Connect with us

Iz Svijeta

Kanada: Trudeau najavio zabranu prodaje oružja

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je u ponedjeljak plan donošenja novog zakona za provedbu “nacionalnog zamrzavanja” posjedovanja oružja, te zabrane ljudima da kupuju i prodaju oružje bilo gdje u zemlji.

“Onog dana kada ovaj zakon stupi na snagu, više neće biti moguće kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti oružje u Kanadi”, rekao je Trudeau novinarima.

Ako se usvoji, očekuje se da će zabrana stupiti na snagu na jesen. Kanadski ministar javne sigurnosti podnio je regulatorne izmjene u parlamentu kako bi osigurao brzu provedbu, navodi se u priopćenju ministarstva.

Prošlotjedno ubojstvo 19 djece i dvoje učitelja u osnovnoj školi u Teksasu u Sjedinjenim Državama izazvalo je zabrinutost zbog oružanog nasilja u cijelom svijetu. Kanada već ima znatno jača ograničenja posjedovanja oružja nego njezin južni susjed.

Prijedlog novog zakona također predlaže oduzimanje dozvola za oružje onima koji su uključeni u djela obiteljskog nasilja ili kaznenog uznemiravanja, poput uhođenja.

Vlada će također zahtijevati da se okviri za duge puške trajno izmijene tako da nikada ne mogu sadržavati više od pet metaka, te će zabraniti prodaju i prijenos spremnika velikog kapaciteta.

“Osim korištenja vatrenog oružja za sportsko pucanje i lov, nema razloga da bi itko u Kanadi trebao oružje u svom svakodnevnom životu”, rekao je Trudeau. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari