Pratite nas

Pregled

Kako vladati državom s dva posto glasova

Objavljeno

na

Nenarodna i neradna Vlada plus televizijski voditelj Josipović otkrivaju se sve više kao mazohisti koji žude za zvižducima i povicima drugima možda neugodnim, ali njima bolesno potrebnim. Pojavljuju se pred narodom koji ih prezire, pokušavaju govoriti “iz svoje pameti” (Milanović), u pomoć zovu i Franju Tuđmana, ulizuju se braniteljima – ali ništa ne pomaže.

Vesna Pusić

Od povorke sjećanja lani u Vukovaru, preko Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ove godine, te Sinjske alke, svi im govore da nisu dobrodošli u zemlji Hrvata, a još sjede u počasnim ložama ili stoje u prvim redovima samo zato što je hrvatski narod odan demokraciji još od četvrtoga stoljeća ( a ne sedmog) pa ne gubi živce i ne pribjegava masivnom i masovnom otporu kao što bi možda trebalo.

Čeka predsjedničke izbore a zaziva prijevremene parlamentarne. Mislim da bi sadašnja oporba trebala povući prave korake – odmah početkom jeseni tražiti u Hrvatskom saboru glasovanje o povjerenju Vladi, pa ako i ne prođe – barem će se vidjeti tko je tko i gdje je tko te s tim podatcima organizirati redoviti finiš, ili će (povoljnija varijanta) glasovanje o povjerenju biti okidač za bunt javnosti koja se guši u tom smeću i želi ga što prije odvesti na otpad. Kamo i spada u svakom smislu, pri čemu ideološki nije na zadnjem mjestu, naprotiv.

Tvrdoglavo održavanje na vlasti jest jedini posao ove Vlade. Nalik je to infantilnom durenju ili, vjerojatnije, očajnom, adolescentnom naporu da se dovrši mandat jer je balavurdiji očito da je ovo posljednji mandat lažnih socijaldemokrata i pravih, jugoslavenskih komunista koji više nikada na vlast ne će doći, tako mi Bog pomogao.

Kitarović i Josipović

Uz SDP ( Stranku Djece Partije) i HNS treba zavazda maknuti s javne scene jer snosi istu odgovornost kao i SDP. Za razliku od SDP-a koji se posvetio juvenilnoj rekonkvisti i neuspjelom pokušaju razaranja hrvatskih, kršćanskih vrijednosti, ispunivši usput ministarstva pravovjernim Srbima, HNS-u su ti svjetonazorni (ideološki) ratovi sporedni – ta stranka bez ikakve ideologije bila je s Čačićem građevinska stranka a s V. Pusić potpuno prazna ali su zato ministarstva postala puna isto tako praznih kadrova, što je izazvalo dobar dio nove hrvatske tragedije – da o kulturi i ne govorim. Da o vanjskoj politici ne pričam jer sam dobro odgojen i samo mi se ponekad omakne riječ “idiot”, a tada odmah završim na kaznenom sudu.

Slika s kninske tvrđave nije mogla ostati nezapaženom: Vesna Pusić prati hod kamere, pa ulijeće ispred gospođe Kolinde Grabar Kitarović ne bi li je prekrila svojim na nekim mjestima korpulentnijim tijelom. To guranje, poznato mi vrlo dobro s poklona na svršetku kazališnih predstava, jest antipatično ali i govori sve o političkom i osobnom proguravanju s kojim se dobivaju najznačajnija ministarstva i praktički s dva posto glasova (?) vlada Hrvatskom.

U isti paket koji treba dostaviti prošlosti i više ga ne otvarati, spada i vajni Josipović u društvu savjetnika poput Dejana Jovića i Saše Perkovića, sa sjenom Budimira Lončara i otvorenom jugoslavenskom opcijom. Bilo tko, poštovani čitatelji, ma bio on i poštar ili bankarski činovnik a nekmoli predsjednik države, bilo tko, dakle, danas i ovdje, nakon svih iskustava i užasa zastupa jugoslavensku ideju – treba biti maknut sa šaltera ili javne dužnosti jer širi virus jugoebole, opasne zaraze koja bi opet mogla zahvatiti neki budući, nesretni naraštaj. U svemu, Josipović treba otići. I nije točno da je njegov grijeh – grijeh nečinjenja, jer bez prestanka radi na jugosferi i toliko je tomu posvećen da za Hrvatsku naravno nema vremena.

Hrvatska vojska

HV

To jest, Oružane snage Republike Hrvatske. Upravo kada se slavi Dan pobjede, stanje Hrvatske vojske opravdano budi interes i pitanja u javnosti koja sluša o migovima i remontima, o zatajenju zrakoplova idramatičnim iskakanjima, o lošoj opremi hrvatskoga vojnika, o katastrofalnom stanju mornarice, o skromnoj brojki od 19.000 profesionalnih vojnika, o generalima koji – kada dođu među narod, branitelje – moraju naglasiti da su generali, jer ih nitko ne poznaje, o zlokobnoj svojedobnoj odluci da se ukinu ročnici i cijeli jedan naraštaj zakine za poznavanje oružja i vojnih vještina. Što, pojednostavljeno, znači da će u trenutku mogućih nevolja, Hrvati biti u lošijem položaju nego što su bili u početku srpske agresije. U lošijem zato što su u jugokomunističko doba bili vojni obveznici i nešto naučili, pa kada su nakon svih peripetija dobili pravo oružje – znali su odmah njime baratati i udariti po jugoslavenskoj vojsci.

Hrvatska islamska država

Čak je i ova blesava vlast ponešto poskočila kada je samoproglašeni kalif više i ne tako virtualnog kalifata, u granice buduće velike islamske države uvrstio i Hrvatsku. Najednom se “vrhovni zapovjednik” hrvatske vojske počeo pitati kakva je, kolika je i što bismo mogli kada budemo trebali, no kako o tome ništa ne zna niti razumije, prestao se pitati i posvetio svojoj kampanji u kojoj oružje nije potrebno. To više što za protivnika (protivnicu) ima Kolindu na koju ne može ni verbalno pucati jer ne zna na kojem će se mjestu pojaviti, pa nervozno luta kopnom i morem i viče: “Javi se!” Još je gore za nj kada se ona doista pojavi, pa joj narod srdačno plješče a njemu isto tako glasno zviždi.

islam

No, ta storija sa islamskom državom, odnosno islamskim državama, nije ni bezopasna ni samo azijska. Pred našim se očima odvija realizacija dviju velikoislamskih država: Kalifat i Turska, a obje bi rado zahvatile i europska područja, dotično jugoistok Europe. Pri tome, “Kalifat” ima manje šanse jer je riječ o manijacima i krvožednim fanaticima, koji će vjerojatno propasti ili biti svedeni na omanji teritorij. Prava je opasnost Turska s Erdoganom, koji je suvremena verzija Mehmeda Osvajača drugim sredstvima, i već naširoko mašta o europskoj zemlji. Strahovi da će Turska popustiti pod islamističkim pritiskom, sada se ostvaruju. Turska više ne će biti sekularna država, jasno je, turska vojska (visoki časnici) koja je dugo odolijevala sada je pod Erdoganovom kontrolom, žene pokrivaju glave a turski intelektualci pokrivaju uši.

Mostobrani građeni desetljećima postaju aktivni, a ne krasi ih i ne povezuje turska narodnost nego islam – u Bosni i Hercegovini, u Makedoniji, u Albaniji(?), u Njemačkoj, u Austriji, u Francuskoj, u Engleskoj…Što naravno ne znači da će Erdogan sve navedene zahvatiti, ali milijuni i milijuni doseljeni u zapadnoeuropske zemlje znatan su politički kapital i baza za pritisak na vlade. S Bosnom i Hercegovinom je nešto drukčije, tu su muslimani ne samo stvorili mostobran nego i državu zvanu Federacija BiH u kojoj im se pod minaretima šeću još samo Hrvati i bolno ih podsjećaju da su i sami prije dolaska Turaka bili (uglavnom) Hrvati te da još i danas govore (uglavnom) hrvatskim jezikom.Za potiranje takvih prisjećanja i stvaranje islamističke FBiH ili BIH u cjelini najbolji su lijek vehabije koji što silom što (manje) milom fanatiziraju sve veći broj bošnjačkih bijelih mladića i djevojaka, a vikendom odlaze na azijska ratišta. To jest, sudeći i po reakcijama Bakira Izetbegovića koji se Erdoganovu izboru veselio kao malo dijete (Alijino), FBiH se prostrla pred Turskom kao njezin službeni, maltene, pašaluk i zaboravila čak i na begovski zazor od Istambula.

EU

Američkim analitičarima i geostratezima taj je sveobuhvatni islamistički Drang nach Westen napokon otvorio oči i u svezi BiH. Treći, hrvatski entitet postaje novom američkom parolom, nakon što su godinama pljuvali (preko posrednika) po meni i HKV-u koji se u toj stvari držao čvrsto i vjerodostojno. Kao što je 1995. istim tim geostratezima postalo jasno da samo Hrvati mogu napraviti reda u jugoistočnoj Europi, spasiti Bihać (muslimane), razjuriti Srbe, i ostalo, tako se sada probuđene washingtonske oči i opet svrću na Hrvate čiji bi entitet (teritorij) ipak uspostavio ravnotežu i smanjio veći teritorij (FBiH) koji svojataju muslimani. Znači: BiH kao konfederacija triju republika. Ostaje pitanje granica i tu dolazimo i do RS nastale na etničkom čišćenju . RS nema ništa protiv hrvatskog eniteta samo ako se ne diraju njezine krvoločnim sredstvima dostignute granice.

A da one ne mogu ostati kao što sada jesu, više je ili manje jasno čak i nikakvoj europskoj politici u cjelini ali postaje jasno njemačkoj. Sve to vodi prema američko-njemačkom (čitaj: EU) sporazumu o održivoj budućnosti Bosne i Hercegovine, njezinom razvitku i procvatu, prema novom ( i samo BiH posvećenom) Berlinskom kongresu. Ta je zadaća neophodna da bi se napokon stabilizirala jugoistočna Europa i stvorio solidan zid islamističkom fundamentalizmu, a razrušili mostobrani i turski i ruski. Projekt se mora realizirati prije nego što Srbija uđe u Europsku uniju, kako bi i ona u pristupnom procesu bila natjerana da postane saveznicom u određivanju mirnodopskih (a ne ratnih) granica RS.

Hrvatska u svemu tome mora igrati važnu ulogu. Ne s ovom Vladom ni s ovim predsjednikom, jer su oni besplodna, anakrona jugoslavenska družba koja ne zna misliti izvan zadanih kumrovečkih okvira, ne s ovakvim medijima koji su do neki dan svaki glas o hrvatskom teritoriju u BiH dočekivali na nož, nego s novom Vladom i novim predsjednikom (predsjednicom). Na sreću, tako će i biti. Karte se slažu. Tko ne vidi…

Turudić

Turudić

Intervju koji je sudac Turudić dao dnevnim novinama, u ovim je vrućim danima podignuo temperaturu za još jedan stupanj. Premda mi nije posebno simpatičan, Turudić je školski točno nabrojao sve što je trebalo, od Milanovića i njegova preskakanja pravosuđa do Mesića i njegovih tužakanja novinara, do Tita i njegovih zločina. I naravno, u “hrvatskoj medijskoj zajednici” koja ne smatra svojim članovima obične novinare, nastala je konsternacija. “Pa taj govori kao za Hrvatski list ili ne daj Bože za Hrvatsko slovo”, veli jedan iz hrvatske političke medijske zajednice (naravno lijeve i titopobožne). Drugi za stolom kaže: “Pa vidiš da čovjek kuži kamo stvari idu, sve je lijepo posložio i postat će predsjednik Vrhovnog suda.”

Regionalni pederi

Čitam jedne dnevne novine i vidim: homoseksualni par, jedna Srbin, jedan Hrvat, muškarci. Na četiri stupca. Bacam novine i uzimam druge. U njima na četiri stupca jedan drugi par – ona Hrvatica, ona Srpkinja, lezbijke. I što? U kojoj se to zemlji mogu usrećivati? Pa samo u Hrvatskoj, jer ona ima taj partnerski zakon s vjenčanjem, takoreći bračnim statusom. I tako će svi pederi i lezbijke željni službene veze iz cijele “regije” pohrliti u Hrvatsku i tu ostati, što će biti i najveći domet ove Vlade sklone regionalnim integracijama.

Hrvoje Hitrec/hkv

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Lauc: Južna Amerika odnosno južna polutka biti će upozorenje što će se nama dogoditi na jesen

Objavljeno

na

Objavio

Alemka Markotić,ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kazala je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno da je zadovoljna s trenutnom situacijom glede pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.

– Mislim da smo svi zadovoljni, to su rezultati koje smo željeli, kazala je.

Naglasila je da je situacija za sada izvrsna.

– Nažalost danas je jedna osoba preminula, ali još uvijek imamo nizak postotak smrtnosti u odnosu na broj stanovnika i u odnosu na većinu drugih zemalja. Iako svaki izgubljen život je nešto što je neprocjenjivo, ali virus je većinom napadao najosjetljiviju populaciju, dodala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti.

– Tajna uspjeha je bila što smo na vrijeme krenuli, što smo vrlo brzo shvatili da to što se događa u Wuhanu u Kini nije tako daleko i da se može proširiti, naglasila je.

Profesorica Markotić navela je da je bila važna i brzina uspostavljanja dijagnostike i što su epidemiolozi promptno bili na terenu za svaki novootkriveni slučaj.

Kazala je da je bilo bitno i zajedništvo između struke, medija, naroda, Vlade i svih ostalih.

– Svi smo bili kao jedno i zato imamo sjajne rezultate, kazala je Markotić.

Virus nije nestao, još uvijek je nepoznat

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti (HZJZ) kazao je da ne bi rekao da je virus nestao, ali ne cirkulira u populaciji u Hrvatskoj.

– Sada imamo samo oboljele, rekao je.

Ivan Christian Kurolt, molekularni virusolog, Odjel za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti ” Dr. Fran Mihaljević” rekao je da je virus još uvijek nepoznata priča.

– Dosta toga se još ne zna, neke viruse istražujete desetljećima i još uvijek niste sve otkrili. Ima tu još uvijek dosta stvari za raditi. Saznali smo da se ne širi respiratorno, a toga smo se na početku dosta bojali. To znači da se virus puno lakše širi kroz populaciju. To je nešto što olakšava rad. To je nešto što nama najviše znači, kazao je.

Gordan Lauc, molekularni biolog naglasio je da je općenito naše znanje u biologiji vrlo limitirano i da ovaj virus još uvijek ne razumijemo.

– Ne možemo nakon tri mjeseca tvrdit da puno znamo, rekao je.

Lauc je istaknuo da je najvažnije što smo do sada saznali da se virus počeo širiti puno ranije nego što se pokazalo.

– Proračuni koji se sada rade su zapravo ukupni proračuni, a čini se da virus ima stvarno sezonalni karakter na način, ne da se on ne širi ljeti, već da ljudi ljeti lakše izbore s tim virusom i nemamo toliko teških slučajeva, kazao je.

Molekularni virusolog Kurolt rekao je da je Željka Mačak Šafranko uspjela izolirati virus.

Luka Čičin-Šain, iz Helmholtz centra za infektivna istraživanja kazao je da je prva stvar koju su napravili da su virus sekvencionirali, odredili su mu genetski kod, da ga mogu usporediti s virusom iz Wuhana ili iz drugih dijelova svijeta. Druga stvar koju su napravili da su ga uzgojili i napravili virusne šokove, te su ga počeli koristiti na eksperimentima.

Situacija se smiruje i u Njemačkoj

Čičin-Šain istaknuo je da Njemačka još uvijek ima više zaraženih osoba nego Hrvatska, ali da se situacija i u Njemačkoj smiruje. Rekao je da se sada pojavljuju i problemi, npr. za razvoj cjepiva u Njemačkoj problem je naći dovoljan broj novozaraženih kako bi klinička studija mogla potvrditi da je neko cjepivo stvarno bilo djelotvorno.

Serološka testiranja nisu optimalna

Bernard Kaić kazao je da se u Hrvatskoj serološki anketiralo oko 650 osoba, a da ne očekuje konkretne brojeve do kraja sljedećeg tjedna.

Profesorica Markotić kazala je da su pri kraju serološka testiranja za djelatnike Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Naglasila je da kod tih testova postoje i neki lažno pozitivni nalazi i lažno negativni. I da je sve skupa jako bitno interpretirati u sklopu s kliničkom slikom i epidemiološkim podacima.

Markotić je kazala je je već jedan odjel u Klinici “Dr. Fran Mihaljević” pušten u “promet” prije dva tjedna te da se još dva velika odjela puštaju u normalu.

– Polako se vraćamo u početno stanje kad se COVID približio Hrvatskoj, istaknula je.

Dr. Kurolt kazao je da će serološka testiranja pokazati što je sa kolektivnim imunitetom. Naglasio je da je problem u serološkim testovima jer nisu optimalni.

Lauc je kazao da je teško očekivati da ćemo bez učinkovitog cjepiva uspjeti zaštiti populaciju stvaranjem kolektivnog imunitetna.

– Čak se ni sa cjepivima to ne događa tako lako, poručio je.

– Ako se ovaj virus vrati s istim karakteristikama kakav je bio u Wuhanu, Lombardiji, New Yorku na jesen, onda će sigurno populacija u New Yorku biti u nešto boljoj situaciji jer će velik dio ljudi već imati taj problem iza sebe, kazao je Lauc.

Dodao je da je ipak bolje doći u takvu situaciju što kasnije jer će i metode liječenja biti bolje i više će se znati o samom virusu.

Čičin-Šain smatra da su optimistične prognoze glede cjepiva te misli da će se za godinu, godinu i pol cjepivo naći na tržištu.

Što nas čeka na jesen?

Lauc je istaknuo da će Južna Amerika odnosno južna polutka biti upozorenje što će se nama dogoditi na jesen.

– Trenutno ono što je u Čileu je dosta zabrinjavajuće, jer oni usprkos dosta strogim mjerama društvenog udaljavanja i dalje imaju vrlo brz rast novih slučajeva i teško oboljelih. Treba još pratiti što će se dogoditi. Treba pratiti Australiju hoće li se virus tamo vratiti, pa ćemo znati puno bolje što možemo očekivati na jesen, kazao je.

Kaić je naglasio da mi ne možemo biti sigurni da nećemo u srpnju imati širenje bolesti u populaciji ako bude više unosa bolesti iz vana.

Markotić je kazala da drugi val može biti agresivniji, ali da smo spremniji jer znamo puno više.

Alemka Markotić: Nula novozaraženih nije jedini kriterij za proglašenje kraja epidemije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Alemka Markotić: Nula novozaraženih nije jedini kriterij za proglašenje kraja epidemije

Objavljeno

na

Objavio

Šefica klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, profesorica Alemka Markotić kaže da nula novozaraženih nije jedini kriterij za proglašenje kraja epidemije.

“Nula nije jedini kriterij. Većina zemalja nije proglasila kraj, tu je niz faktora. Mi smo poželjni za dolaske turista i bit ćemo oprezniji jer još se mogu očekivati određena žarišta. Kad budemo siguni da neće biti većih problema, onda ćemo predložiti da se završi s epidemijom”, rekla je Markotić za Dnevnik Nove TV.

Ravnateljica klinike ističe kako trenutno nema mogućnosti ustvrditi je li virus oslabio jer je za to potreban niz pokusa, no bitno je da smo zaustavili širenje.

“Svaka epidemija ima uzlaznu i silaznu fazu, na početku i kraju bude blažih slučajeva”, kaže Markotić.

Također još nije poznato koliko će trajati cjepivo i u kojim dozama će biti potrebno.

“Dva cjepiva su najperspektivnija, američko i britansko, sad gledaju hoće li ljude cijepiti i s kojim dozama i koliko će trajati ta zaštita. To će biti predmet istraživanja u idućih godinu, dvije, tri”, kaže Markotić te dodaje kako se ne može ustvrditi ni hoće li se virus vratiti na jesen, hoće li ostati u populaciji, povremeno se javljati ili potpuno iščeznuti.

“Teško da će netko od stručnjaka reći tako nešto sa sigurnošću”, rekla je Markotić te dodaje kako je iz švedskog primjera vidljivo da se kolektivni imunitet neće samo tako steći te kako se jedino cijepljenjem može postići zaštitni imunitet kod većeg broja ljudi.

Što se tiče seroloških testiranja Markotić kaže da su rezultati u tijeku, a ima određenih neobičnih situacija pa će biti potrebne dodatne provjere.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

    Invalid API Key