Pratite nas

Događaji

Kanadska vlada ne podržava prikazivanje filma u kojem se izvrću činjenice o Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Nakon što je prošli tjedan potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izvijestio javnost o tome što su hrvatske vlasti poduzele u vezi s prikazivanjem dokumentarnog filma “15 minuta – masakr u Dvoru“ u Kanadi, danas se kanadski veleposlanik  Daniel Maksymiuk sastao s predsjednikom Saborskog odbora za ratne veterane Ivanom Anušićem.

Na Maksymiukov zahtjev, na Markovu su trgu razgovarali o filmu „15 minuta – Masakr u Dvoru“ nedavno prikazanom na regionalnoj kanadskoj televiziji Ontario TVO.

Maksymiuk je istaknuo kako  kanadska vlada ne podržava prikazivanje filma, čiju je distribuciju HAVC financirao s 250 000 kuna.

Premijerno prikazivanje  hrvatsko-danskog filma „15 minuta – Masakr u Dvoru“ na Sarajevo film festivalu ove godine, uznemirilo je hrvatsku javnost, ponajviše braniteljske udruge. U filmu  koji se bavi ubojstvom deset duševno bolesnih i invalidnih osoba u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. za zločine se optužuje Hrvatska vojska iako počinitelji ovog teškog zločina nikad nisu pronađeni, a  mnoge činjenice ukazuju na to da su ga počinile postrojbe srbijanskog agresora. Zbog toga i još niza neistinitih i nepotpunih informacija u filmu, zabranjeno je prikazivanje filma, a HAVC je ‘zauzeo stav’ kako film nije odobrio te ga je danska produkcija samostalno pustila u prikazivanje. Film je tako dospio i na kanadsku lokalnu televiziju.

Kanadski veleposlanik pohvalio je nastojanja predsjednika Saborskog odbora za ratne veterane da promiče istinu o Domovinskom ratu te je s Anušićem razmijenio iskustva o ratnim veteranima kanadskih misija i hrvatskim braniteljima, stavljajući naglasak na integraciji veterana u društvo.

Maksymiuk i Anušić u razgovoru su se dotakli i ekonomske suradnje dviju zemalja.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Svečano obilježavanje 29. obljetnice osnutka HDZ-a na zagrebačkom Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Na zagrebačkom Jarunu, u prostorijama NK Jarun (nekadašnji NK Borac), HDZ će danas svečano obilježiti 29. obljetnicu osnutka. Na ovaj povijesni nadnevak 17. lipnja, prije točno 29 godina, na tom se mjestu održala Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice.

U nazočnosti 48 osnivača, za predsjednika je izabran dr. Franjo Tuđman. Osnivačka skupština održana je usprkos zabrani komunističkih vlasti i njihova represivnog režima.

Iz tih se skromnih prostorija u neizvjesnim i teškim, štoviše, sudbonosnim vremenima – uz mnogo hrabrosti, odvažnosti i požrtvovnosti – krenulo putem državne samostalnosti i suverenosti.

Snaga HDZ-a formalnu je potvrdu dobila pobjedom na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. s osvojenih 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru (ondašnjem Saboru Socijalističke Republike Hrvatske). Prepoznajući povijesni trenutak i volju hrvatskog naroda, utemeljitelji HDZ-a su nas zauvijek zadužili svojom odvažnošću u tim pogibeljnim, prekretničkim danima.

Hrvatska je pobijedila u nametnutoj agresiji, ostvarila samostalnost i suverenost te postala punopravnom članicom euroatlantskih integracija – NATO-a i EU.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Na Raduši obilježena 46. obljetnica Bugojanske skupine

Objavljeno

na

Objavio

rama-prozor.info

Danas, 16. lipnja, središnja komemoracija za poginule i ubijene pripadnike te suradnike ove skupine, upriličena je na planini Raduši, kod spomen obilježja na lokalitetu Grebovi.

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva danas je na planini Raduši obilježena 46. obljetnica od dolaska i djelovanja hrvatske oružane postrojbe, poznatije kao Fenix (Bugojanske) skupine na prostoru općine Prozor-Rama, te 16 godina od kada se ovaj događaj obilježava pod nazivom „Hod u hrvatsku slobodu“.

Danas, 16. lipnja, središnja komemoracija za poginule i ubijene pripadnike te suradnike ove skupine, upriličena je na planini Raduši, kod spomen obilježja na lokalitetu Grebovi. Riječi dobrodošlice, pozdrava, podsjećanja, poticaja i zahvale okupljenima je uputio dugogodišnji predsjednik HKDD-a don Ante Jelić, koji je ujedno izmolio i molitvu Opijela.

Okupljenima na Raduši obratili su i predsjednik udruge „Križni put“ g. Ivan Beljan i prijatelj sudionika akcije Fenix g. Marko Mudronja.

Program komemoracije završio je paljenjem svijeća ispred spomen obilježja, fotografiranjem i kratkotrajnim druženjem, piše rama-prozor.info.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori