Connect with us

Kanada uvodi novi model aktivnog dovođenja stranih radnika

Published

on

OTAWA – Kanada je najavila da će uvesti novi model aktivnog dovođenja ekonomskih imigranata nazvan “Brzi ulazak”.

“Taj model predstavljat će “revoluciju” u načinu privlačenja kvalificiranih doseljenika i omogućavat će im da se ovde brže zapošljavaju”, izjavio je kanadski ministar za državljanstvo i imigraciju Chris Alexander, prenosi Glassrpske.

“Brzi ulazak” bit će omogućen od siječnja 2015. i pružat će veću fleksibilnost i brže ispunjavanje zahtjeva za radnom snagom za ona radna mjesta za koja nema dovoljno Kanađana.

Kandidati za rad i useljenje koji imaju važeću ponudu za posao u Kanadi ili nominaciju po provincijskim programima bit će brzo pozvani da se prijave za dobijanje statusa stalnog rezidenta.

Novi program namijenjen je kvalificiranim i stručnim kandidatima i omogućit će vladinim službama da izaberu najbolje među njima, čak i prije onih koji su trenutno prvi na listi.

Očekuje se da će tim programom biti sprečeno nagomilavanje neriješenih zahtjeva jer će oni biti rješavani najduže do šest mjeseci od dana kada kandidat dobije poziv za dolazak u Kanadu po jednom od četiri državna programa za priliv kvalifikovane radne snage.

“Brzi ulazak” dat će ključnu ulogu u izboru ekonomskih imigranata poslodavcima i njihovu savjetodavnu ulogu kanadskoj vladi.

Od 2006. do 2013. u Kanadu se doselio rekordan broj ljudi po raznim osnovama – prosječno 257.000 svake godine. Prošle godine gotovo 130.000 doseljenika dobilo je kanadsko državljanstvo.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari