Pratite nas

Pregled

KAOS NA SUĐENJU Odvjetnik ušutkavao Mustača, sudac: ‘Svjedoci iz RH prave se mrtvi!’

Objavljeno

na

Sudac u procesu se požalio da hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima

MÜNCHEN – Četvrtog dana suđenja bivšim obavještajcima Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću u Münchenu u utorak su saslušani prvi svjedoci, liječnik i policajac koji su se prvi našli na mjestu ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. pored Münchena, a predsjednik sudskog vijeća izrazio je zabrinutost slabim odazivom svjedoka iz Hrvatske.

“Dosad smo dobili samo jednu potvrdu. Zabrinut sam zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske ‘prave mrtvi'”, rekao je sudac Manfred Dauster.

On se požalio da hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima i dodao da sud “poduzima potrebne mjere” kako bi se svjedoci pojavili pred sudom u Münchenu.

Dauster je po prvi put nagovijestio da bi se proces, koji bi trebao trajati do kraja travnja sljedeće godine, mogao odužiti do jeseni 2015.

Saslušanje svjedoka počelo je iskazom policajca koji se prvi našao na mjestu ubojstva Đurekovića u Wolfratshausenu te službenog liječnika koji je utvrdio smrt.

“Meni je to izgledalo kao pravo smaknuće”, rekao je bivši policajac Marinus S. ocijenivši ubojstvo kao “djelo profesionalaca”.

Svjedok je potvrdio da je na mjestu ubojstva zatekao Krunoslava Pratesa koji je 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića.

Liječnik Manfred A. je izjavio kako je žrtva izgubila dvije litre krvi te kako je zbog očitih ozljeda lubanje i prostrijelnih rana utvrdio smrt smrt na licu mjesta.

Prvi put se tijekom suđenja, koje je počelo 17. listopada, za riječ javio Mustač koji je policajcu htio postaviti pitanje, ali ga je u tome spriječio njegov odvjetnik Scharr.

Mustač i Perković su na početku suđenja najavili da će se braniti šutnjom tj. da se neće očitovati o navodima i osobama iz optužnice.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 10. studenoga saslušanjima policajaca koji su radili na istrazi Đurekovićevog ubojstva.

JL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari