Pratite nas

Iz Svijeta

Kapetan Dragan se obratio srbijanskoj vladi: Ako mi ne pomognete, u Hrvatskoj će me ubiti!

Objavljeno

na

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, u očekivanju da bude uskoro izručen Hrvatskoj zbog počinjenih ratnih zločina mučenja i ubijanja ratnih zarobljenika 1991. i 1992. godine i napada na civile u takozvanoj SAO Krajini, odlučio se na posljednji očajnički korak i obratio se iz zatvora u Australiji srbijanskoj vladi da spriječi njegovo izručenje.

U svojevrsnom apelu upučenom srbijanskoj vladi, kojega objavljuju beogradske Večernje novosti, Vasiljković kaže da ukoliko mu Beograd ne pomogne da će biti izručen i ubijen u Hrvatskoj.

Izgleda da je Beograd digao ruke od Vasiljkovića, pa on u svojem apelu kaže kako ne može shvatiti da ga je Srbija otpisala i dodaje da će u Hrvatskoj biti ubijen ako mu Srbija ne pomogne.

Osim toga, više ga članovi srbijanske zajednice u Australiji ne posjećuju u zatvoru, jer Kapetan Dragan broji posljednje dane do izručenja Hrvatskoj, a više mu ne pomažu niti odvjetnici koji znadu da je ostao bez materijalnih sredstava, pa se boje da od njega nikada neće dobiti novac za pružene odvjetničke usluge.

– Visoki srbijanski dužnosnici su me ohrabrivali da izdržim robiju, da će mi pomoći. Obećali su mi to. Zato i očekujem pomoć od ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, s kojim sam razgovarao, od Vlade Srbije, od srpskog veleposlanstva u Australiji, od srpskog naroda. Da me ne pošalju u Hrvatsku gdje će me sigurno ubiti – kaže Vasiljković u svojem apelu objavljenom u Večernjim novostima.

Vasiljković dalje kaže kako mu srpsko veleposlanstvo u Canberri i Generalni konzulat u Sydneyju ne prenose nikakve poruke iz Beograda, jer ih i nema, dodajući da je razočaran i da to ne može shvatiti.

Njegov prijatelj Vojislav Ilić, koji ga izgleda jedini posjećuje u australskom zatvoru, kaže za beogradski list da je Vasiljković klonuo duhom, kako se fizički dobro drži, ali da je psihički zbunjen i da su njegove nade okrenute prema Srbiji i čekanju vijesti iz Beograda.

Prema riječima tog Vasiljkovićevog jedinog preostalog prijatelja, predstavnici srpske zajednice u Australiji više ne posjećuju Kapatana Dragana u zatvoru jer australski mediji javljaju kako on uskoro leti za Zagreb, pošto je 12. prosinca Federalni sud Australije odbacio posljednju njegovu žalbu na odluku o izručenju.

Sve žalbe Dragana Vasiljkovića za odluku Australije da ga izruči Hrvatskoj su odbijene, a kako nema više novca da plati odvjetnike, odvjetnici su počeli trgovati s Kapetanom Draganom i sve ga više izbjegavaju bojeći se da nikada neće moći naplatiti svoje odvjetničke usluge.

Zbog svega toga Vojislav Ilić ocjenjuje za beogradski list da bi Australija mogla izručiti Hrvatskoj Kapetana Dragana do pravoslavnog Božića (7. siječnja) i tada bi se konačno mogao naći pred hrvatskim pravoduđem kako bi odgovaro i bio osuđen za ratne zločine koje je počinio početkom devedesetih. (SD)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin će se kandidirati kao nezavisni predsjednički kandidat

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat.

Putin (65) rekao je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka.

“Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo puno viču, a malo toga nude narodu”, istaknuo je Putin.

Čovjek koji je kao premijer i predsjednik na vlasti već gotovo dva desetljeća želio bi dobiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima 18. ožujka.

Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim poteškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom.

Prema posljednjim anketama, Putina podupire 80 posto građana pa se na izborima očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Tradicionalna konferencija za novinare pred kraj godine poznata je po tome što zna trajati tri i više sati.

Govoreći o prioritetima u budućnosti, Putin je nabrojao infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, visoku tehnologiju, povećanje produktivnosti rada i plaća.

“Političko okružje, kao i ono gospodarsko, mora biti kompetitivno. Težit ću tome da imamo uravnoteženi politički sustav”, rekao je.

Istaknuo je da zapadne sankcije zbog uloge Rusije u Ukrajini nisu jako utjecale na cijenu nafte, “ali ipak jesu”.

“Prevladali smo dva gospodarska šoka, oštar pad cijene energije i vanjska ograničenja ili tzv. sankcije”, naglasio je Putin.

“Naše gospodarstvo počelo se sve više oslanjati na domaću potražnju, što je ključno za ekonomiju”, dodao je. (HINA)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Europarlamentarci o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU

Objavljeno

na

Objavio

Predstavnici Vijeća EU-a i Europske komisije te zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su izrazili zabrinutost širenjem mržnje u europskim društvima praćenim isticanjem nacističkih i fašističkih simbola, a zastupnici iz zemalja srednje i istočne Europe isticali su i pitanje komunističkog znakovlja.

Rasprava plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u čitavoj EU održana je na inicijativu Ivana Jakovčića, IDS-ova europarlamentarca koji očekuje da se takva zabrana uskoro zakonski regulira na europskoj razini.

Jakovčić je uoči rasprave u razgovoru s hrvatskim novinarima u Strasbourgu obrazložio kako je inicijativa usmjerena na nacističke i fašističke simbole jer danas “objektivno nemamo neku veliku revitalizaciju” pobornika komunizma, ali zato “svjedočimo usponu ekstremne desnice u Europi”.

Njegova je inicijativa stoga usmjerena na simbole nacističke i fašističke ideologije koja je aktualnija prijetnja, objasnio je Jakovčić te dodao kako se osobno ne protivi i raspravi i o drugim totalitarnim sustavima, poput komunizma.

Šuica i Tomašić o komunizmu

Dubravka Šuica, (HDZ/EPP) je kazala da su za razliku od kolega iz zapadne Europe, u Hrvatskoj još svježa sjećanja na totalitarni režim koji nije bio ni fašistički ni nacistički, ali se itekako obračunavao s neistomišljenicima, pojedincima i skupinama koje je smatrao prijetnjom samome sebi.

“Novija povijest svijeta govori o milijunima smrti direktno ili indirektno povezanih upravo s komunističkim režimima i njihovi simboli jednako su neprihvatljivi u Europi 21. stoljeća kao i fašistički i nacistički”, kazala je Šuica.

“Naravno da se protivim svim totalitarističkim simbolima i sloganima. Stoga, žalim što u ovom naslovu današnje točke dnevnog reda, vi predlagatelji niste uključili i komunizam”, dodala je.

Poručila je da “ne postoji totalitarni režim koji zaslužuje biti amnestiran samo zato što pobjednici pišu povijest”.

“Europa, pa tako i europska Hrvatska s jednakom osudom trebaju gledati na sve režime koji su provodili ili provode diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, koji su odgovorni za političke progone, pojedinačna ili masovna ubojstva te represiju nad osnovnim pravima i slobodama”, zaključila je.

Ruža Tomašić, iz Europskih konzervativaca i reformatora (ECR), kazala je da “nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru i moramo učiniti sve kako bi građani u potpunosti postali svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina naslijeđa”.

“Isto treba učiniti i s komunističkim naslijeđem koje se nažalost nerijetko slavi i propagira u ovom Domu. Pod fašizmom i nacizmom pobijeno je 17 milijuna ljudi, a pod komunizmom 90 milijuna”, kazala je Tomašić.

Sličnog je mišljena i češki zastupnik Marek Jurek, (ECR), koji smatra da se ne radi “o iskrenoj raspravi” jer se u njoj ne govori i o srpu i čekiću.

Michaela Šojdrova, (EPP), izrazila je zabrinutost veličanjem nacizma i fašizma te pozvala na bolje obrazovanje mladih koji “nemaju iskustva s fašističkim i komunističkim ideologijama”.

Poljska zastupnica Roza Grafin von Thun Und Hohenstein, (EPP), kazala je da se radi o simbolima koji nas podsjećaju na noćne more tridesetih godina 20. stoljeća i na židovska geta, izrazivši razočaranje “što ih ponovo moramo gledati”.

“Pozivam na zabranu neonacističkih organizacija (…) Od riječi do djela je kratak put”, kazala je Hohenstein.

Stelios Kouloglou, iz Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL), smatra da bi zabrana bila tek “simbolička gesta” te da se treba pozabaviti “renesansom tog fenomena”, tj. politikom strogih mjera štednje i socijalnom nepravdom zbog čega se potlačeni radnici okreću desnici.

Njegova kolegica, Talijanka Eleonora Forenza, traži potpunu zabranu spomenutih simbola, a na usporedbe svastike i srpa i čekića odgovara da je “Crvena armija ta koja je oslobodila Europu od nacizma i fašizma”.

Njemački nezavisni zastupnik Udo Voight smatra da “snažna demokracija prihvaćanjem zabrana pokazuje slabost”. “Zabrana stvara nove totalitarizme. Možete imati punu slobodu ili nikakvu”, kazao je Voight.

EP je u više navrata raspravljao o iskustvima Europe s ekstremističkim ideologijama, a 2005. su članice iz bivšeg komunističkog bloka nakon ulaska u EU odmah zatražile zabranu isticanja komunističkih simbola na europskoj razini, što nije prihvaćeno.

(Hina/Kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari