Pratite nas

Vijesti

Kamo ide Europa: Diljem kontinenta na milijune praznih stanova i kuća

Objavljeno

na

Na milijune kuća i stanova u Europi je prazno, navode britanski mediji. Toliko, da bi se moglo sve beskućnike iz Europske unije zbrinuti u tim praznim objektima…

Kad bi se mogla otvoriti vrata svih praznih objekata u zemljama članicama EU-a i pružiti ih na raspolaganje beskućnicima, onda više nitko ne bi morao živjeti na ulici. I pored toga, praznih objekata bi bilo dovoljno.

U Europskoj uniji je više od jedanaest milijuna kuća i stanova prazno, piše britanski list „The Guardian“. Procjenjuje se da u EU-u živi 4,1 milijuna beskućnika. Teoretski bi svaki beskućnik imao više od jednog krova nad glavom ukoliko bi se beskućnike smjestilo u te prazne objekte.

The Guardian je prikupio informacije u različitim zemljama. Tako na primjer u Njemačkoj ima više od 1,8 milijuna kuća koje su prazne, u Italiji dva milijuna, a u Velikoj Britaniji oko 700.000. Najlošija je situacija u Španjolskoj, u kojoj je prazno 3,4 milijuna kuća i stanova, što je 14 posto od ukupnog broja nekretnina. U proteklih deset godina se broj praznih objekata u Španjolskoj povećao za više od deset posto. U susjednom Portugalu se broj praznih objekata između 2001. i 2011. godine povećao za 35 posto; 2011. je u toj zemlji bilo prazno 700.000 objekata.

Posljedica pogrešne politike

The Guardian piše da su mnogi objekti, koji su danas prazni, sagrađeni za vrijeme „stambenog booma“, dakle prije izbijanja financijske krize. U tim kućama nikada nije nitko živio. U mnogim slučajevima je riječ o investicijskim projektima. U južnoj Europi su, recimo, mnoge kuće prazne u turističkim mjestima. Investitori nakon izbijanja krize više nisu mogli pronaći kupce. Stotine tisuća kuća, koje nisu dovršene, bile su navodno planirane kako bi se pogurao porast vrijednosti već sagrađenih kuća.

„To je šokirajuće, štoviše nepošteno“, kaže Karima Delli, članica frakcije Zelenih u Europskom parlamentu. Ona u razgovoru za Deutsche Welle kaže da ju to ne iznenađuje: „Nažalost, problem praznih objekata, čiji su vlasnik banke, široko je rasprostranjen.“ Delli je član Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja. Prije svoje političke karijere je pripadala skupni skvotera u Parizu, koja je htjela skrenuti pozornost medija na fenomen praznih objekata. Samo u Parizu je 200.000 nekretnina prazno, a u cijeloj Francuskoj dva milijuna.

Europska strategija za smanjenje broja beskućnika

„Zastupnici u parlamentima zemalja članica su svjesno ignorirali činjenicu da gospodarska kriza vodi ka stambenoj krizi“, kaže ta francuska zastupnica u Europskom parlamentu. Ona navodi da beskućnici postaju sve mlađe osobe. „Ponekad su pogođene obitelji s malom djecom i radnici koji ne zarađuju dovoljno da sebi mogu priuštiti stan sa svim režijama“, kaže Delli.

Europski parlament procjenjuje da je u Španjolskoj za vrijeme krize 500.000 obitelji bilo žrtva prisilnog iseljavanja. Banke su oduzele stanove koje su vlasnici stavili pod hipoteku. Prema tadašnjem zakonu, dužnik je banci, pored vraćanja stana ili kuće, morao čak vratiti i dugove – pa i one naslijeđene. Europski sud pravde je u ožujku 2013. godine španjolski postupak prisilnog iseljavanja proglasio ilegalnim, jer pogođenim osobama nije ponudio odgovarajuću zaštitu. „To znači da su prisilna iseljavanja bila ilegalna“, mišljenja je Delli.

Europski parlament u Strasbourgu je u siječnju ove godine većinom zastupničkih glasova usvojio rezoluciju, u kojoj zahtijeva “trenutnu strategiju” za pomoć beskućnicima. Francuska političarka Delli se nada da će se Europska komisija ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem i slijediti preporuku parlamenta da se okonča diskriminacija beskućnika u pojedinim zemljama članicama. „Uspjelo nam je da u jednom od članova rezolucije bude navedeno da je ilegalno kriminalizirati beskućništvo. U Mađarskoj beskućnici moraju platiti kaznu ako spavaju na ulici“, kaže Delli.

Kazne za dugo slobodan stambeni prostor

Michael Ziehl, suosnivač internetskog portala „Leerstandsmelder“, kaže da bi kazne morali plaćati i oni koji dugo drže jedan objekt praznim. „Tamo gdje je manjak stanova, trebamo razmisliti hoćemo li uvesti kazne ili porez na prazne objekte“, kaže Ziehl. Trenutno postoje porezne olakšice za vlasnike praznih objekata.

Na internetskom portalu „Leerstandsmelder“ građani mogu prijaviti prazne objekte. Broj onih koji prijavljuju takve slučajeve svakim danom je sve veći. Projekt je pokrenut 2010. godine u Hamburgu i već se etablirao u 20 gradova u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

U Hamburgu se, primjerice, nalazi 3.000 praznih stanova i još više praznog uredskog prostora. Prema informacijama portala Leerstandsmelder.de, samo u Hamburgu postoji 1,2 milijuna četvornih kilometara neiskorištenog uredskog prostora. „To je dovoljno mjesta za 40.000 ljudi“, kaže Ziehl. „Hamburg se širi i špekulantima nekretninama je veoma interesantno zašto je prazno toliko kancelarijskog prostora.“

Deutsche Welle

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari