Connect with us

Analiza

KAMENJAR.COM vs. STRUČNJACI

Objavljeno

-

Hrvatska je zemlja sa 4 milijuna Izbornika, sa 4 milijuna nogometnih sudaca i stručnjaka, sa 4 milijuna političara i isto toliko Mandatara i Predsjednika Vlade …. Svi sve znamo, u sve se razumijemo jer smo najpametniji na svijetu i nitko nam nije ravan pri odabiru bilo nogometaša bilo dosuđenog prekršaja ili izbora ministara i ministrica.

Ne zamaram se pitanjima tko će biti budući ministri i ministrice jer to je ionako posao Mandatara i Premijera RH. Ono što mi je i što nam je svima bitno jeste da znamo da je u „ratnom vihoru“ najvažnije ministarstvo Obrane, a u „miru” to je Ministarstvo financija i pri tom ne umanjujemo ni na koji način značaj bilo kojeg drugog ministarstva jer svi moraju djelovati kao uigrani simfonijski orkestar pod jednom dirigentskom palicom.

Jedino oko čega se zamaram jeste to da rashodna strana budućeg proračuna NE SMIJE prijeći 2,0 % u odnosu na trenutno stanje ili da budem još precizniji: Rashodna strana proračuna 2017. može se povećati samo i isključivo za stavke koje se moraju povećati (indeksacija mirovina …. ), tj. rashodna strana proračuna smije se povećati u iznosu od 0,5 % – 2,0 %.

Onaj tko „kontrolira“ rashodnu stranu proračuna RH, kontrolira i budućnost RH.

Svakoj Vladi RH treba pružiti „mir“ prvih 100 dana neovisno koja politička opcija obnašala vlast.

I baš zbog napisanog uvoda, danas u sjeni zbivanja na kazališnim daskama političke scene u Hrvata prolazi nezapažena još jedna analiza gospodarskog uzleta RH koja nam kaže:

 „ Gospodarstvo je politika svih politika!“

Jučer, 17.10. 2016., HNB je objavio novi Bilten br. 228 u kojem piše sve, a u stvarnosti piše jedno veliko NIŠTA!
No, da ne bi ova kratka analiza bila bez sadržaja i temelja krenimo redom.

U analizi KAMENJAR.COM & EKONOMSKI INSTITUT ZAGREB prikazana je procjena rasta BDP-a i za treće tromjesečje 2016. kao i za cijelu kalendarsku 2016. godinu, ali pristizanjem novih podataka dužan sam, kao što sam i najavio, ispraviti Grafikon sa procjenom rasta BDP-a  za 3/2016.

Procjena rasta BDP-a za 3/2016.

Procjena rasta BDP-a za 3/2016.

Kako je sve usko povezano tako i ovaj Grafikon poviše na koji sam upozorio da će doći do promjene zbog „urnebesno dobrih“ gospodarskih rezultata u rujnu 2016., a što je razlog povećanja procjene rasta BDP-a za 3/2016. jer dosadašnje metodologije obrade podataka, jednostavno rečeno, nisu dostatne kao i da još postoji prostor za povećanje procjene rasta BDP-a jer i ova procjena je nepotpuna, tj. bez glavnih pokazatelja za rujan.

Podsjetimo se:

„Zamašnjak“, „Lokomotiva“ koja je povukla kompletnu kompoziciju skoro urušenog gospodarstva u RH, su najčešće riječi kojima sam opisivao i opisujem gospodarski uzlet RH, a što bi pojedini nuklearni fizičari rekli: U RH se dogodila „lančana reakcija“ u gospodarstvu.

Točno! U RH se dogodila „lančana reakcija“ izbacivanjem Partije s vlasti!

2016 je godina rušenja rekorda, pa tako i u trenutku nastajanju ovih redaka srušena su najmanje dva rekorda. Jedan od njih je i prodaja novih vozila u RH. Broj prodanih vozila nije temeljna odrednica, ali služi kao zoran pokazatelj stanja u RH, a istovremeno nam ukazuje na još važniji događaj od rasta BDP-a, tj. punjenje proračuna izvan i iznad svih očekivanja.

Najteže razdoblje za svakog analitičara jeste kad se dogodi „ekstrem“ i kad sve metodologije obrade podataka „padaju u vodu“, tada vrijedi ona „stara“: Na muci se poznaju junaci!

Više nije pitanje svih pitanja:

„Hoće li rast BDP-a u trećem tromjesečju prijeći „magičnu granicu“ od 4,0 %?!“

Pitanje koje se nameće samo od sebe jeste:

„Hoće li rast BDP-a u trećem tromjesečju 2016. prijeći „magičnu granicu“ od 5,0 %?!“

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

(Napomena: Rast BDP-a u trećem tromjesečju 2016. automatizmom podiže i ukupan rast BDP-a na godišnjoj razini i sigurno prelazi 3,1 %, a pojedine projekcije podataka za rujan upućuju nas na rast BDP-a u 3/2016. na 5,1 %, ali to ipak ostavljam konačnoj prosudbi tj. izračunu DZS.)

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas