Connect with us

Kao dječak preživio logor u Jablanici, pa ubijen kao policajac u Americi

Published

on

Naoružani bračni par neonacista izrešetao je dvojicu policajaca i jednu slučajnu prolaznicu u Las Vegasu te su se potom oboje ubili. Jedan od dvojice nesretnih policajaca je 31-godišnji Igor Soldo, sin Pere i Sirle iz Jablanice, koji su za rata izbjegli u Ameriku.

Kako se navodi iz kruga ove obitelji, nakon što je kao dječak preživio golgotu u Hercegovini, stradao je od ruke američkih rasista koji se etiketiraju kao “white supremacists”. Ubijeni Soldo je kao policajac radio od 2006. godine, a iza sebe je ostavio suprugu i bebu, piše Večernji list.

Načelnik policije Bruce Lang izjavio je da Igor ima i brata Roberta, također, policajca. Robert je, pak, u PU Beatrice od 2008., u braku je s policajkom Colleen Morabito-Soldo, a ovih dana očekuju drugo dijete koje sada planiraju nazvati po ubijenom stricu.

Colleen kaže da je on bio veliki čovjek, dobar otac, suprug, brat i časnik.

Otac šef vatrogasaca

– Otac Pero Soldo je prije rata bio šef vatrogasaca u Jablanici. Nakon rata su iskoristili mogućnost odlaska u treće zemlje jer su bili u miješanom braku. Igor je za vrijeme rata  s bratom i sestrom bio u logoru koji se nalazio u Muzeju u Jablanici. Jedan je od 62 djece koji su bili tamo zatočeni u tom zloglasnom logoru. Za to vrijeme ubijeni su mu rođaci, piše Večernji list.

Doista je preživio ratni užas, pričaju u Jablaničani. Kako navode njegovi kolege u američkoj saveznoj državi Nevadi, napadači su prije preksinoćnjeg mraka ušli u pizzeriju “Cici” i likvidirali policajce koji su večerali.

Naime, prema izvješću američkih medija, na policajce Alyna Becka (41) i Igora Soldu iznenada je otvorena vatra, uz povike: “Ovo je revolucija!” Jedan od njih im je uzvratio paljbu, ali nije poznato je li ih i pogodio. Potom su napadači pobjegli u obližnji trgovački centar Wall Mart na suprotnoj strani ulice, gdje su, pucajući na pristiglu policiju, ubili i jednu ženu koja im se našla na putu.

Ubrzo je trgovački centar opkoljen te su napadači pozvani da se predaju i polože oružje.

Međutim, žena je u tom trenutku ubila supruga pa onda i sebe, a u policiji vjeruju prema prethodno utvrđenom dogovoru. Njihovi identiteti nisu objavljeni, ali je njihov dom pretresla policija.

– Istražitelji su pronašli pribor za konzumiranje povezane s bijelim Supremacy teorijama, kao i kukasti križevi. Obitelji poginulih su više nego očajne. Veteran Beck je od 2001. godine službovao, a imao je ženu i troje djece, kazao je načelnik policije Bruce Lang.

Guverner Las Vegasa Brian Sandoval osudio je “bezuman čin nasilja” i u širem kontekstu pozvao na zaštitu zajednice.

I prije 35 godina u SAD-u ubijen policajac Soldo

Svjedokinja Pauline Pacheco je s ocem bila u kupovini u Wal-Martu, kada je vidjela naoružanog muškarca.

– Vidjeli smo kad je čovjek upao. On je vikao ružne riječi i mahao pištoljem. Bilo je strašno, to je grozno. Taj čovjek je lud – posvjedočila je Pauline.

Inače, kako su se prisjetili članovi obitelji, još jedan policajac iz Hercegovine svojedobno je ubijen u Americi, i to 10. svibnja 1979.u New Yorku, a riječ je bila o Robertu Soldi (47). I njega su likvidirali na poslu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari