Kakvo “Balkansko Proljeće”?!

  0

  Kad vam britanski BBC počne nagađati o ‘balkanskom proljeću’ gotovo je sigurno da znaju nešto više nego što u prvi mah to žele reći, sasvim sigurno više od običnog balkanskog, kad smo već kod balkanskog proljeća, novinarskog šljama koji se može kupiti za nekoliko sanduka malo boljeg pića, u što smo se uvjerili za vrijeme režima Ive Sanadera, što se potvrđuje i danas.

  [dropcap]T[/dropcap]ijekom dana pisali smo o analizi Tima Judaha za BBC glede nereda u susjednoj Bosni i Hercegovini, državi frustriranoj ratom i rezultatima rata s obzirom kako je etničko čišćenje u toj državi, kroz postojanje takozvane Republike Srpske, legalizirano. Naravno, za sve ono što se odigralo u BiH tijekom rata glavnu krivicu snosi agresor, Republika Srbija te Miloševićev fašistički režim, međutim, odgovornost Europe te takozvanog demokratskog svijeta za pokolj u Srebrenici ne može se riječima opisati, kao ni odgovornost krvavih britanskih lordova koji su u nekoliko navrata pokušali podijeliti Bosnu i Hercegovinu te su tako NAMJERNO izazvali rat Hrvata i Bošnjaka koji, srećom, nije bio dugog vijeka. Situacija u Bosni i Hercegovini počela se smirivati tek odlaskom britanskih vucibatina iz Bosne i Hercegovine te švedskog zloduha, Miloševićevog bivšeg dobrog prijatelja, Carla Bildta. Amerika je privremeno uspjela u onome u čemu Miloševićevi suučesnici u zločinu, govorimo o Europi predvođenoj Velikom Britanijom, nisu, zaustavila je rat uz pomoć hrvatske vojske te pohoda združenih hrvatsko-bošnjačkih postrojbi prema Banjaluci. Danas se ponovno pokušavaju umiješati u kaos u Bosni.

   Iako onda, dakle, prije 20 godina, nisu uspjeli to ne znači da će Europljani, poglavito Britanci, prestati pokušavati, iako nije Britanac takozvani Visoki predstavnik najavljuje slanje vojnih postrojbi iz Europske unije u Bosnu i Hercegovinu, suverenu, mada još uvijek ne i normalnu demokratsku državu. Bez obzira na međunarodne ugovore, rezolucije, Daytonske sporazume, tko ima pravo izvršiti agresiju na suverenu državu samo zato što ta države ne pada na koljena pred impotentnim činovnicima iz Europske unije? Prema Daytonskom sporazumu, kao potpisnica spomenutog sporazuma, i Hrvatska može vojno intervenirati u BiH, ako ‘zagusti.’

  Ukoliko zaista Europa želi dobro Bosni neka procesuira ljude poput Bildta, inače spodobe koja je danas ujedno i ministar u jednoj navodno izuzetno demokratskoj zemlji. Kakva je to demokratska država u kojoj je Bildt ministar? Bildt je jedan od lešinara Bosne i Hercegovine, ne samo Bosne i Hercegovine, radi se o čovjeku koji je osudio antifašističku vojno-oslobodilačku operaciju Oluja, kojom je, između ostaloga, spriječen pokolj u Bihaću, s obzirom kako bi Mladićevi teroristi bez intervencije hrvatske vojske sasvim sigurno ušli u Bihać nakon čega bismo dobili novu Srebrenicu. Za prvu, pravu, Srebrenicu nitko iz Europske unije mije odgovarao, pa ni oni razbojnici koji su glumili vojnike mirotvorce a ostavili civile u rukama Mladićevih fašista.

  No, pustimo mi nikad osuđene spodobe odgovorne za brojna nedjela tijekom devedesetih, ako ništa drugo, a ono bar tako što su te spodobe podržavale Miloševića, hvaleći se prijateljstvom sa srpskim Hitlerom. Vratimo se, dakle, na BBC i na takozvano ‘balkansko proljeće’. Kad BBC podsjeća na ‘balkansko proljeće’ onda to zlokobno zvuči i podsjeća na pljačku Libije i nekih drugih zemalja, poput Egipta, u režiji Velike Britanije te Amerike. Naime, nema dvojbe da su Gadafi i Mubarak bili diktatori, nema sumnje da su zaslužili da im se sudi, no, ono što se dogodilo Gadafiju izvan je svakog ljudskog razuma, dakako, da su takav krvavi rasplet u Libiji ‘saveznici’ mogli spriječiti, i spriječili bi da ih nisu zanimale druge stvari. Primjerice kad su Amerikanci i Britanci ‘oslobađali’ Irak najprije su oslobodili naftna polja, nešto opljačkali, drugo će legalno opljačkati tako što će dobiti naftu skoro pa besplatno. Živi li danas irački narod bolje nego za vrijeme zloglasnog Huseina? Možda i živi, no, to se ne osjeti, kada u vlastitoj zemlji imate onoliko izbora koliko vam okupator nudi onda o kakvoj slobodi možemo govoriti? Glede Britanije, krvava britanska kruna opljačkala je pola američkog kontinenta, a to je samo jedan, koliko god bio velik, kontinent. Nakon što su opljačkali nesretne narode tim istim narodima dali su slobodu da žive u bijedi.

  Kakvo ‘balkansko proljeće’ spominje Tim Judah ako znamo, a znamo, da su prosvjedi na Balkanu uglavnom ograničeni na jednu državu i to isključivo na jedan narod koji u toj državi živi? Dakle, u prosvjede se nisu uključili, barem nisu ozbiljno, ni Srbi ni Hrvati, ne zato što nemaju razloga prosvjedovati nego zato što ne znaju zašto prosvjedovati i protiv koga prosvjedovati budući da su za katastrofalnu situaciju u BiH odgovorni i bjelosvjetski lešinari koji godinama BiH drže u pat poziciji. Dakako, namjerno.

  Slovenija ne prosvjeduje, Hrvatska također, Makedonija, Bugarska, jednako tako, Srbija, kao crna rupa Balkana, šuti, Crna Gora, državica koju nitko ni ne spominje, također ne prosvjeduje, ukratko, ne prosvjeduje nitko osim nekoliko tisuća Bošnjaka… O kakvom ‘balkanskom proljeću’ bulazni BBC? Ponovimo, kada je BBC-ijev analitičar spomenuo balkansko proljeće nije to učinio slučajno, poznato je čiji je zapravo BBC medij i čega su oni moćni glasnogovornici.

  Ivana J.

  facebook komentari