Connect with us

Naši u svijetu

Kaos u Iraku, islamisti napreduju prema Bagdadu, SAD priskaču u pomoć

Objavljeno

on

Bijela kuća dala je na znanje da namjerava pomoći iračkim vojnim snagama. Službeni Bagdad ranije je objavio kako je zainteresiran za pomoć kroz napade bespilotnim letjelicama ili bombardiranja u nastojanju da odlučno uzvrate ekstremistima.

 

kaos u iraku

Nakon što su zauzeli Mosul, sunitski pobunjenici skupine Islamska država Irak i Levant pregazili su Tikrit, rodni grad Saddama Husseina, i približili se najvećoj naftnoj rafineriji u zemlji. Mnogi strahuju da je idući na redu Bagdad. Gotovo 500.000 lračana pobjeglo je iz svojih domova.


Prema pisanju New York Timesa irački premijer tajno je zatražio od SAD-a da razmotri mogućnost zračnih udara u na područja pod kontrolom ekstremista. Bijela kuća smatra da zračni vojni napadi zasad nisu opcija te razmatra što bi moglo efikasnije pomoći iračkoj vladi u borbi protiv pobunjenika koje je na pojačane napade osobito potaknuo građanski rat u susjednoj Siriji. SAD ni u kojem slučaju ne razmatra mogućnost slanja vojnih snaga u Irak, osobito nakon odlaska iz te zemlje 31. prosinca 2011. i posljednjeg američkog vojnika, a nakon osmogodišnjeg vrlo napornog vojnog angažmana, rekla je američka glasnogovornica Jen Psaki.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je trenutačno i bezuvjetno oslobađanje pedesetak turskih državljana koji su zatočeni kao taoci u konzulatu u iračkom radu Mosulu koji je pao u ruke ultraekstremnih islamista.


Džihadistički borci Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL), koji od utorka vode ofenzivu u Iraku, uzeli su u srijedu u turskom konzulatu u Mosulu 49 turskih državljana za taoce, kao i samog konzula i njegove diplomatske suradnike, vojnike sigurnosti i troje djece, kazao je za agenciju France Presse jedan turski dužnosnik. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu zaprijetio je najoštrijim represalijama islamističkim borcima u slučaju prijetnje taocima.

hrt

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari