Connect with us

Hrvatska

Kanader iz Hrvatske poletio prema Grčkoj

Objavljeno

on

Kanader iz Hrvatske u petak popodne krenuo je prema Grčkoj kako bi pomogao u gašenju katastrofalnih požara koji su se, unatoč naporima gasitelja, proširili i došli nadomak Atene.

“Za pružanje pomoći u gašenju požara u Grčkoj odobrava se korištenje jednog aviona Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i devet pripadnika Oružanih snaga. Avion Canadair CL-415 poletio je prema Grčkoj danas, u petak, 6. kolovoza iza 14 sati”, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ministar obrane Mario Banožić je, nakon razgovora s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem o pružanju pomoći Grčkoj zbog katastrofalnih požara, u četvrtak donio naredbu, temeljem zamolbe Grčke, o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Helenskoj Republici.

„Pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu jedna je od zadaća Hrvatske vojske. Spremni smo pomoći našim partnerskim i prijateljskim zemljama, kao što su i oni uvijek bili spremni pomoći nama”, poručio je ministar Banožić.

Istaknuo je da HRZ-u ima vrhunske i iskusne pilote te izrazio uvjerenje da će i ovu zadaću odraditi besprijekorno, kao što su to učinile i posade koje su trenutno angažirane u humanitarnoj zadaći pružanja pomoći u gašenju požara u Republici Turskoj.

Iz MORH-a su podsjetili da je Zakonom o obrani propisana ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR