Pratite nas

BiH

Karamarko: Imamo mi još jednu domovinu, BiH, ona je patnička

Objavljeno

na

Počast poginulim hrvatskim braniteljim Bošnjacima odali su u petak u Zagrebu izaslanik predsjednice države Ante Deur, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar branitelja Tomo Medved i zagrebački gradonačelnik Milan Bandića, a dvojici branitelja uručena su odličja kojima ih je odlikovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U počast poginulih, vijence su kod Spomen-parka poginulim Bošnjacima ispred Islamskog centra položili i predstavnici udruga iz Domovinskoga rata te bošnjačke manjine grada Zagreba.

[ad id=”93788″]

Hrvatska predsjednica je branitelju Sulji Čehajiću dodijelila odličje Reda hrvatskoga trolista za osobit doprinos u ratu, a pukovniku Mehmedu Aganoviću odličje Reda hrvatskoga pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Uručivši im odličja, izaslanik Predsjednice Ante Deur ocijenio je kako doprinos muslimana, a među njima posebno Bošnjaka i Islamske zajednice u Domovinskom ratu ima posebno političko, moralno i vojno značenje. Taj doprinos je kapita za budućnost, istaknuo je Deur.

Karamarko: To je bilo vrijeme borbe protiv zla

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko je podsjetio kako su mnogi branitelji otišli braniti svoju domovini, a mnogi se nažalost nisu vratili. “Nije to bilo vrijeme podjeli ni vjerske ni bilo kakve druge”, rekao je dodavši kako je to bilo vrijeme borbe protiv zla i vrijeme borbe za domovinu.

Ocijenio je kako je to bilo vrijeme kad se čovjek branitelj – Hrvat, Bošnjak borio za slogu, za brata, svoga susjeda, prijatelja, sunarodnjaka. Nije bilo vrijeme podjela jer se nije gledalo tko komu drži leđa u brobi – Bošnjak Hrvatu, katolik muslimanu, naglasio je. Istaknuo je kaku su vjere islam i kršćanstvo vjere bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja.

Imamo mi još jednu domovinu – Bosnu i Hercegovinu, rekao je Karamarko dodavši kako je to patnička domovina koju ne će dati Bošnjaci i Hrvati, koje povezuje tisuće i tisuće ljudi. Ocijenio je kako Hrvate i Bošnjake spaja bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Divin dan: Brojni hodočasnici odali počast djevojci koja je život dala za Boga i vjeru

Objavljeno

na

Objavio

Na Kedžari je danas, već tradicionalno, proslavljen Divin dan. Sveto misno slavlje predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poruku Dive Grabovčeve pročitala je Nada Krešo. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličala je klapa Grga iz Posušja. Divi su i danas na Vran planinu hodočastili brojni vjernici iz Rame, Tomislavgrada i cijele Hercegovine. Ova Ramska heroina simbol je borbe za vjeru, čast i poštenje, piše Ramski vjesnik.

Foto: Ramski vjesnik

“Divin dan”, dan posvećen Divi Grabovčevoj, prema ramskoj tradiciji, obilježava se prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla. Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio.

Pokopana je na Vran planini, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Na obroncima Vran planine prema Doljanima nalazi se Kedžara i tu je prema narodnoj predaji Divin grob. Arheolog i književnik Ćiro Truhelka ispitivao je početkom 20. stoljeća lokalitet i pronašao da je ondje pokopana djevojka između 16 i 17 godina. Vidio je da je i njezina lubanja pravilna, a na temelju analiza zaključio je da se radilo o djevojci koja je bila jako lijepa. Arheolog Truhelka je napisao i pripovijetku pod naslovom “Djevojački grob”.

Pripovijetka o Divi oživljava tragičnu sudbinu lijepe ramske kršćanske djevojke Dive iz Brajinova Doca, jednog od zaseoka Zahuma. U djevojku se, sredinom prošlog stoljeća, zagledao Tahir-beg iz Vukovska i tražio ju je za ženu. Roditelji su poslali djevojku u Vran planinu među čobane, da je tako oslobode napasnika, ali ju je on našao, pokušao silovati, a kad se ona branila, usmrtio je. Djevojka je pokopana na mjestu pogibije, a grob joj je obilježen drvenim križem.

Kasnije je podignut kameni zid oko groba, grobljanska kapelica i zid oko groblja. Poslije je sadašnji kip Dive Grabovčeve izradio Kuzma Kovačić iz Zagreba, jedan se nalazi na njezinom grobu, a drugi je u samostanu na Šćitu, stoji u knjizi koja nosi naziv po herojskoj mučenici Divi Grabovčevoj. (Kamenjar.com)

Legenda o Divi Grabovčevoj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH: 289 novozaraženih, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

Čak 289 novih slučajeva zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini potvrdili su u subotu zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Najveći je to broj novozaraženih u jednom danu otkako se zaraza koronavirusom proširila i na BiH u ožujku ove godine.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 1288 uzoraka potvrđeno 186 novih slučajeva zaraze a u RS-u gdje su testirana 543 uzorka 103 su bila pozitivna na koronavirus.

Rekordnih 99 novih slučajeva zaraze u 24 sata registrirano je i u Sarajevu.

To je ujedno najveći broj novih slučajeva zaraze potvrđenih u jednom danu u glavnom gradu BiH od proglašenja epidemije.

U posebnom odjelu Kliničkog centra u Sarajevu sada su na bolničkom liječenju zbog bolesti covid-19 32 pacijenta od kojih je jedan na respiratoru.

Bijeljina je na drugom mjestu po broju novozaraženih jer je tamo potvrđen 31 novi slučaj. Šesnaest novozaraženih osoba je iz Banje Luke dok je 13 novozaraženih s područja Goražda.

Uz nove slučajeve zaraze potvrđene u subotu, ukupni broj osoba koje su u BiH od početka epidemije oboljele od koronavirusa prešao je 5100 a 191 zaraženi pacijent je umro.

Entitetske vlasti za sada su naložile inspekcijama pojačani nadzor nad radom ugostiteljskih objekata za koje su procijenili kako su najveći izvori širenja zaraze. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari