Connect with us

Iz Svijeta

Kaos u Ateni: Pred parlamentom izbio žestoki obračun policije i prosvjednika

Objavljeno

-

Grčki parlament u srijedu navečer trebao bi usvojiti prve mjere iz sporazuma između Grčke i njezinih vjerovnika, pri čemu premijera Alexisa Tsiprasa čeka velika borba s neizvjesnim ishodom.

Nakon što je u utorak javnosti poručio da je preuzeo odgovornost i potpisao “dokument u koji ne vjeruje”, ali je jedino tako mogao izbjeći katastrofu za zemlju, Tsiprasu preostaje da se pouzda u istraživanje javnog mnijenja koje je na uzorku od 700 ispitanika za dnevnik To Vima proveo institut Kapa Research, po kojemu, iako su podijeljeni oko uvjeta sporazuma, 70,1 posto Grka smatra da bi ga parlament trebao usvojiti.

Grčki parlament ima 300 zastupnika. Zna se da će za sporazum s vjerovnicima glasovati tri najveće oporbene stranke – Nova demokracija, Pasok i Potami, koje zajedno imaju 106 zastupnika.

[ad id=”68099″]

“Zastupnici Nove demokracije uvijek glasuju po svojoj savjesti, a ona im kaže “Da” za nastavak europskog puta Grčke”, rekao je privremeni predsjednik te konzervativne stranke Evangelos Meimerakis.

Što se vladajuće koalicije tiče, u kojoj su radikalna ljevičarska stranka Syriza sa 149 zastupnika i suverenistička desnica ANEL s 13 zastupnika, puno je teže predvidjeti ishod glasovanja. Čak 32 zastupnika Syrize još u petak su imala rezerve prema samom sudjelovanju Grčke u pregovorima tijekom vikenda. Tijekom dana je ostavku dala pomoćnica ministra financija Nadia Valavani, ocijenivši da je “rješenje koje nam se danas nameće na tako deprimirajući način neodrživo”.

atena neredi 2

Bivši ministar financija Yanis Varoufakis, kojega je Tsipras u utorak nazvao “odličnim ekonomistom, ali ne i dobrim političarem”, nazvao je postignuti sporazum s vjerovnicima “novim Versailleskim ugovorom”, kopirao ga na svojem blogu uz bezbroj kritičkih opaski, uz upozorenje posjetiteljima – “Čitajte ovo i plačite”.

U međuvremenu, na trgu Sintagma pred grčkim parlamentom okupilo se oko 12.500 ljudi na prosvjedu protiv politike štednje, a u jednom je trenutku prosvjed potonuo u kaos i nasilje.

Izbili su sukobi između demonstranata i policije, bačen je i suzavac. Prema policiji je doletjelo nekoliko molotovljevih koktela.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari