Connect with us

Hrvatska

Kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a, UN neće uzeti u obzir!

Objavljeno

-

Kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a, koju je 2. studenoga poslao premijer Zoran Milanović, UN neće uzeti u obzir, navodi Večernji list.

[ad id=”93788″]

Kako navode, službenim nominacijama će se smatrati kandidature upućene nakon 15. prosinca, kada je državama članicama i upućen službeni poziv. Tako je Hrvatskoj stiglo pravno mišljenje Ureda predsjednika Opće skupštine UN-a i Tajništva UN-a da se sve kandidature istaknute prije 15. prosinca smatraju nevažećima, te bi to značilo da ponovno moramo poslati kandidaturu.

Mediji kandidiraju predsjednicu

Strani mediji, i to ne prvi put, kao kandidatkinju navode hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. List Corriere della Sera je među kandidatkinjama spomenuo i hrvatsku predsjednicu – da bi „bivše istočnoeuropske države, koje su podupirale kandidaturu D. Grybauskaité, mogle moralnu potporu dati Kolindi Grabar-Kitarović“.

Prošle se godine predsjednica našla na popisu 30 svjetskih političarki za koje počinje lobiranje, a listu je objavila logistička grupa womansg.org, ali ona ne razmišlja o mogućoj kandidaturi za drugu funkciju i odlazak, prioritet joj je dosljedan rad za dobrobit Hrvatske.

Je li Hrvatskoj čast kandidirati upravo Vesnu Pusić, kako je tvrdio Zoran Milanović?

Podsjetimo se tko je Vesna Pusić, hrvatska političarka koja želi postati glavna tajnica UN-a. Kandidati za tu funkciju trebale bi biti „ugledne osobe visokih postignuća“.

Svoju vlastitu državu Hrvatsku optužila je da je vodila „agresorski rat u BiH”.

Premijer Milanović kaže da je Pusić „posebno fokusirana na unaprjeđivanje položaja žena i djevojčica“, međutim Vesni Pusić žene, žrtve silovanja nisu vrijedne toliko da bi razgovarala s njima, već ih umjesto toga šalje na gay parade.

Uoči referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju uputila je ucjenu umirovljenicima da neće dobiti mirovinu ako na referemu ne zaokruže “za” EU.

Uoči održavanja prvog građanskog referenduma o braku u 2013. izjavila je: “Neobično je važno da svi građani, bez obzira što mislile o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv.”

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) na čijem je čelu Vesna Pusić bila protekle četiri godine dodijelilo je novce Documenti, u kojoj je predsjednik upravnog odbora njezin brat, Zoran Pusić. Ministarstvo je također financiralo i projekte Centra za mirovne studije, GONG-a, B.A.B.E-a.

Rusiji je slala nediplomatske poruke, početkom 2015. godine kada je potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini.

Kada se Hrvatska našla u vrtlogu migranske krize, ministrica je za to vrijeme letila državnim zrakoplovom s kraja na kraj svijeta odrađujući svoju privatnu kampanju za glavnu tajnicu.

Iznimno bitnu komunikaciju sa susjedima u tom prvom razdoblju prepustila je premijeru Milanoviću i ministru Ostojiću koji su kroz svađalački i vulgarni nastup s Mađarskom, Srbijom i Slovenijom doveli diplomatske odnose sa susjedima na najnižu razinu.

Umjesto da se MVP snažno uključilo u pregovore sa susjedima trebalo je i snažno lobirati prema europskim institucijama kako bi se Hrvatskoj pomoglo na svaki mogući način, a prvenstveno onim najpotrebnijim – novcem.

No, Hrvatska do danas od EU traži mrvice, ali zato izdašno iscrpljuje domaći proračun ponašajući se poput pijanog milijardera u novoj ulozi svjetskog humanitarca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari