Pratite nas

Događaji

Kanadska vlada ne podržava prikazivanje filma u kojem se izvrću činjenice o Domovinskom ratu

Objavljeno

na

Nakon što je prošli tjedan potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izvijestio javnost o tome što su hrvatske vlasti poduzele u vezi s prikazivanjem dokumentarnog filma “15 minuta – masakr u Dvoru“ u Kanadi, danas se kanadski veleposlanik  Daniel Maksymiuk sastao s predsjednikom Saborskog odbora za ratne veterane Ivanom Anušićem.

Na Maksymiukov zahtjev, na Markovu su trgu razgovarali o filmu „15 minuta – Masakr u Dvoru“ nedavno prikazanom na regionalnoj kanadskoj televiziji Ontario TVO.

Maksymiuk je istaknuo kako  kanadska vlada ne podržava prikazivanje filma, čiju je distribuciju HAVC financirao s 250 000 kuna.

Premijerno prikazivanje  hrvatsko-danskog filma „15 minuta – Masakr u Dvoru“ na Sarajevo film festivalu ove godine, uznemirilo je hrvatsku javnost, ponajviše braniteljske udruge. U filmu  koji se bavi ubojstvom deset duševno bolesnih i invalidnih osoba u Dvoru na Uni 8. kolovoza 1995. za zločine se optužuje Hrvatska vojska iako počinitelji ovog teškog zločina nikad nisu pronađeni, a  mnoge činjenice ukazuju na to da su ga počinile postrojbe srbijanskog agresora. Zbog toga i još niza neistinitih i nepotpunih informacija u filmu, zabranjeno je prikazivanje filma, a HAVC je ‘zauzeo stav’ kako film nije odobrio te ga je danska produkcija samostalno pustila u prikazivanje. Film je tako dospio i na kanadsku lokalnu televiziju.

Kanadski veleposlanik pohvalio je nastojanja predsjednika Saborskog odbora za ratne veterane da promiče istinu o Domovinskom ratu te je s Anušićem razmijenio iskustva o ratnim veteranima kanadskih misija i hrvatskim braniteljima, stavljajući naglasak na integraciji veterana u društvo.

Maksymiuk i Anušić u razgovoru su se dotakli i ekonomske suradnje dviju zemalja.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću – međunarodna konferencija

Objavljeno

na

Objavio

Danas je otvorena međunarodna konferencija POVIJEST HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE U 20. STOLJEĆU (21. – 22. veljače 2019.) u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Pozdravni govor, uz Marina Soptu, predsjednika Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Miju Marića, ravnatelja Hrvatske matice iseljenika te Tomislava Markića, ravnatelja ureda HBK i BK BiH za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu, održala sam ispred Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, referirajući se na Odsjek za povijest i doktorski studij povijesti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Dan otvorenih vrata na HVU ‘Dr. Franjo Tuđman’ u Zagrebu i Splitu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HVU / M. Sever (Arhiva)

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” održava se u subotu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu te u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Loru, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Posjetiteljima su prezentirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski programi za potrebe Oružanih snaga RH, navode iz MORH-a.

Također prezentirani su uvjeti i način upisa na studij Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja, Vojnog pomorstva i Aeronautika – smjer vojni pilot, kao i posebni kriteriji Ministarstva obrane RH za upis, kadetska prava i obveze te vojna obuka. Posjetiteljima je omogućen i obilazak Kampusa, kabineta i drugih objekat, razgovor s kadetima te razgledavanje brodova Hrvatske ratne mornarice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari