Pratite nas

Politika

Kaos u Budvi zbog Parade ponosa

Objavljeno

na

BUDVA – Pred početak prve Parade ponosa u Budvi počeli su neredi, a na učesnike Prajda bacane su kamenice, javlja B92.

Prisustvo policije je pojačano.

12:44 Nekoliko učesnika Parade ponosa povrijeđeno

12:41 Profesorca Božena Jelušić kazala je da su građani trebali da demontriraju “ovakvu silu kada je u pitanju korupcija, organizovani kriminal i divlja gradnja”.

12:38 Parada ponosa završena

12:37 Jedna žena je pogodila ombudsmana Šućka Bakovića šišarkom u rame, a njgovu zamjenicu Marijanu Laković kamenom u nogu.

12:35 Direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao ovako negativnu reakciju građana.

“Ovo je prava slika Crne Gore”, kazao je Cimbaljević.

On je odbacio navode da su učesnici Parade provocirali nošenjem crnogorske zastave.

“I mi smo Crnogorci i imamo pravo da nosimo zastavu”, kazao je on.

12:30 Povorka se vraća ka Starom gradu. Konstantno, iz gotovo svih lokala, lete kamenice ka učesnicima Parade, uz pogrdne uzvike.

12:27 Sa svih strana lete kamenice, a povorka se nalazi ispred stare autobuske stanice. Policija je učesnika parade uputila prema lokalu “Torva”.

12:22 Ljudi koji se nalaze u barkama polivaju vodom učesnike parade i gađaju ih kamenjem. Kolona stigla do stare Autobuske stanice, gdje ih je policija zaustavila

12:18 Učesnici Parade ponosa započeli šetnju. kreću se Donjom rivom, uz marinu, uz snažno policijsko obezbjeđenje

12:17 Kamenicama pogođeno policijsko auto, policija juri za počiniocima.

12:16 Uhapšena tri mladića!

12:07 Vlasnik “Hemingveja” istjerala protivnike parade iz lokala koji je demoliran. Nakon toga su se uputili u park, iz kojeg su kantama za smeće i flašama gađali policiju.

12:02 Bačena dimna bomba! Protivnici Parade kameniju policiju, policija ih rastjeruje. Navijači su uletjeli u lokal “Hemingvej” koji je opkolila Specijalna jedinica. Iz lokala gađaju policiju čašama i kamenicama.

11:52 Više stotina mladića pozdravilo je gromoglasnim aplauzom isticanje transparenta “Stop Paradi srama za zdravu Crnu Goru”. Mladići sve vrijeme skandiraju učesnicima Parade i pjevaju navijačke pjesme.

Zvaničan početak Parade ponosa u Budvi zakazan je za 12 časova, ali je već došlo do sukoba grupa mladića s policijom.

Policija je iz parka u kom je počelo okupljanje, učesnike udaljila ka hotelu “Avala”, pišu podgoričke “Vijesti”.

Desetak mladića gađalo je jajima autobus u kom su bili LGBT aktivisti, uz povike: “Bolesnici”, “Pe….”.

U autobusu je bilo oko 30 aktivista, koji se trenutno nalaze u malom parku, blizu Starog grada, okruženi velikim brojem policajaca.

Nešto manje od sat vremena prije početka Parade, u Gradskom parku došlo je do koškanja policije i grupe mladiće, među kojima je bio i poznati bokser Nikola Sjekloća.

Na terasi hotela “Mogren” nalazi se grupa mladića koji uzvikuju: “Ubij, ubij, pe….”.

Kako javlja Tanjug, nekoliko napadača je već privedeno.

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule čitulje sa imenom predsjednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gej povorke.

Nepoznate osobe izlijepile su čitulje u više dijelova grada.

Cimbaljević je ranije kazao je da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i njeguje različitosti.

Nezadovoljstvo održavanjem gej parade u Budvi iskazali su i navijači fudbalskog kluba “Partizan” iz tog primorskog mjesta, a u metropoli crnogorskog turizma organizovano je potpisivanje peticije protiv održavanja Povorke ponosa.

Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta ugasili muziku u svojim objektima.

Iz Vlade Crne Gore ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kome se poštuju ljudska prava, a iz policije da će preduzeti sve mjere da manifestacije protekne bezbjedno.

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade.

– Parada ponosa u Budvi biće pokazatelj ukupnih promjena u crnogorskom društvu na evropskom putu – istakao je on.

Numanović nije želio da se direktno izjasni na pitanje da li će lično prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istakao je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata.

On nije želio da precizira koliko će policajaca obezbjeđivati Paradu, navodeći da će policajaca biti “dovoljno”.

– Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata – istakao je Janjušević.

Prema nezvaničnim informacijama, za bezbjednost učesnika Parade ponosa u Budvi biće angažovano oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja ljeta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.

Nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije, okupljenih u koaliciju “Korak”, osudile su govor mržnje i poziv na linč organizatora prve crnogorske Parade ponosa.

Oni ističu da je parada legitiman način kojim pripadnici LGBT zajednice žele da ukažu na svoj težak položaj.

Koalicija “Korak” je izrazila nadu da će nadležne institucije obezbjediti sigurnost svih učesnika parade, kao i da će nadležni organi brzo i efikasno reagovati u procesuiranju prijetnji.

nezavisne

 

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari