što kao štediše imali oko 150 milijuna depozita u ovoj banci, ekonomski su bačeni na koljena – nezakonitom blokadom njihovih računa. Umjesto pomoći  iz Zagreba im je poručivano; okrenite se Sarajevu.

Eliminacijom do tada jedne od najuspiješnijih banaka u BiH raskrčen je put stranim, prije svega austrijskim i talijanskim bankama, a paralelno s tim mogao je krenuti i propagandni rat protiv Hrvata i njihovih političkih predstavnika i pretvaranja Federacije u entitet brojnijih, koji će oni sami financirati.

Kukićeva dvostruka uloga

Međunarodna zajednica na čelo Upravnog odbora, netom ustrojene Federalne televizije dovodi Slavu Kukića, za višegodišnje destruiranje svojih sunarodnjaka od Sarajeva nedavno nagrađenog titulom akademika. kojog SDP-ova Alijansa za promijene postavlja i na čelo Upravnog odbora HT Mostar, telekom operatera čiji su, ponovimo, korisnici bili, a i danas su, uglavnom Hrvati. Kukić, pak za direktora HT Mostar dovodi svoje podobnike Stipu Prlića i Zorana Bakulu.

Marketinška agencija S. V. R. S. A Nevena Kulenovića biskog lideru SDP BiH Zlatku Lagumdžiji, preko namještenog tendera dobiva monopol na Eronetov marketinški proračun.

S. V. R. S.A- kao transmisija u izvlačenju novca

Dok građani hrvatske nacionalnosti kao korisnici usluga HT Mostar osiguravaju glavninu prihoda ovoj kompaniji njihov novac Kukić, Prlić i Bakula usmjeravaju u Sarajevo S. V. R. S. A-i – agenciji koja je vodila sve predizborne kampanju SDP-a. Hrvati su tako posredno financirali i Lagumdžijinu organizaciju, koja ih je politički porobljavala, namećući im u vlasti svoje  satelite, minorne hrvatske stranke; NHI i Lijanoviće 2001. , a deset godina kasnije HSP i Lijanoviće.

Ali ne samo SDP, financirali su Hrvati, korisnici usluga HT-a i odabrane medije od kojih su neki vodili propagandni rat protiv njih, časteći ih atributima separatista, fašista, dok je njihova najjača stranka predstavljanja kao kriminalna organizacija, zaslužna za sva zla koja su se Hrvatima dogodila u ratu i nakon njega. Za to vrijeme hrvatski mediji dobijali bi mrvice, jedva sastavljali kraj s krajem, pa su brojni hrvatski novinari posao morali potražiti kao dopisnici ili novinari sarajevskih medija, uklapajući se u njihove uređivačke politike. Neki od njih pri tom su kao Alijansini propagandisti dobili i urednička mjesta, uz dobre plaće, na kojima i danas sjede.

Financirajući Eronet Hrvati su stotine tisuća maraka usmjeravali i Sarajevo film festivalu da bi se glavni grad BiH mogao pohvaliti kako je izrastao u regionalno filmsko središte, privlačno svjetskom jet – setu, dok se u Mostaru zatvaralo Hrvatsko narodno kazalište i druge institucije jer, eto, za njih nije bilo novca.

No, novca nije nedostajalo sarajevskim medijima, SDP-ovcima, Kukiću, Prliću, Bakuli.

Ni, marketinški kreativci i uspješnici nisu sjedili u provinciji- Mostaru, već u Sarajevu. Renomirane marketinške agencije postale su, uz S. V. R. S. A.-u, Mita Group, koja je vodila kampanju SDA, Fabrika, i drugi. Njima i njihovim vlasnicima odlazile su stotine tisuća, ako ne i miijuni maraka novca korisnika mostarske telekom kompanije da bi bili uspiješni.

Razmjere šteta

Upućeni u izvlačenje novca iz mostarske telekom kompanije, tijekom razdoblja vladavine SDP-ovih projekata majorizacije Hrvata „Alijansa“ i „Platforma“, tvrde kako je iz Eroneta izvučeno više od 100 milijuna maraka para hrvatskih korisnika, kojima su Hrvati ekonomski i politički uništavani, i kojim su hranili i razvijali medijsko – marketinško – političko mafiju koja im je radila o glavi.

Pridodali se ovom 150 milijuna KM, koliko je Hrvatima oduzeto novca kroz uništavanje Hercegovačke banke, doći ćemo do iznosa koji predstavlja tek dio financijske štete koju su američki veleposlanici Muller , tvorac Alijanse za promijene i Moon, tvorac Platforme, koju je po njegovom nalogu nametnuo, visoki predstavnik, opet Austrijanac Valentin Inzko, napravili bh Hrvatima.

O ostalim posljedicama poslijeratnog američkog guranja prsta u oko bosanskohercegovačkim Hrvatima i bosanskohercegovačkoj stvarnosti drugi put.

Dobronamjerni, gluhi i slijepi

Za kraj ove kratke retrospektive ostaje samo izraziti nadu kako će dobronamjerni ljudi konačno početi uviđati kako nasilnim dovođenjem na vlast SDP-a BiH 2001. i 2011., američki veleposlanici u BiH, nisu eliminirali nacionaliste i instalirali u vlast bosanskohercegovačku multietničku stranku lijeve socijaldemokratske orijentacije, već omogućili da jedna predominantno jednonacionalna šovinističko-hegemonistička kleptomanska organizacija Zlatka Lagumdžije dva puta ponizili jedan narod, ekonomski ga unazadi i dodatno narušili ionako ne idilične poslijeratne hrvatsko-bošnjačke odnose.

Žalosti, međutim, što su sarajevski mediji, nakon drugog izbornog debakla SDP-a, gluhi i slijepi za ono što je ova stranka i njezin lider uradili bh Hrvatima i što se zamjerke na račun SDP BiH uglavnom svode na „lošu kadrovsku politiku“.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis (hms.ba)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zašto OESS i druge organizacije ne stanu u obranu hrvatskih medija?

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski zastupnici u Domu naroda FBiH prije i nakon zadnje sjednice nisu željeli davati izjave medijima. Takav stav bio je prosvjed protiv gašenja hrvatskih portala u BiH i njihovih stranica na Facebooku zbog vijesti o generalnu Slobodanu Praljku i ostalim optuženim dužnosnicima Herceg Bosne i HVO-a, piše Večernji list BiH.

– Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja, između ostaloga, kaže da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi s posljednjom presudom Haaškoga suda, ali i brojnih drugih dnevnopolitičkih tema. Izražavamo punu potporu hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža, već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjima servera, profila na FB-u itd., a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkoga promišljanja – poručio je prije nekoliko dana predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović.

Dodao je još kako je razočaran izostankom reakcije organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i sloboda izvještavanja.

– Gdje je sada OESS i brojne druge organizacije koje se, navodno, bore za slobodu govora, neovisnost medija i druge floskule koje nam godinama ponavljaju? Nitko od njih nije reagirao na gašenje medija koji su iznijeli svoje stavove oko jedne teme. I to dovoljno govori o njihovoj stvarnoj ulozi na ovim prostorima – rekao nam je Martinović.

Dodao je da je ovotjedni “silenzio stampa” hrvatskih izaslanika bio poruka da se medije ne smiju ugnjetavati na ovakav način te je izrazio nadu kako će oni koji su ih blokirati prekršajno ili kazneno odgovarati. – Ljude koji su prouzročili blokade treba procesuirati i kazniti sukladno zakonu jer su dopustili da se mediji gase samo zato što su izražavali svoje stavove – poručili su hrvatski izaslanici.

Napominjemo kako je i facebook stranica našega portala blokirana! Stoga smo otvorili novu, koju možete podržati lajkom ovdje:

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

FUP pokušava ušutkati Zorana Čegara

Objavljeno

na

Objavio

Federalna uprava policije (FUP) je, zbog intervjua koji je dao Večernjem listu i u kojemu je istaknuo kako Hrvatska nije bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, pokrenula istragu protiv ratne legende Sarajeva Zorana Čegara koji se trenutačno nalazi na poziciji načelnika Uniformirane policije FUP-a, piše Večernji list

Kako se doznaje, ne objašnjavaju se u pozivu, koji je uputio načelnik Odjela za internu istragu glavni inspektor Vahidin Munić, razlozi zbog kojih će se Čegara ispitati, ali bi se s njim trebao skoro održati novi “intervju”. Ali s glavnim inspektorom.

U pozivu se pak navodi kako ovoga policijskog službenika zanima “provjera navoda na okolnosti objavljivanja intervjua koji je objavljen u dnevnim novinama ‘Večernji list’ 2. prosinca 2017.”.

Iako je u intervjuu za Večernji list Čegar svjedočio o svom ratnom putu, kao i osobnim iskustvima s hrvatskim dužnosnicima koji su pomagali opkoljenom Sarajevu, očito se njegovo narušavanje idile o Hrvatskoj kao agresoru i bh. Hrvatima nije svidjelo pravim šefovima Federalne uprave policije iz političkog Sarajeva.

Hrvatska nije bila agresor na BiH, Šušak je slao oružje u Sarajevo

Dubravka Šuica upozorila Komisiju: je li ovo gušenje medija ili hibridni rat?

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari