Pratite nas

Kako su partizani rušili Hrvatsku Državu

Objavljeno

na

[quote]Nama pravim i državotvornim Hrvatima je bilo jasno od dana proglašenja Nezavisne Države Hrvatske Deseti Travnja 1941 godine, da će se neprijatelji hrvatskog naroda, udruženi sa srpskim četnicima – to su bili jugoslavenski komunisti, članovi KPJ – (po)služiti svim sredstvima i metodama za rušenje i u rušenju Hrvatske Države. Ovaj priloženi dokumenat Moše Pijeade jasno i otvoreno govori tko je i zašto rušio Hrvatsku Državu i na kakav način su novačili i punili svoje borbene redove “novim borcima” kako ih je KPJ zvala, koje su kasnije prozvali “antifašistima”. Oni Hrvati i svi drugi koji do sada za ovo nisu znali kako je i od kuda je došlo ime “antifašista”, sada im je jasan izvor te krilatice koje se još uvijek slijepo drža mnogi oprana mozga Hrvati i uz njih onih koji ove zaspijepljene slijede. Otporaš. [/quote]

Citat Moše Pijade sa prvog zasjedanja AVNOJ-a studenog 1942 u Bihaću: „Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo bezkućnika, da ovi bezkućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije.

Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom. Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti bezkućnike, proletere. Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira.“

(Dokument se nalaziu u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande, JVUO, pod oznakom K-12, 30/12 )

MOSA-PIJADE_slika_O_3026012

Moša Lepi Brčići

Henri de Lubac, isusovac, bio je jedan od najvećih katoličkih teologa dvadesetog stoljeća. On je hvalio Proudhona, kao velikog kršćanskog humanistu, koji je više vjerovao, nego što si je toga bio svijestan. Proudhon je bio socijalist i anarhist. Pod anarhijom je on podrazumijevao nešto posve drugo, nego što ta riječ danas znači. Anarhija je po njemu jedno društvo bez vladara, gdje svaki čovijek pojedinac teži pravdi u jednakosti, a društvo teži za tim, da u toj zajednici vlada red. Kao garant toga reda treba po Proudhonu fungirati Bog. Zato on postulira njegovu egzistenciju. Tu je na jednostavniji način izražena klasična politička teorija „pomirdbe“ između individualnog i univerzalnog, tj. između čovijeka kao društveno biće i univerzalnih općevrijedećih zakonitosti. Tu je političku teoriju prvi u povijest zapadne civilizacije uveo Toma Akvinski. Ali to ne znači, da su njih dvojica imali isti svjetonazor.

Proudhon je bio otvoren prema svim pojavama čovjekove stvarnosti, onako kako se ona već prema ljudskom iskustvu i manifestira. Nasuprot tome Marx je bio zarobljenik determinističkog svjetonazora, koji je vladao devetnaestim stoljećem. On je i na ljudsku povijest i društvene procese primjenjivao krute determinističke zakone, bez imalo odmicanja od njih ili upliva slobodne ljudske volje. Te zakone se, po njemu, može shvatiti samo po navodno znanstvenim metodama dijalektike, kojima se čovijek treba podvrgnuti, da bi se taj već predodređeni cilj što prije i postigao. Sve to ima jasna obilježja jedne sekularne ateističke eshatologije: Nekoliko generacija se mora žrtvovati, jer one su prolazne (kao da nije svaka generacija prolazna), da bi se za buduća pokoljenja postiglo blagostanje, jednakost i vječna sreća, jednom riječju – raj na zemlji. Danas je determinizam u svim znanostima odbačen.

Proudhon  je odbijao svaki oblik sile, nasilja i revolucije, bilo od koga. Njegovu teoriju privatnog vlasništva je jako cijenio Marx, pa ga je zamolio da s njim surađuje. Proudhon  je to u jednom pismu energično odbio, jer on za razliku od Marxa odbacuje svaku primjenu sile. Marx se je njemu osvetio u svome djelu „Bijeda filozofije“, kao odgovor na Proudhonov rad „Filozofija bijede“. Pismene polemike između njih većinom nisu sačuvane, ali ću iz usmene predaje izdvojiti jedan razgovor, koji će se u daljnjem izlaganju pokazati vjerodostojnim:

Proudhon:…Vi zagovarate jednu revoluciju proletera…pa znate koliko će krvi biti?

Marx: ja ne zagovaram nikakovu revoluciju i krv…

Proudhon:…ali vi pišete…

Marx: da, ja to pišem, da svom djelu dam jedan znanstveni oblik, što ti uopće ne razumiješ…. (Proudhon nikada nije studirao, on je bio autodidakt, op.a.). Proleteri su za mene jedna obična gamad i ološ….smrde po neredu. Za revoluciju je potreban red, njih bi rastjerao jedan obični kordon policije. Do neke revolucije neće sigurno doći, to možeš biti siguran.

Proudhon: A ako do nje ipak dođe?

Marx se okrene prema svojoj ženi te reče: Onda ćemo mi pobjeći. A žena kaže: Naravno.

Činjenica da je Marx težio samo za tim da njegovo ime i njegova teorija odnesu povijesnu pobjedu, te da je cijeli život gajio i izražavao svoj prezir prema proleterima, može se izčitati i u njegovim kasnijim spisima, a prije svega u pismima koje je pisao Engelsu. To je dobro dokumentirao Leopold  Schwarzschild u svojemu djelu „ Der rote Preusse“ ( Stuttgart, 1954). Karl Popper naziva Schwarzschildov dokazni materijal „poražavajućim“ za Marxov karakter. (Falsche Propheten: Hegel, Marx und die Folgen, Tübingen 2003).

Moše Pijade i njemu slični su skupili svu tu balkansku ološ, koja  je mučki poubijala našu hrvatsku mladost…Muka mi je, neopisiva muka.

 Dr. Anto Križić

& Otporaš/kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Velimir Bujanec: PONOSAN NA VARAŽDIN!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Marko Perković Thompson/fb

Upravo sam razgovarao s dragim prijateljem Markom. Pun je pozitivnih dojmova i neskrivenih emocija – sinoć je Arena Varaždin bila prepuna, a Hrvati su k’o vojska pjevali ‘Bojnu Čavoglave’ još i prije njegova izlaska na pozornicu.

Za još jedan veličanstveni koncert MP Thompsona tražila se karta više, a Varaždinci su pokazali da su pravi domovine sinovi:) Hvala mome rodnom gradu i veliko hvala Marku; tako mi je žao što nisam mogao biti na koncertu – morao sam raditi, voditi Bujicu…

S obzirom na viđeni potencijal, naročito mlade ljude na koncertu – i za Varaždin vrijedi ona stara: JOŠ NAS IMA, JOŠ HRVATA!

PHOTO: Arena Varaždin nikada nije bila ovako popunjena, a Marko mi je jutros rekao: “Osjećao sam se kao da sam u Čavoglavama!”

Foto: Marko Perković Thompson/fb

Nenad Koljaja u Bujici raskrinkao Krešimira Macana, RBA zadruge, Pernara i Sinčića!

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Vladimir Šoljić: Nismo se odrekli Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ćiril Ćiro Raić

Ukoliko presuda bude temeljena na činjenicama tzv. Udruženi zločinački podhvat će otpasti, a kako nitko od šestorice dužnosnika Hrvatske Republike Herceg Bosne nije optužen po osobnoj odgovornosti za konkretno djelo to bi značilo da će svi biti oslobođeni, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB, čovjek koji je u vrijeme rata u Herceg Bosni vodio resor gospodarstva, a potom bio ministar obrane i predsjednik Federacije BiH.

Herceg Bosna osnovana kako bi se Hrvati obranili

Podsjetimo 29. studenog šestorici dužnosnika Hrvatske Republike Herceg Bosne, predsjedniku Vlade dr Jadranku Prliću, ministrima obrane i unutarnjih poslova Bruni Stojiću i Vlantinu Ćoriću, načelnicima Glavnog stožera HVO-a generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, te predstojniku Ureda Vlade HR HB za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću Žalbeno vijeće Haškog suda izreći će pravomoćnu presudu, 13 godina nakon što su dragovoljno otišli u Haag.

Nepravomoćnom presudom Prlić je osuđen na 25, Praljak, Petković i Stojić na 20, Ćorić na 16, a Pušić na 10 godina zatvora, jer su, kako je nevedeno u presudi, zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske Jankom Bobetkom sudjelovali u Udruženom zločinačkom poduhvatu “pripajanja HR HB Hrvatskoj u slučaju raspada BiH, ili “uspostavi HR HB kao neovisne države unutar BiH”.

Šoljić naglašava kako je najprije Hrvatska zajednica, a potom Hrvatska republika Herceg Bosna osnovana, kako bi se Hrvati obranili od srpske agresije, te da nikada niti je razmatrana, a kamoli donesena odluka o “rušenju BiH” i “pripajanja Herceg Bosne Hrvatskoj”.

Podsjeća kako su na vrhuncu krize u Jugoslaviji kad se rat prenio u BiH prvo napadnuta područja s hrvatskom većinom i u njima napravljen zločin (Ravno, Uništa …). Kako su Srbi i Muslimani već uspostavili određene oblike nacionalnog samoorganiziranja, Hrvatima nije preostalo ništa drugo nego da urade nešto slično. Bilo je to, kaže, osnivanje HZ HB 18. 11.1991. godine.

Dvije svrhe Herceg Bosne

Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB mr Vladimir Šoljić

-Nakon što prije referenduma o neovisnosti nije bio postignut dogovor tri konstitutivna naroda o unutarnjem ustroju što je bio uvjet Međunarodne zajednice za priznanje BiH i nakon što je od muslimanske strane odbačeno tzv. „Livanjsko pitanje“ HZ HB je mogla poslužiti za dvije svrhe, prva je priprema za samoobranu a druga kao dio jedne opcije za unutarnji ustroj BiH. I jedno i drugo je legalno i legitimno tim više što je bilo organizirano od strane najviših predstavnika hrvatskog naroda u tadašnjoj vlasti, ističe Šoljić za HMS.

On naglašava kako nigdje i nikada nije razmatrana opcija nasilnog rušenja BiH niti je vođena rasprava o odvajanju dijela teritorija BiH i njenog pripajanja Hrvatskoj, a kamo li da su o tome donošene nekakve odluke.

-Ako ovome dodamo činjenice da je RH već proglasila neovisnost u postojećim tz. avnojevskim granicama i da je sve druge republike SFRJ uključujući i BiH priznala u postojećim granicama, a u BiH prva uputila i veleposlanika onda je svaka priča o UZP neutemeljena i besmislena konstrukcija, ističe.

Uz to podsjeća i na ulogu Hrvata BiH vezano za odluke o neovisnosti i referendumu kao i obrani BiH.

Kad je Prlić postao, a kad prestao biti član UZP?

Napominje da je prema prvooptuženom za Udruženi zločlinački podhvat Jadranku Prliću muslimanska strana višestruko puta iskazivala povjerenje dajući suglasnost ili ga predlažući pored ostalog za guvernera Narodne banke BiH- tada, HDZ BiH nije dao suglasnost na to imenovanje-zatim povjerenika Vlade BiH za HZ HB, predsjednika prelazne Vlade BiH, ministra obrane BiH na polovici ratnog razdoblja, prvog ministra vanjskih poslova nakon rata itd. pa je, kaže, nejasno kad je isti postao a kad prestao biti član UZP.

-Dakle, ako presuda bude temeljena na činjenicama UZP će otpasti, a kako nitko od njih nije optužen po osobnoj odgovornosti za konkretno djelo to bi značilo da će svi biti oslobođeni, ističe Šoljić.

Nismo se odrekli Herceg Bosne

Naglašava kako niti on, ni bilo tko od onih koji su bili u strukturama vlasti se nisu odrekli Herceg Bosne. – Herceg Bosna nije ukinuta kao što se to u medijima često govori nego je ugrađena u FBiH nakon Washingtonskog sporazuma kao jedan od dva ravnopravna administrativna aranžmana.

Drugi administrativni aranžman, pojašnjava Šoljić, je Republika BiH, koja je faktički bila bošnjački ratni entitet, jer su kadrovi iz reda Srba i Hrvata u toj vlasti bili samo multietnički ukras, bez izbornog legitimiteta dva naroda.

-Svi akti Herceg Bosne od svjedodžbi i diploma do zakona koji su doneseni ostali su važeći i na snazi sve dotle dok se ne usvoji zakonodavni sustav BiH nakon prestanka rata, podsjeća.

Šoljić u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis ističe kako se Hrvati ne smiju i neće odreći prava na stvarnu i institucionalnu jednakopravnost u Bosni i Hercegovini a potpuno je, kaže, ne bitno hoće li se to ostvariti kroz federalizaciju BiH s hrvatskom federalnom jedinicom, po konsocijacijskom modelu (Belgija) ili bilo kojem drugom modelu koji je poznat i koji se potvrdio u praksi organiziranja višenacionalnih država koje su opstale.

-Praksu koja već duže vremena vlada u BiH gdje se Hrvatima daju neka prava iz samilosti i na kapaljku a koja im pripadaju po slovu i duhu Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, treba definitivno prekinuti, smatra Šoljić.

Izborni zakon test za odnos Bošnjaka prema Hrvatima

Upitan o budućnosti BiH, Šoljić kaže:

-Ako se u najskorije vrijeme nakon što je proteklo 22 godine od prestanka rata ne nađe optimalno rješenje za unutarnji ustroj realno je očekivati da BiH završi kao i sve druge višenacionalne zajednice koje nisu uređene na temelju jednakopravnosti naroda koji je čine”.

Na upit zbog čega bošnjačke stranke odbijaju prihvatiti izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile Hrvatima, ali jednako tako i Bošnjacima i Srbima izabarti svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federalnog parlamenta, Šoljić kaže kako je iz dosadašnjih rasprava o Izbornom zakonu  jasno da su stavovi svih bošnjačkih stranaka jedinstveni u tome da se Hrvatima ne omogući izbor legitimnih predstavnika u strukture vlasti.

-Na izbornom zakonu će se definitivno pokazati da li Bošnjaci žele prihvatiti Hrvate kao jedan od tri potpuno ravnopravna i konstitutivna naroda.  Ni jedan bošnjački dužnosnik to ne smije prihvatiti ukoliko nije spreman na posljedice koje mu slijede na izborima. Ako se, međutim, ne postigne demokratsko rješenje a to znači pravo svakoga naroda na izbor vlastitih predstavnika u organe u kojima je to predviđeno slijedi „mostarizacija BiH“ sa svim posljedicama, upozorava predsjednik Glavnog vijeća HZ HB.

Važe li Izetbegovićevi kriteriji i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

Šoljić je komentirao i žestok obračun bošnjačkih lidera Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, te Izetbegovićev pokušaj diskvalifikacije radončića iz utrke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

U diskvalifikaciji Fahrudina Radončića, Bakir Izetbegović kaže da bi bošnjački član Predsjedništva trebao sličiti na svoj narod i baštiniti njegove vrijednosti što navodno nije slučaj sa Radončićem.
-Ovakva načela nisu sporna ali je sporno to što Izetbegović to ne želi primijeniti i na izbor hrvatskog član Predsjedništva. To znači da hrvatski član Predsjedništva ne bi morao sličiti na svoj narod nego možda da bude takav da ne slični ni na što, kaže Šoljić./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari