Connect with us

Vijesti

Kamenovana kuća premijera Lipovače, Mostarci ne mogu prosvjedovati, Zeljković podnio ostavku

Objavljeno

-

U Bihaću danas ponovo prosvjedi, već treći dan za redom. Na Gradskom trgu u 13.00 sati okupilo se više stotina građana, među kojima veći dio mladih, zahtijevajući ostavku Vlade Unsko-sanskog kantona (USK).

Potom su se uputili pred zgradu Vlade USK-a, a usput im se pridružilo još građana, tako da ih je bilo oko 2.000. Uslijedili su zvižduci i skandiranja “Lopovi” i “Hoćemo ostavke”. Pripadnike policije pozivali su da se solidariziraju s njima.

Nakon toga, uputili su se prema centru grada. Jedan dio zaustavio se ispred Gradskog mosta i blokirao promet, a drugi ekstremniji prema obiteljskoj kući Hamdije Lipovače u Midžića mahali.

Demonstrante je tamo dočekala interventna policija, koja je pokušala osigurati područje oko kuće i zaustaviti ih policijskim kordonom, ali su ih oni kamenovali. Došlo je do sukoba policije i demonstranata, u kojima je više osoba ozlijeđeno.

Kamenovana je i kuća premijera Lipovače, nakon čega se većina demonstranata povukla. Vratili su se na Gradski most, gdje su ponovo uslijedili zahtjevi za ostavkama županijske Vlade.

Potom se dio ekstremnijih demonstranata uputio prema zgradi Vlade USK-a.(Fena)

Stotinjak demonstranata ispred zgrade Predsjedništva BiH, promet obustavljen

Stotinjak mladih ljudi sjede na ulici ispred zgrade Predsjedništva BiH i uzvikuju “Pustite djecu iz zatvora”.

Promet je obustavljen ispred zgrade Predsjedništva BiH, a policija usmjerava promet na alternativne pravce.

Demonstranti uzvikuju “Hoćemo ostavke”, “Izađite na ulice”, “Sarajevo na noge”.

Ispred glavnog ulaza u zgradu Predsjedništva BiH nalazi se nekolicina policajaca.

Jedan od demonstranata uzvikuje da su ovo mirne demonstracije i da će biti nastavljene sve dok premijer  Vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković ne da ostavku.(Fena)

Mostarci pokušali i danas prosvjedovati, policija im nije dopustila

Policija u Mostaru rastjerala je nekoliko desetina demonstranata koji su se danas okupili na Španskom trgu u Mostaru kako bi nastavili jučer započete prosvjede. Dopisnik AA navodi da policija ne dopušta okupljanja u centru grada na Neretvi nakon jučerašnjih i sinoćnjih dramatičnih događaja u kojima su zapaljene brojne institucije. Pojačano je kretanje policijskih snaga na ulicama Mostara.

Šef odjela kriminalističke policije i glasnogovornik Ministarstva unutranjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjaka potvrdio je za AA da je policija intervenirala na Španjolskom trgu i da su neke osobe privedene, pojašnjavajući da u skladu sa zakonom svako okupljanje građana mora biti adekvatno najavljeno.

Dodao je kako događaji od jučer i sinoć daju osnovu da policija poduzme odgovarajuće mjere u cilju uspostavljanja reda i mira, a potvrdio je i pojačano prisustvo policije na ulicama iz istih razloga.

Danas je izvanredno zasjedala Vlada HNK. Sjednica je održana u hotelu ”Ero” u Mostaru, jer je Vlada HNK zapaljena. Premijer Denis Lasić je prihvatio ostavku ministra unutranjih poslova Marija Šulente, koju još mora prihvatiti i Skupština HNK. Dragan Brkić je imenovan za vršitelja dužnosti policijskog komesara.

U Mostaru su jučer zapaljene zgrade Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Gradske uprave i Gradske vijećnice u Mostaru, zgrade Središnjice Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BIH) i prostorije Županijskog odbora  Stranke demokratske akcije (SDA) u Mostaru, te svlačionice NK ”Redarstvenik”, potvrđeno je AA u MUP-u HNK.(Anadolija)

Suad Zeljković podnio ostavku

Na današnjem sastanku u Županijskom odboru SDA Sarajevo, na kojem je razmatrana trenutna situacija u Kantonu Sarajevo, premijer Vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković je izvjestio Odbor da je podnio ostavku.

Izvršni odbor županijskog odbora SDA Sarajevo će se tijekom večeri odrediti o ovome, priopćenoo je iz Službe za odnose s javnošću ŽO SDA Sarajevo.

(Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari