Pratite nas

Pregled

Karaman: U 22 godine rada nisam osjetio ovoliko emocija između publike i pjevača

Objavljeno

na

Da će na Poljudu biti dobra večer najavile su već početne ovacije za voditelje koncerta u čast hrvatske glazbe ‘To je moja zemlja’. Mirna Berend i Oliver Mlakar pozdravljeni su kao zvijezde, piše Slobodna Dalmacija.

– Divno je opet stati pred vas i reći vam ‘dobra večer’ – rekla je Berend, nakon čega se na pozornicu popeo Mlakar.

– Treba izdržati između ove dvije prekrasne dame – našalio se Mlakar stavši između Berend i Mariole Milardović Perić.

Nakon uvodne izvedbe pjesme ‘To je moja zemlja’ muškog pjevačkog zbora Splitski liječnici pjevači, atmosferu je podigao raspoloženi Milo Hrnić s hitom ‘Dobra večer, prijatelji’, a publika je velikim pljeskom i pjevanjem uglas nastavila pratiti i Meri Cetinić i njenu ‘Konobu’…

Na tribinama poljudskog stadiona snimljen je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, koji je došao sa suprugom uživati u pjesmama mahom iz zabavnoglazbeno tiražnih 80-ih, koje su vjerojatno obilježile i njegovu mladost.

I koliko god se činilo sasvim prirodnim da će na koncert doći mahom srednja i starija generacija, koja je najljepšim uspomenama vezana uz hitove Mila Hrnića, Meri Cetinić, Jasne Zlokić ili Zlatka Pejakovića, topla večer na Hajdukovom stadionu bila je mamac i za znatno mlađe poklonike zabavnih melodija, koji su se prepustili ugođaju koji je ponešto podsjetio na one s hotelskih terasa, i zagrljeni, nošeni sentimentom, iz svega glasa pjevali ‘Ja sam skitnica’, ‘Vela Luka’, ‘Konobo moja’…

– Na Poljudu se ne pjeva svaki dan, to je respektabilan prostor, prostor Splita i Hajduka – puna poštovanja je prokomentirala miljenica Hajdukovih navijača, Jasna Zlokić, ispraćena oduševljenom publikom koja za izvođače navija kao za nogometaše.

Miši Kovaču su organizatori koncerta na Poljudu dodijelili nagradu za najpopularnijeg izvođača svih vremena, koju je u očevo ime preuzela njegova kćer Ivana.

– Meni je toliko žao što tata nije mogao doći, on je trebao preuzeti ovu nagradu, ne ja, ali drago mi je da sam ovdje i drago mi je da je na pozornici sa mnom bila moja kćerka i njegova unuka Elena, to će joj biti divna uspomena kad naraste – kazala je nakon silaska s pozornice Ivana Kovač za Slobodnu Dalmaciju.

Obožavani pjevač se svojoj vjernoj publici zahvalio glasovnom porukom.

Umjesto njega je megahit ‘Ako me ostaviš’ otpjevao Dražen Zečić, koji nikad nije krio da se pjevanjem počeo baviti zbog Miše Kovača, a to je izvedbom itekako i pokazao, te digao Poljud na noge.

Miroslav Škoro je s emotivnom “Ne dirajte mi ravnicu” upalio sve upaljače na Poljudu.

– Može li malo sjetno za Slavoniju? – pitao je Škoro publiku. I bilo je sjetno.

Iz Slavonije je publiku vratio u Dalmaciju “Dalmatinac sam” Mladena Grdovića, a snažan domovinski naboj nastavio se “Ružom Hrvatskom”, koju je u ime Prljavog kazališta izveo Mladen Bodalec.

Kulminacija je uslijedila kad se, za kraj, na binu popeo Marko Perković Thompson i zapjevao “Lijepa li si”, koju je publika tražila na bis.

– Čuvali smo hrvatsku glazbu, dali joj ljubav i ljubav nam je vratila. Koliko ljubavi na Poljudu, to može samo Split – zaključili su voditelji, nakon čega su se svi izvođači okupili uz himničku “Moju domovinu”.

Organizatori humanitarnog koncerta ‘To je moja zemlja’ Damir Karaman i Ivica Bubalo dugo su primali čestitke nakon spektakla na Poljudu. Još pod dojmom snažnih osjećaja Karaman se zahvalio svima.

– Nikad ovakav koncert nisam doživio! U 22 godine rada nisam osjetio ovoliko emocija između publike i pjevača, a da je to trajalo cijelo vrijeme. Cijeli koncert je bio nabijen emocijama, od počasti pokojnima do zadnje pjesme. Hvala svima što su došli i da je napravljen ovakav spektakl – oduševljen je bio Karaman

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Izaslanstvo HDZ-a položilo vijenac na grobu utemeljitelja dr. Franje Tuđmana

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem položilo je vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

Plenković je izjavio je kako je HDZ osnovao predsjednik Tuđman s utemeljiteljima i braniteljima te da je ta stranka u prvih 10 godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvarila ključne ciljeve. To su stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskog Podunavlja te jasno zacrtani put prema EU i NATO-u.

“Možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnoga i gospodarskoga sustava, na članstvu u NATO-u i EU”, kazao je Plenković. HDZ danas, dodao je, radi na rješavanju ključnih pitanja za građane – gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira.

Istaknuo je i kako je ovo godina kad se obilježava 20. godišnjica smrti Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30. obljetnice stranke i započeli na Mirogoju, kako bi još jednom odali poštovanje svojemu utemeljitelju.

HDZ će 30. obljetnicu osnivanja obilježiti svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a nakon toga uslijedit će druženje u prostorijama NK Jaruna i tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Most želi Ustavom zaštititi ljudsko pravo na pitku vodu

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika Mosta u ponedjeljak je svim saborskim klubovima uputio svoju inicijativu za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku vodu kao i vodni resursi u Hrvatskoj.

Kako ističu, tom se promjenom jamči ustavno pravo na čistu i pitku vodu svakom pojedincu, što je civilizacijska obaveza našeg društva.

Kako bi pokrenuli proceduru promjene Ustava, potrebni su im potpisi petine zastupnika, odnosno 31 potpis, a dobiju li ih, za promjenu Ustava treba 101 glas, odnosno, dvije trećine zastupnika.

Čelnik Mosta Božo Petrov odgovore drugih saborskih klubova tek očekuje, ali uvjeren je da nitko tko želi pomoći građanima ne može biti protiv ovog prijedloga.

“Svaki građanin mora imati jasno definirano pravo na pitku vodu. Ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe vodom. Vidimo na primjerima u svijetu gdje se to napravilo da cijene rastu, a kvaliteta isporuke pada. Voda je, uz to, bitan resurs za budućnost te je zato potrebno dodatno zaštititi“, rekao je Petrov.

Robert Podolnjak izvijestio je da se u Ustav uvede novi članak kojim bi se definiralo da „svatko ima pravo na čistu i pitku vodu“. Usto, po njihovu prijedlogu, Ustavom bi se propisalo da su „vodni resursi opće dobro kojim upravlja država, a opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji dok se komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje zakonom“.

“Želimo spriječiti bilo kakav pokušaj privatizacije isporuke vode. Bile su primjetne tendencije na europskoj razini da se ide na liberalizaciju vodnih usluga, pa je nastala inicijativa Pravo na vodu koja je skupila preko 2 milijuna potpisa.

Iznimno je važno definiranje opskrbe pitkom vodom kao komunalne djelatnosti, jer Ustav RH komunalne djelatnosti izrijekom povjerava jedinicama lokalne samouprave, a opskrba pitkom vodom mora ostati neprofitna javna služba“, poručio je Podolnjak.

Miro Bulj najavio je da su spremni skupljati i potpise na peticiji kojom bi dodatno potaknuli vladajuće na usvajanje ovog prijedloga koji je na dobrobit cijele države.

“Naše pitke vode ugrožavaju postupci koji su već na razini ekocida. Pojedini lokaliteti, na Perući i Cetini, su već vidljivo onečišćeni velikim mrljama nepoznatog podrijetla i sastava“, kazao je Bulj.

On je pozvao nadležne da zatvore sve nelegalne deponije, pa i one legalne, kao što je Lećevica, koji ugrožavaju zdravlje ljudi kroz utjecaj na pitku vodu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari