Pratite nas

Politika

KARAMARKO I PETROV POTVRDILI DA ĆE BITI POTPREDSJEDNICI

Objavljeno

na

Nakon pregovora Mosta i HDZ-a koji su započeli u 14.30, čelnici stranaka Božo Petrov i Tomislav Karamarko dali su izjave za novinare.

[ad id=”93788″]

Kako je protekao prvi sastanak?

Pa onome što smo rekli da ćemo razgovarati, dakle, Domoljubna koalicija je dala prijedlog kako se može formirati Vlada. Isto tako i tema jednog državnog hodinga. Postoje određene pozitivne stvari za koje smo se mi sami zalagali za vrijeme izborne kampanje, dakle i depolitizacija, profesionalni menadžment, jasni kriteriji unutar javne uprave. Što se tiče formiranja ministarstava, ukidanja jednih, formiranja novih, postoje određene stvari koje su nam zanimljive. Ali, neću još prejudicirati odluku našeg zajedničkog tijela. Pitanje je koliko je sada vremena dovoljno. Očekujemo da će se određene stvari mijenjati tijekom vremena, teško da će sve sada biti implementirano u roku od 15 dana”, rekao je Petrov.

Što ste konkretno predložili?

“Dobro, gledajte, išli smo na redukciju broja ministarstava, negdje su predvidjeli 17+1 novo, Ministarstvo obitelji i useljeništva, što smatramo da je dobro zbog teške situacije u Hrvatskoj. Ovo je bio dobar okvir za razgovor, ovo je doista jedan reformski zahvat, slažem se da ih nećemo dogovoriti u 15 dana i nakon Nacionalnog vijeća Mosta prodiskutirat o svemu tome, a Vijeće će imati sigurno i neke svoje sugestije, a onda da krenemo u te reforme. Želimo što prije početi raditi, nakon prve sjednice 18. Sabora, u ovom sastavu, nakon toga kreće reduciranje tog broja i racionalizacija svih poslova”, nastavio je Karamarko.

Kada će se Nacionalno vijeće Mosta očitovati o tom prijedlogu?

“Naš dogovor je da će sastanak našeg zajedničkog tijela biti ujutro u 9, do 12 sati ćemo mi i imati odluku. Slažemo se s racinalizacijom i ukidanjem određenih, ne samo ministarstava, nego i agencija i drugih javnih ustanova. Taj dio podržavamo, samo je sada bitno definirati vrijeme u kojem se može to provesti, jer bitno je i uključiti i stručnjake od strane Domoljubne koalicije i ljudi koji su pomagali Mostu kroz ovih šest mjeseci i to na takav način uz javnu raspravu. To će biti teško napraviti u 15 dana, ali definitivno postoji prostor i mi se tu slažemo. I na sastanku smo se složili da se taj dio mora provesti”, naglasio je Petrov.

A holding? Kako vam zvuči taj ideja?

“Trenutno razgovor oko holdinga je bio kratak jer nam nedostaje vremena. Mi ćemo morati prodiskutirati i to je puno kompleksnija priča. Za sada ne bih ulazio u ocjene, moramo čuti naše sugovornike od strane Mosta”.

Koliko ministarstava želi Most?

“Mi smo jasno već rekli da ćemo inzistirati na određenim ministarstvima za koje imamo stručne osobe. Trenutno traju pregovori, zbog toga se ne bih volio zalijetati s izjavama. Bitno je korektno napraviti razgovore. Imamo idućih tjedan dana. Pregovori će završiti s jedne strane uspješno”, rekao je Petrov.

“Mi smo jasno rekli za koje resore imamo stručne osobe, ne bih volio ulaziti u ocjene što će na kraju pregovora biti. Važan nam je resor unutarnjih poslova i pravosuđa, želimo se obračunati s resorima koji su Hrvatskoj rana zadnjih 20 godina. Bitno je pustiti još tjedan dana pregovora, bitno je dogovoriti oko stručnih osoba koje će voditi te resore, nije kvalitetno raditi ultimatume za pregovore”, istaknuo je Petrov.

Mislite li da HDZ nema dovoljno kvalitetne kadrove koji bi se mogli razračunati s kriminalom?

“Ne, nego smatram da imamo stručne osobe, smatramo da je i naš ulazak u političku arenu prije dvije i pol godine bio isprovociran anomalijama u hrvatskom društvu. Mi smo se zbog toga odlučili baviti politikom, važno nam je i provesti reforme. Osim reforme i javne uprave, ostaju još dvije važne uprave koje želimo provesti i zato smo dobri kandidati za to”.

Jeste li doživjeli Mostov zahtjev za MUP kao odraz nepovjerenja?

“Zna se tko je pokretao borbu protiv kriminala u ovoj državi od ’93., ne doživljavam to tako. Jako sam zadovoljan tonom kojim smo razgovarali, doista želimo reforme. Svi smo svjesni da su za te reforme potrebno vrijeme, to je bitno. Što se tiče resora, nema ucjena ni podcjenjivanja, uzimamo najbolje ljude s dobrim CV-ima”, istaknuo je Karamarko.

Jeste li danas već razgovarali o mogućim stručnjacima za određene resore?

“Imenom i prezimenom ne, ali sigurno nam se, kao i našim kolegama vrte neka imena, ali kada dođe vrijeme svakako ćemo i tome pričati”.

Ulazite li i vas dvojica u Vladu?

“Ako postoji poznato ime mandatara možemo reći i da nas dvojica ulazimo u Vladu”, rekao je Karamarko.

Na koju funkciju?

“Ja mogu za sebe reći kao potpredsjednik Vlade, ali što se tiče gospodina Karamarka isto kao potpredsjednika Vlade s tim da postoje određene moguće izmjene oko tog koje su predložile Domoljubna koalicija i sad to ostaje dio usuglašavanja, zbog toga je u ovom trenutku teško reći egzaktno”, rekao je Petrov.

Zašto mandatar ne sudjeluje u pregovorima?

“Dogovorili smo se da ćemo ga izvijestiti o svemu”, rekao je Petrov novinarima o dogovoru s premijerom.

Kad je već novi sastanak?

“Sad već svaki dan”, rekao je Karamarko.

Susjedi iz Srbije očekuju bolju suradnju s vama nakon Milanovića?

“Nažalost Milanović se sa svima posvadio, u svađi je svima, nije dobro. Unutar ovog prostora i naših susjeda, nije dobro što se do sada radilo. I nama i meni je da imamo dobre odnose sa Srbijom, ali sa Srbijom moramo riješiti neke probleme načelnosg karaktera oko Oluje, ali moramo imati dobre odnose”, komentirao je Karamarko Milanovića.

Oni očekuju i rješavanje problema ćirilice u Vukovaru?

“Gledajte, to će se svakako riještiti jednoga dana, nasilno nametanje čirilice vukovarcima nije dobro. Vukovar je naša otvorena rana, tamo još hodaju žrtve i oni koji su vršili zločin hodaju zajedno”, rekao je Karamarko.

Vaše mišljenje gospodine Petrov?

“Svoj osobni stav ne želim iznositi, ali sa susjedima moramo imati dobar odnos, kako bismo mogli unaprijediti susjedske odnose”, rekao je Petrov.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Picula nosi SDP-ovu listu za europske izbore

Objavljeno

na

Objavio

Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a u nedjelju ujutro okupilo se Predsjedništvo stranke koje je utvrdilo redoslijed 12 kandidata na stranačkoj listi za izbore za Europski parlament, koju će, neslužbeno doznaju mediji u nedjelju, predvoditi aktualni europarlamentarac Tonino Picula.

Lista je sastavljena prema zip-modelu, odnosno, naizmjenično su kandidirani muškarci i žene tako da je druga na listi također europarlamentarka Biljana Borzan. Na trećem je mjestu saborski zastupnik i član Predsjedništva Predrag Matić, slijedi zastupnica Romana Jerković te zastupnik Joško Klisović.

Na šestom je mjestu članica Predsjedništva Ivana Posavec Krivec, iza nje zastupnik Gordan Maras, te Barbara Antolić Vupora i Mladen Novak. Na desetom je mjestu Sanja Radolović, iza nje nestranačka Mirela Holy te saborski zastupnik Ranko Ostojić.

Premda izglasavanje liste za europske izbore nije bilo utvrđeno dnevnim redom, naknadno je ta točka uvrštena u dnevni red pa će o njoj glasati Glavni odbor SDP-a.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Siniša Varga: Ne vraćam mandat SDP-u

Objavljeno

na

Objavio

Varga je u otvorenom pismu napisao da je kap koja je prelila čašu bila odluka da se bivša članica SDP-a Mirela Holy kandidira na SDP-ovoj listi za europske izbore.

Siniša Varga gostovao je u Dnevniku N1 televizije i pojasnio razloge odlaska iz SDP-a te odgovorio na zahtjev Davora Bernardića da vrati saborski mandat.

Varga je u otvorenom pismu napisao da je kap koja je prelila čašu bila odluka da se bivša članica SDP-a Mirela Holy kandidira na SDP-ovoj listi za europske izbore.

Za N1 je poručio da je ona bila sastavnica u detroniziranju SDP-a s vlasti i povratku HDZ-a. “To je krimen preko kojeg ne mogu preći”. poručio je Varga dodavši da je Holy sada privržena Bernardiću i da imaju pakt o nenapadanju. “Ide na eu izbore, to je bio znak, donio sam odluku kakvu sam donio”, rekao je Varga.

Rekao je da su svi pokušaji mijenjanja stranke iznutra bili jalovi i neuspjeli. Dodaje da će SDP vjerojatno zbog izborne metodologije ostvariti priželjkivana tri mandata u Europskom parlamentu, što će “zabetonirati status predsjednika, a stranka će se iznutra nastaviti urušavati”.

Varga kaže da će se u Saboru nastaviti zalagati za legalizaciju uzgoja medicinskog kanabisa te poboljoljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite. “To ne mogu postići kao zastupnik SDP-a, ali kao nezavisni možda mogu”, poručio je.

Dodao je i da mu je na početku mandata aktualnog Predsjedništva rečeno, kao i svim bivšim ministrima, da moraju biti “tihi i kuš”, da bi se novi članovi mogli istaknuti.

Odbio je zahtjev Davora Bernardića da vrati saborski mandat stranci

“Moja je ustavna ovlast da radim s mandatom što želim. Mogu građanima više dati ja kao neovisan nego jalovo kao član SDP-a”, poručio je dodavši da je dao vlastito zdravlej za boljitak SDP-a i građana te da kao nezavisni zastupnik može dati puno više.

Rekao je da je vodio neformalne razgovore s drugim klubovima u Saboru, ali da u narednom razdoblju ostaje neovisni zastupnik, dodaje da će prema HDZ-u biti malo više distanciran.

 

Bernardić o izlasku Varge iz SDP-a: Cijenim ljude koji ne napuštaju SDP kada situacija postane teška

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari