Pratite nas

Magazin

Karamarko i Gotovina u šetnji i ugodnom druženju na odmoru u Zadru

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i General Ante Gotovina danas prije podne viđeni su zajedno u Zadru. kako doznajemo, dogovarali za druženje već nekoliko mjeseci ali bili su dosta zauzeti. Sada su na odmoru s obiteljima, pa su to iskoristili.

[ad id=”68099″]

Kod Sv. Šime su popili kavu, razgovarali, šalili se i smijali, a potom su se zajedno šetali Kalelargom. Građani su ih pozdravljali, jedni se fotografirali, a drugi komentirali da im je drago sto ih vide zajedno. Jedan čitatelj direktno.hr-a poslao je fotografije i kratko opisao dojmove.

Bolji poznavatelji prilika, pišu 24 sata, znaju da je Karamarkovo i Gotovinino povjerenje stvarano u znatno težim okolnostima od današnjih i bilo je na brojnim iskušenjima, puno većim od današnjih, ali zbog prirode njihovih tadašnjih uloga ti su odnosi uvijek ostali daleko od očiju javnosti. I danas su, nakon desetak godina, Zadrani u kuloarima s ponosom isticali kako su se njihova dva najpoznatija Zadranina držala zajedno i kada su drugi okretali glavu. Ponovno se šuškalo kako je upravo Karamarko kontaktirao s Gotovinom kada je ovaj bio u bijegu od Interpolove tjeralice.

Nakon kave novinari 24 sata su telefonski razgovarali i s Tomislavom Karamarkom. Na pitanje da komentira susret s generalom Gotovinom samo je kratko rekao: “General je više puta javno rekao da se na bavi politikom, a ni meni nije niti na kraj pameti da politiziram ovaj naš susret. Radi se o običnom druženju dvaju sugrađana. Ionako za to rijetko imamo vremena, rijeđe no što bismo htjeli. Zato Vas molim da ne politizirate ovaj susret.”

Na pitanje o čemu je razgovarao s generalom, Karamarko je odgovorio: “Drago mi je da je General dobro i da uživa u slobodi. Ako je to itko zaslužio, onda su to naši generali, koji su gotovo cijelo desetljeće svog života proveli u zatočeni, premda su bili nevini”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Magazin

Bild se ispričao Neueru i Thompsonu: ‘Hrvati oprostite, zaveli su nas’

Objavljeno

na

Objavio

Portal najčitanijeg njemačkog medija Bild Zeitunga objavio je prilog u kojem donose vijest kako vratar Bayern Münchena, Manuel Neuer, koji godišnji odmor provodi u Hrvatskoj, pjeva pjesmu, kako su naveli “hrvatskog desničarskog skandal banda”.

No, iz Bilda su strašno pogriješili, a i sami su priznali pogrešku kada im je riječi pjesme ‘Lijepa li si’, koju je Neuer pjevao, Fenix Magazin preveo na njemački jezik. Bild se ubrzo ispričao hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu i njemačkom reprezentativcu Manuelu Neueru.

Tu vijest je objavio Marko Perković Thompson na svojoj službenoj Facebook stranici, a njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

Hrvatski mjesečnik Fenix Magazin “spustio” Bild Zeitungu čiji se novinari sada ispričavaju Neueru i Thompsonu

Naime, nakon što su saznali kako je vratar Bayern Münchena, Manuel Neuer u društvu pjevao Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”, na tom portalu zaredali su se članci s uvredama i izljevima mržnje prema popularnom vrataru Bayern Münchena Manuelu Neueru kao i prema samom Thompsonu.

Hrvatski mjesečnik Fenix Magazin ih je na svom portalu demantirao tako što je preveo pjesmu “Lijepa li si” na Njemački jezik i objasnio im između ostaloga kako u pjesmi “Lijepa li si” nema ni riječi mržnje već ona govori o ljubavi prema ljepotama Hrvatske i regijama u kojima Hrvati žive.
Nakon što su novinari Bild Zeitunga pročitali stihove pjesme na Njemačkom stižu reakcije poput: ‘Hrvati oprostite, zaveli su nas, oprostite prevarili su nas novinari iz Hrvatske, previše smo primili jugo-četničkih novinara, ostali smo dno dna, ispričavamo se Neueru i Thompsonu’ i još bezbroj sličnih e-mailova isprike od strane pojedinih novinara Bild Zeitunga, a koje ćemo uskoro i objaviti”, stoji u poruci na službenom Facebook-profilu Marka Perkovića.

A kako “Lijepa li si” izgleda na njemačkom pročitajte u nastavku:

Hej, Zagoro, wie schön du doch bist.
Slavonien, gold bist du.
Herceg-Bosno stolzes Herz,
Dalmatien mein Meer.
Eine Seele und wir zwei,
schöne Grüße Lika, Velebita, mein Stolz.

Wie schön du doch bist.

Wenn die Neretva zum Meer fließt,
erinner dich an mich.
Sei das Thema meines Liedes,
für all die, die es nicht mehr gibt.

Komm schon Istrien und Zagorje,
zeigen wir alle drei Farben.
Umarmen wir uns vor allen,
sie sollen sehen, dass es uns gibt.

Hej, Zagorje, wie schön du doch bist.
Slavonien, gold bist du.
Herceg-Bosna stolzes Herz,
Dalmatien mein Meer.
Eine Seele und wir zwei,
schöne Grüße Lika, Velebita, mein Stolz.

Slavni njemački vratar Manuel Neuer s lokalnom ekipom zapjevao Thompsonovu pjesmu (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan RH Ivana Glavić iz Kanade

Objavljeno

na

Objavio

Tomislavcity.com.

U Tomislavgradu je u petak na Trgu gange i hajdučke družine upriličena Sedma revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa, ovaj kulturni događaj održan je uz posebne tehničke uvjete i očekivano uz puno manje publike na Trgu.

Naime, javnost je reviju i izbor mogla pratiti u izravnome prijenosu na mrežnoj stranici erotel.tv, a oni nazočni na Trgu putem velikoga video – zida, uz poštivanje preporučenih higijensko-epidemioloških mjera, ali zato uz uvijek dobro raspoloženoga hrvatskoga novinara Franu Ridjana, prenosi portal Tomislavcity.com.

U ovogodišnjoj reviji i izboru sudjelovale su 23 predstavnice sa svih kontinenata, (15 zemalja), a među njima po prvi put bila je i predstavnica Južnoafričke Republike. Riječ je o Angeli Miljak koja je ujedno proglašena prvom pratiljom.

Prema odluci stručnog žirija, u čijem sastavu su i ove godine bili duvanjska poduzetnica Marija Perić, zagrebački poduzetnik Ivan Miloloža (podrijetlom iz Livna), ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić te Jozo Pavković – urednik bh izdanja Večernjeg lista, pobjednicom izbora proglašena je Ivana Glavić iz Kanade (Ontario).

Druga pratilja je Annamaria Bunoza iz Austrije, dok je s više od 18 tisuća glasova posjetitelja Facebook stranice udruge Stećak za najfotogeničniju djevojku 7. izbora proglašena Petra Anić iz Posušja (BiH).

Za četiri spomenute djevojke osigurane su  vrijedne nagrade. Riječ je uglavnom o replikama tradicijskoga nakita i torbicama koje će im naknadno biti poslane na kućne adrese. Sve sudionice ovogodišnje manifestacije imaju pravo, ali i prednost sudjelovati na idućem izboru.

Dodajmo da su tijekom ove manifestacije gledatelji bili u prilici vidjeti i video-uratke te fotografije s prethodnih revija i izbora,  ali i uživati i u gangi koju je izvela pjevačka skupina iz Bukovice.

Putem moderne tehnike se publici u Tomislavgradu obratila i predstavnica Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske– Žana Ćorić te Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, koji su uz Udrugu Stećak i organizatori ove revije i izbora. Izrazili su ponos što djevojke čuvaju svoje korijene, kulturnu baštinu i tradiciju, a koje su naslijedile od svojih roditelja i baka. Također, izrazili su nadu da se već idući izbor održi u puno boljoj epidemiološkoj situaciji u odnosnu na današnju.

U svakome slučaju, spomenuta manifestacija i dalje ostaje u Tomislavgradu. Kako je za Tomislavcity kazao Zvonko Martić ima interesa određenih zemalja, poput Češke, da se revija i izbor premjeste u Zagrebu, Mostar ili Sarajevo, no Udruga Stećak i Matica hrvatska nastojat će da se ovaj događaj i ubuduće tradicionalno održava u Tomislavgradu.

Istaknuo je i da je riječ o tehnički vrlo zahtjevnom projektu za koji pripreme počinju već u 11. mjesecu. Tako je za ovu godinu bio pripremljen program uživo, no zbog koronavirusa neke su djevojke u međuvremenu odustale, a nove se prijavile.

– No, ako čovjek ustraje, Bog to blagoslovi i unatoč poteškoćama sve se to izravna, kazao je o. Zvonko Martić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari