Connect with us

Iz Svijeta

Kanadski zastupnici jednoglasno rusku invaziju proglasili genocidom

Objavljeno

-

Kanadski zastupnici jednoglasno su u srijedu glasali da se ruske napade u Ukrajini proglasi “genocidom”, ustvrdivši da “postoji dovoljno dokaza o sustavnim i masovnim ratnim zločinima protiv čovječnosti” koje je počinila Moskva.

U nacrtu deklaracije Donjeg doma Kanadskog parlamenta navodi se da ratni zločini Rusije uključuju masovne zločine, sustavne slučajeve namjernog ubijanja ukrajinskih civila, skrnavljenje leševa, prisilno premještanje ukrajinske djece, mučenje, fizičke ozljede, psihičke ozljede i silovanja.

Ranije ovog mjeseca, premijer Justin Trudeau rekao je da je “apsolutno ispravno” da sve više ljudi ruske akcije u Ukrajini opisuje kao genocid, podupirući optužbu američkog predsjednika Joea Bidena.

Biden je ranije u travnju rekao da je invazija na Ukrajinu bila genocid, ali je dodao da će međunarodni odvjetnici morati odlučiti je li invazija ispunila kriterije za genocid.

Rusija, koja poriče optužbe za genocid, svoju akciju u Ukrajini naziva “posebnom vojnom operacijom” i rekla je da je bila neophodna jer Sjedinjene Države koriste Ukrajinu da prijete Rusiji. Moskva zauzvrat optužuje Ukrajinu za genocid nad ljudima koji govore ruski, optužba koju Ukrajina odbacuje kao besmislicu.

Kanada je među brojnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji nakon što je napala Ukrajinu 24. veljače. U srijedu je uvela dodatne sankcije za 203 osobe za koje kaže da su suučesnici u pokušaju ruske aneksije područja regije Donbas na istoku Ukrajine.

Kanadska vlada je također rekla da će promijeniti svoje zakone o sankcijama kako bi omogućila isplatu sredstava ili imovine zaplijenjene od Rusije kako bi se pomoglo obnovi Ukrajine, odnosno onima koji su pogođeni ruskom invazijom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari