Connect with us

Naši u svijetu

Kaos u Ukrajini: Ruski vojnici otvorili vatru iz automatskog oružja!

Objavljeno

on

17.38 sati Ukrajina će se možda morati naoružati nuklearnim oružjem ako SAD i druge svjetske sile ne provedu sigurnosni pakt koji ih obvezuje da ponište preuzimanje Krima, rekao je ukrajinski parlamentarac Pavlo Rizanenko za USA Today.

Rizanenko je rekao da su se SAD, Velika Britanija i Rusija dogovorile da će jamčiti teoritorijalnu cjelovitost Ukrajine ako se Ukrajina odrekne nuklearnog arsenala naslijeđenog od Sovjetskog saveza nakon proglašavanja neovisnosti 1991. godine.

17.30 sati Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je optužilo Ukrajinu da nije predana zaštiti medijskih sloboda nakon što je sedam ruskih novinara zatvoreno u Dnjepropetrovsku. Rusija je osudila “bezakonje” na istoku Ukrajine, prenosi BBC.

“Ukrajinske vlasti krše sve postojeće bilateralne sporazume ne puštajući ruske građane na teritorij Ukrajine”, navodi se u priopćenju.

Također se izražava iznenađenje zbog “sramotne tišine naših zapadnih partnera, skupina za zaštitu ljudskih prava i stranih medija”.

16.10 sati Ukrajinski vojnik rekao je da su ruski vojnici otvorili vatru iz automatskog oružja tijekom preuzimanja ukrajinskog mornaričkog položaja na Krimu. Vojnik je rekao da su ruski vojnici provalili u bazu u blizini grada Bahčisaraja oko 2 sata.

Navodno nitko od ukrajinskih vojnika nije ozlijeđen, a zapovjednik baze pokušao je pregovarati o kraju akcije.

Počele pripreme za pripajanje

Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je u ponedjeljak da su pripreme za pripajanje te južne ukrajinske regije Rusiji već počele, javljaju RIA Novosti.

Ria Novosti, kako prenosi Reuters, također navode da će Aksjonov omogućiti ljudima koji žive na Krimu, ako ta regija postane dio Rusije, da izaberu hoće li koristiti ruske ili ukrajinske putovnice. Proruski orijentirani Aksjonov također je rekao da će poduprijeti uporabu dvaju jezika – ruskog i krimsko-tatarskog.

Podsjetimo, referendum na kojem će se odlučivati o tome hoće li ta regija postati dio Rusije održat će se 16. ožujka.

Xi Jinping Obami: Situacija u Ukrajini ekstremno je komplicirana

Kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskom razgovorima s američkim predsjednikom Barackom Obamom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkelzatražio je da se pronađe političko rješenje za krizu u Ukrajini te od svih “sukobljenih” strana traži da smire situaciju.

– Situacija u Ukrajini ekstremno je komplicirana i najbitnije je da sve strane ostanu mirne i suzdrže se naglih poteza kako bi se izbjegla eskalacija tenzija – rekao je Xi Obami, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, piše Guardian.

Situacija je izrazito osjetljiva

– Rješenje krize mora se tražiti političkim i diplomatskim putem – dodao je Xi. Kineski predsjednik kazao je Merkel da je “izrazito osjetljiva” i treba oprezno “vagati” poteze. Merkel je jučer poručila ruskom predsjedniku Putinu da je referendum o odcjepljenju Kirma, koji Moskva podržava, protuzakonit i protuustavan.

– Kancelarka je objasnila situaciju u Ukrajini i istaknula napore da bi se došlo do političkog rješenja sukoba – napisao je u priopćenju glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert te dodao kako se kineski predsjednik složio da rješenje treba tražiti kroz dijalog.

“Nećemo se odreći ni centimetra teritorija”

Jučer je Vladimir Putin u telefonskim razgovorima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom rekao da je referendum na Krimu u skladu s međunarodnim pravom. – Putin je naglasio da su koraci koje je poduzela legitimna vlada na Krimu temeljeni na međunarodnom pravu te kako se njima brane legitimni interesi stanovnika Krima, pisalo je u priopćenju.

Jučer je premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk poručio da se neće odreći ni centimetra ukrajinskog teritorija. – Ovo je naša zemlja – poručio je okupljenim građanima na slavlju 200. godišnjice rođenja pjesnika Tarasa Ševčenka. – Naši očevi i djedovi prolijevali su svoju krv za ovu državu. I nećemo predati ni centimetra ove države. Rusija i njezin predsjednik ovo moraju znati – zaključio je Jacenjuk.

Nitko od ukrajinskih vojnika nije ozlijeđen, a kraj akcije je pokušao ispregovarati zapovjednik baze.

16:10 Tijekom preuzimanja ukrajinskog mornaričkog položaja na Krimu, ukrajinski vojnik je rekao da su ruski vojnici otvorili vatru iz automatskog oružja. Oko 2 sata su ruski vojnici provalili u bazu blizu grada Bakčisaraja, izjavio je isti vojnik.
Nitko od ukrajinskih vojnika nije ozlijeđen, a kraj akcije je pokušao ispregovarati zapovjednik baze.

Počele pripreme za pripajanje

Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je u ponedjeljak da su pripreme za pripajanje te južne ukrajinske regije Rusiji već počele, javljaju RIA Novosti.

Ria Novosti, kako prenosi Reuters, također navode da će Aksjonov omogućiti ljudima koji žive na Krimu, ako ta regija postane dio Rusije, da izaberu hoće li koristiti ruske ili ukrajinske putovnice. Proruski orijentirani Aksjonov također je rekao da će poduprijeti uporabu dva jezika – ruskog i krimsko-tatarskog.

Podsjetimo, referendum na kojem će se odlučivati o tome hoće li ta regija postati dio Rusije održat će se 16. ožujka.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari