Pratite nas

Vijesti

U boj, u boj za mandat svoj

Objavljeno

na

Kakva bi trebala biti Europska unija, savez suverenih država ili naddržava?

Kakva bi trebala biti Europska unija, savez suverenih država ili naddržava, treba li debirokratizirati ovu glomaznu asocijaciju država, imaju li uopće smisla izravni izbori za EU parlament, što učiniti s migrantima čiji pritisak neće prestati, je li doista kršćanstvo i kršćanski identitet Staroga kontinenta prevladana i nazadna ideja, kako se odnositi spram homoseksualnih brakova i pobačaja, kakvi bi trebali biti odnosi EU-a prema SAD-u, Britaniji, Kini ili Rusiji i kakva politika proširenja prema jugoistoku, kakva bi rješenja EU trebao ponuditi Bosni i Hercegovini, kakve stavove zauzeti o položaju Hrvata u toj državi ili o proglašenju gospodarskog pojasa, itd. itd., sve su to otvorena pitanja o kojima brojni hrvatski kandidati, a ima ih ukupno 396 na 33 liste, ne razbijaju previše glavu.

Najvažnije je ipak dočepati se, kako god, unosnog zastupničkog mjesta u Bruxellesu i neto plaće od 4500 eura, koja ne ide, kako neupućeni misle, iz proračuna EU-a, nego iz džepa hrvatskih poreznih obveznika.

Sve se, od onoga što smo do sada čuli, svodi na neka unutarnja podbadanja, koja u Europi nikoga ne zanimaju niti će se EU njima baviti, ili pak na neke uopćene fraze koje mogu izazvati samo (pod)smijeh nezainteresiranoga građanina.

Evo nekoliko bisera. Andrej Plenković nudi “pravi smjer” i Europu novih generacija, što je u skladu s Božjim naumom da jedni umiru, a drugi se rađaju.

Dalija Orešković najavljuje “ulazak u budućnost”, duboko osviještena kako su vrata prošlosti zauvijek zatvorena. Liberali bi najednom “narodni kapitalizam”, što baš i nije u skladu s neoliberalizmom 21. stoljeća, Milorad Pupovac će povesti borbu protiv “opasnog nacionalizma”, jer je njegov bezopasan, Radimir Čačić bi “Europu regija”, a ne nacija, Davor Bernardić neće nikome, pa ni HDZ-u dopustiti uzvikivanje “Za dom spremni”, Anka Mrak Taritaš opsjednuta je željama da se dokinu ugovori s Vatikanom, Kolakušić i Aleksić bi deblokadu dužnika pa će zacijelo u EU naći crkvu u kojoj se Boga moli.

Suverenisti bi najradije ukinuli EU, ali tek nakon što im istekne eventualni mandat.

HDZ je iznenadio vlastito biračko tijelo listom koju predvodi političko dijete iz epruvete nalik Ivi Loli Ribaru, koju je osobno sastavio predsjednik stranke, uz uvjeravanja kako baš tako hoće baza, i to od malo poznatih, relativno mladih članova stranke.

Ali nema tu straha. Da je na listu stavio dvanaest cigli, isto bi pobijedili, zahvaljujući tradicionalizmu pretežnog broja vlastitih birača, iako oni slute kako to više nije ono isto.

Ovoj “mainstream” stranci ne prijeti opasnost od deplasirane “ljevice”, koja je još u 1945. iako bunca o 21. stoljeću, ali ni od razmrvljene i posvađene “desnice”, čiji se vodeći ljudi nisu u stanju podrediti ideji, nego ideju uvijek iznova podređuju svojoj mitomaniji srljajući iz poraza u poraz, piše Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sinj: U procesiji sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske 50 tisuća vjernika, stigao i premijer Plenković

Objavljeno

na

Objavio

Velika blagdanska procesija na svetkovinu Velike Gospe krenula je u četvrtak ispred crkve Gospe sinjske, sliku Čudotvorne Gospe u procesiji nose naizmjenice sinjski alkari, bogoslovi, časne sestre, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i medicinske sestre, a u procesiji je i premijer Andrej Plenković.

Procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji će predvoditi i središnje misno slavlje na Trgu Franje Tuđmana.

Prema procjenama svećenika u procesiji sudjeluje oko 50 tisuća vjernika a očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti u Sinju danas boraviti i do 100 tisuća vjernika iz Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta. Mise se služe od rane zore, a bit će i u popodnevnim satima.

Uz premijera Plenkovića, kako je najavljeno iz Vlade, na svetkovini Velike Gospe u Sinju bit će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sudionici procesije krećući se sinjskim ulicama pjevaju pjesme u slavu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod geslom “Pruži nam i sada moćnu ruku”.

(Hina)

 

GOSPE NAŠA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Dodik optužuje hrvatsku vojsku za ‘etničko čišćenje’ Srba u Drvaru

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik optužio je u srijedu hrvatsu vojsku da je 1995. u Drvaru provela “etničko čišćenje” Srba i ocijenio da bi obilježavanje oslobađanja toga grada od srpske paravojske bila “nepotrebna provokacija”.

“U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe sa vjekovnih ognjišta”, izjavio je Dodik, prenose “Nezavisne novine” na svojoj internetskoj stranici.

HDZ-a Livanjske županije najavio je kako će 13. rujna u Drvaru biti obilježena obljetnica oslobađanja Drvara od srpskih snaga. Grad se nalazi u Federaciji BiH i jedna je od rijetkih većinski srpskih općina u tom entitetu.

No, lokalne se vlasti tome protive jer ulazak hrvatskih snaga u Drvar 1995. vide kao okupaciju. Ako županijski HDZ bude ustrajao na obljetnici, najavili su blokadu cesta prema gradu.

Nakon što su Hrvatska vojska i policija u operaciji “Oluji” porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija “Maestral” koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.

(Hina)

 

08.09.1995. – Započela operacija MAESTRAL

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari