Connect with us

BiH

Karamarko: BiH treba biti sastavljena od federalnih jedinica

Objavljeno

on

pismoBosnu i Hercegovinu može se urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima – poručio je predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko u pismu potpore koje je uputio sudionicima današnjeg VI. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora koji se održava u Mostaru.

Karamarko je u pismu, koje je objavljeno na službenim stranicama HNS-a BiH, istaknuo kako Hrvatska kao država ima legitiman interes u održanju stabilnosti Bosne i Hercegovine te da ima pravo reći što misli o položaju Hrvata u BiH, jer, kako je kazao, o stabilnosti BiH ovisi i stabilnost Hrvatske.

Hrvatska je postala punopravna članica EU i u interesu joj je da to postane i BiH, ali prvi i nezaobilazan uvjet za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i NATO je rješavanje hrvatskog pitanja u BiH – kazao je predsjednik HDZ-a RH, koji je mišljenja da je krajnje vrijeme da se započnu ozbiljni razgovori o preustroju BiH.

pismo1– Mislim da je došlo vrijeme da legitimni politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda u BiH konačno sjednu i započnu, ili, bolje rečeno, nastave ozbiljne razgovore o održivom ustavnopravnom uređenju BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana.

BiH se može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima – istaknuo je Karamarko koji smatra da odugovlačenje rješavanja hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH ne ide u prilog euroatlantskoj integraciji BiH kao države, a time i stabilnosti cijelog jugoistoka Europe.

Svaki pokušaj “rješavanja” hrvatskog pitanja u BiH mimo legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH i protiv njihove volje vodi BiH u slijepu ulicu., zaključio je u pismu Tomislav Karamarko

>>HNS usvojio Deklaraciju u kojoj se traži federalni preustroj BiH

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari