Pratite nas

BiH

Kao i u nogometu, svi vode politiku, a uvijek pobjeđuje Njemačka

Objavljeno

na

Američka kongresnica Janice Hahn šokirala je svoje kolege konstatacijom da je polovica Hrvata u BiH, a isto toliko i njihovih prava, za dva desetljeća nestala. Zbog toga je Kongresu SAD-a uputila Rezoluciju 705 kojom traži ispravljanje mnogih nepravdi. Prije svega promjenu izbornog zakona u BiH kojom bi se na izborima u BiH omogućilo konstitutivnim narodima (Srbima, Hrvatima, Bošnjacima) i ”ostalima“ pošteno biranje zastupnika. Upozorila je kako ih sada Hrvatima biraju Bošnjaci. Sličnu je inicijativu prije godinu dana pokrenuo njezin kolega, američki senator hrvatskog podrijetla Mark Begich. Sve je više u SAD-u onih koji uviđaju da je ključni problem Bosne i Hercegovine neriješeno hrvatsko pitanje. Ali Amerika danas ima druge prioritete, goruće krize u Ukrajini, Iraku, Izraelu… Nema previše vremena za BiH.

f4b45de9cdbf9931d0fd97f1b217d909Može li onda Europa, uz asistenciju Hrvatske, preuzeti inicijativu? Kada bi se sudilo po ovotjednim događajima, reklo bi se da su u ofenzivi. Čak je teško pobrojiti sve “akcije”. Primjerice, jučer je u pripremi berlinske konferencije u Cavtatu održan sastanak premijera regije (RH, BiH, Crne Gore i Albanije). Milanović, Bevanda, Đukanović i Rama razgovarali su o gospodarskoj suradnji. Osobito o jadransko-jonskom koridoru. U petak će se predsjednici Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH – Josipović, Nikolić, Vujanović i tročlano bh. Predsjedništvo, valjda na čelu s Izetbegovićem (ako ne ode u Tursku na inauguraciju Erdoganu) – sastati u Mostaru. Potpisat će deklaraciju kojom žele unaprijediti međunarodnu suradnju u pronalaženju nestalih osoba. Šef hrvatske oporbe Tomislav Karamarko bio je prije tri dana i opet će doći za dva dana u Mostar. Otkako je na toj dužnosti boravio je u BiH koliko svi njegovi prethodnici.

U četvrtak 28. kolovoza Angela Merkel saziva konferenciju o zapadnom Balkanu. Njemačka s Francuskom u Berlinu organizira ovaj skup u povodu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Pozivajući premijere, ministre vanjskih poslova i gospodarstva žele poslati poruke mira cijeloj Europi. Poruka je to i BiH kako se treba umjesto borbe za bolju prošlost natjecati za bolju budućnost. Upravo u Sarajevu i Andrićgradu obljetnica Prvog svjetskog rata iskorištena je za nove podjele. Zbog toga je propala prilika za održavanje velikog svjetskog skupa na koji je u Sarajevo trebala doći Merkel i mnogi svjetski državnici. Umjesto Bosne i Hercegovine, Njemačka će, kao i sve drugo, i ovaj povijesni događaj kapitalizirati u svoju korist. Iako se u početku mislilo da će berlinski skup biti najviše posvećen BiH, ipak će dominirati regionalne gospodarske teme. Primjerice, gradnja jadransko-jonske prometnice koja bi išla od Trsta kroz Sloveniju, Hrvatsku te zaleđem BiH i Dubrovnika pa sve do Albanije.

Vjerojatno će berlinska konferencija biti prva u nizu skupova koje organizira Njemačka. Uostalom, teško da koja druga svjetska sila danas može sebi dopustiti luksuz da se, osim brojnih unutarnjih i vanjskih problema, bavi zapadnim Balkanom, odnosno BiH. Oni će svojim angažmanom pokušati konačno dovršiti međunarodni posao, a time se i nametnuti kao europski lider u svakom pogledu. Merkel na početku “balkanskog procesa” nije htjela ući u avanturu. Poučena iskustvom kako su svi dogovori o individualnom rješenju krize u BiH vođeni na dosadašnji način unaprijed osuđeni na propast, odlučila je ovu državu rješavati u regionalnom paketu. Zato se okupljanje u srcu Europe može promatrati i kao uvertira i svojevrsno sondiranje šireg terena.

Ako se gospodarskim pokretanjem regije stvori kritična masa za rješenje političke krize u BiH, tek tada će Njemačka fokus sa zapadnog Balkana usmjeravati na BiH. Ovo je novi pristup prema zamršenom američkom (daytonskom) projektu u srcu Balkana. Može li ovo biti pobjednička strategija?! Uostalom, politika je kao i nogomet. Svi je razigravaju, samo Njemačka uvijek pobjeđuje. Pa čak i kada obilježava poraze.

JozoPavković/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Upitni lokalni izbori, zaustavljen EU put, reforme, suočavanje s migrantskom krizom…

Objavljeno

na

Objavio

Mogućnost odgađanja lokalnih izbora planiranih za jesen ove godine jedna je od realnih političkih posljedica pandemije koronavirusa, piše Večernji list BiH.

Propuštene prilike

Iako se Središnje izborno povjerenstvo BiH o tomu još ne izjašnjava, jasno je kako je početak svibnja termin u kojem se očekuje raspisivanje izbora da bi oni bili održani u za to zakonom predviđenom roku. Ne steknu li se, međutim, do tada uvjeti za normalnu pripremu izbornog procesa, odgoda izbora čini se potpuno izvjesnom. Naime, treba imati u vidu da priprema izbora iziskuje značajne logističke, kadrovske i tehničke resurse, a da svaka predizborna kampanja zahtijeva okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu. Osim predizbornih skupova, tu su i aktivnosti lokalnih izbornih povjerenstava te biračkih odbora.

Moguća odgoda izbora jest značajna, ali svakako nije jedina politička posljedica aktualne situacije u Bosni i Hercegovini i svijetu. Europski put BiH potpuno je zaustavljen, a nikakva nam utjeha nije što se isto događa i s drugim zemljama koje pretendiraju na članstvo. Razlog je i zaokupljenost same Europske unije pandemijom koronavirusa i ekonomskim posljedicama na njezine članice, tako da se malo tko u Bruxellesu i drugim europskim prijestolnicama bavi drugim pitanjima koja su do jučer bila na dnevnom redu.

Tako će Bosna i Hercegovina, nažalost, vjerojatno propustiti priliku da za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom napravi značajniji iskorak k pridruživanju. Europska unija nakon pandemije vjerojatno neće revidirati svoju politiku proširenja, ali jasno je da ni jedna država članica kao Hrvatska neće biti u poziciji predsjedatelja toliko senzibilizirana za BiH i ostale zemlje jugoistočne Europe. NATO put također će stagnirati, ali razloge ne treba tražiti samo u ovoj situaciji sa širenjem koronavirusa, već prvenstveno u nepostojanju političkog dogovora unutar BiH.

Nesreća s kojom smo se suočili primorala je domaće političare da barem na neko vrijeme promijene retoriku i fokusiraju se na zdravstvene i gospodarske mjere. To pak ne znači da su politička pitanja riješena. Naprotiv, izuzev mjera vezanih za borbu protiv koronavirusa, teško je očekivati bilo kakav funkcionalniji odnos unutar institucija vlasti u idućem razdoblju. Već se to vidi na pitanju usvajanja državnog proračuna, gdje stranke imaju potpuno različit pristup.

Potpuno su zaustavljene aktivnosti na reformi Izbornog zakona, preustroju federalne Vlade i izboru nove vlasti na razini Federacije, kao u onim županijama koje do danas nisu uspostavile izvršnu vlast sukladno rezultatima izbora iz 2018. godine. Kad će se steći uvjeti za nastavak ovih političkih procesa, teško itko može prognozirati. Sve ovisi o trajanju pandemije i posljedicama koje će ova nepogoda ostaviti na Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu Europu.

Nekontrolirano kretanje

U drugi plan pao je i problem ilegalnih migracija, koje nisu zaustavljene. Naprotiv, dolaze informacije da je migrantska ruta danas aktivnija nego prije mjesec dana, a da su policijski i drugi kapaciteti u BiH sad još manje u stanju nositi se s tim izazovom. Jer Granična policija svoje resurse morala je reorganizirati na način da se pojača i nadzor legalnih graničnih prijelaza kako bi se poštivale stroge mjere zabrane ulaska u zemlju zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Osim što su veliki humanitarni, politički i sigurnosni, migranti su sada i zdravstveni problem jer njihovo nekontrolirano kretanje i loši higijenski uvjeti u kojima borave pogoduju širenju koronavirusa, piše Večernji list BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vlasnik ‘Violete’: Neću izvoziti, BiH mora ima papir, pelene..

Objavljeno

na

Objavio

Vlasnik tvrtke Violeta iz Gruda Petar Ćorluka gostovao je u subotnjem izdanju Centralnog dnevnika na FACE TV-u te se osvrnuo na mjere Vlade tijekom pandemije koronavirusa.

Rekao je kako se u Bosni i Hercegovini mora se znati tko zapovijeda te dodao kako su mjere Vlade loše.

“Mora se znati u BiH tko zapovijeda, hitno vertikalna organizacija! Mjere Vlade – loše! Ne pojavljuju se Izetbegović i Čović, imat ćemo vremena da vidimo koliko je tko doprinio u ovoj situaciji! Dodik stalno nekud šeta.

Novalić nema dobar tim ni potporu, ne snalazi se, treba mu više stručnjaka u timu! Tek će u devetom i desetom mjesecu nastupiti recesija, otpuštanje radnika! Naše banke su najprofitabilnija organizacija u državi! Mjere potpunog moratorija na kredite! Bolje da Vlada ne plaća doprinose, podijelit će svojima”, rekao je Ćorluka, prenosi face.ba

Na pitanje Hadžifejzovića kako je uspio sačuvati bh. tržište, odnosno građane, iako je dobio ponudu iz Velike Britanije, Ćorluka je jednostavno rekao kako to nikada ne bi uradio.

“Nudili su nam iz Britanije veliku cijenu, rekao sam ne, nije sve u novcu! Nebi ja to nikada uradio. Nije sve na prodaju, obraz je vrijedniji od novca! Kupio sam za 400.000 maraka medicinsku opremu u Kini, sada mi traže 200.000 maraka da mi to prebace.

Podijelit ćemo to u 38 bolnica i domova zdravlja kojima je najpotrebnije. Mi, domaći proizvođači ostali smo sami na policama u tržnim centrima, stranci su se povukli sa svojim proizvodima u svoje države! Budimo solidarni, nema nacije, vjere, entiteta, zavičaja u ovoj situaciji!”

Vlasnik ‘Violete’: Kupio sam respiratore, neka se uključi netko da ih dopremimo!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari