Connect with us

Naši u svijetu

Kaos u Iraku, islamisti napreduju prema Bagdadu, SAD priskaču u pomoć

Objavljeno

-

Bijela kuća dala je na znanje da namjerava pomoći iračkim vojnim snagama. Službeni Bagdad ranije je objavio kako je zainteresiran za pomoć kroz napade bespilotnim letjelicama ili bombardiranja u nastojanju da odlučno uzvrate ekstremistima.

 

kaos u iraku

Nakon što su zauzeli Mosul, sunitski pobunjenici skupine Islamska država Irak i Levant pregazili su Tikrit, rodni grad Saddama Husseina, i približili se najvećoj naftnoj rafineriji u zemlji. Mnogi strahuju da je idući na redu Bagdad. Gotovo 500.000 lračana pobjeglo je iz svojih domova.

Prema pisanju New York Timesa irački premijer tajno je zatražio od SAD-a da razmotri mogućnost zračnih udara u na područja pod kontrolom ekstremista. Bijela kuća smatra da zračni vojni napadi zasad nisu opcija te razmatra što bi moglo efikasnije pomoći iračkoj vladi u borbi protiv pobunjenika koje je na pojačane napade osobito potaknuo građanski rat u susjednoj Siriji. SAD ni u kojem slučaju ne razmatra mogućnost slanja vojnih snaga u Irak, osobito nakon odlaska iz te zemlje 31. prosinca 2011. i posljednjeg američkog vojnika, a nakon osmogodišnjeg vrlo napornog vojnog angažmana, rekla je američka glasnogovornica Jen Psaki.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je trenutačno i bezuvjetno oslobađanje pedesetak turskih državljana koji su zatočeni kao taoci u konzulatu u iračkom radu Mosulu koji je pao u ruke ultraekstremnih islamista.

Džihadistički borci Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL), koji od utorka vode ofenzivu u Iraku, uzeli su u srijedu u turskom konzulatu u Mosulu 49 turskih državljana za taoce, kao i samog konzula i njegove diplomatske suradnike, vojnike sigurnosti i troje djece, kazao je za agenciju France Presse jedan turski dužnosnik. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu zaprijetio je najoštrijim represalijama islamističkim borcima u slučaju prijetnje taocima.

hrt

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari