Pratite nas

Događaji

KARAMARKO: Imamo odgovornost, vodimo Hrvatsku u bolje sutra

Objavljeno

na

‘Vladu, u kojoj je HDZ stožerna stranka, žele srušiti oni kojima su puna usta reformi, ali samo deklarativno. HDZ žele srušiti samo na razini želja za osobnom promocijom, iza toga je praznina. Iza krinki koje padaju nema sadržaja, nema želje za rastom i za stvarnim društvenim promjenama. Postoji samo prizemno djelovanje. Kako nazvati kočenje bilo koje ideje koja Hrvatsku želi voditi naprijed’, kazao je Karamarko, piše Direktno.hr

[ad id=”93788″]

‘Imali smo i imamo razumijevanja, gledali smo na nesnalaženje kao na nešto što će brzo proći. Ali Hrvatska nema vremena za čekanje, nema vremena za isprazne političke igre. Hrvatska treba jaku, odlučnu i nepokolebljivu Vladu. Hrvatska treba jaku Hrvatsku demokratsku zajednicu. Na tom pitanju nećemo popustiti niti odstupiti. Neću pristati na presudu partijskog suda bez iti jednog argumenta. Suradnja je uvijek kompromis i uvijek dogovor. Suradnja koja je ultimatum nije suradnja, nego prizemna ucjena na koju neću pristati’, rekao je Karamarko.

Dotaknuo se i snage HDZ-a. ‘Snaga ove stranke nije samo jedan čovjek, snaga HDZ-a je 200.000 ljudi u Hrvatskoj. Nikad vas neću iznevjeriti. Meni je domovina i interes našeg naroda uvijek na prvom mjestu. Nikome neću dopustiti da nas ponižava, bez obzira s kojeg dijela političkog spektra on došao. Istina je samo jedna, a ja ću je obraniti. Oni ne znaju da je biti članom HDZ-a čast, ne znaju da je naša sloga moć, koju neće složiti jeftinim podmetanjima, jer u toj slozi počiva snaga’, kazao je Karamarko.

‘Nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u svom naumu, da sruše ovu Vladu, da se Zoran Milanović vrati na vlast. Niti jedan pojedinac ne čini stranku, niti sam može uspjeti. Ne bježimo ni od šumova u komunikaciji. Rekao sam da HDZ nema monopol na domoljublje. Želimo u dijalogu surađivati sa svim koalicijskim partnerima i suradnicima. Ova Vlada štiti nacionalne interese Ine, ma što zlobnici o tome rekli’, kazao je Karamarko.

Dotaknuo se i obitelji, kao i demografske slike društva. ‘Obitelj je temeljna stanica društva’, poručio je. Posve je jasno da je demografska slika društva izrazito bitna, te da se na njoj radi i kroz zdravstvo. Suprotno onima koji samo ističu poskupljenje, iz HDZ-a se ističe kvaliteta sustava. Činjenica da je dob stanovništva u stalnom porastu dovoljan je pokazatelj kvalitete zdravstva. ‘Slažemo se da moramo štedjeti, ali problem se ne može riješiti uštedama’, poručio je Karamarko.

Dotaknuo se i povijesnih podjela. ‘Nikada ljude nismo dijelili prema nacionalnoj ili vjerskoj osnovi. Neću govoriti o povijesti, ali nužno je reći da je HDZ odbacio svaki totalitarizam. Mi jesmo antifašisti, ali i antikomunisti, zbog krvavog traga koji je taj režim ostavio u hrvatskom društvu. Mi smo antitotalitaristi. Želimo zaključiti Drugi svjetski rat’, kazao je Karamarko, dodavši da se zalaže za otvaranje dokumentacijskoga centra za Drugi svjetski rat, kako bi se doznao konačan broj žrtava. ‘Svaka žrtva ima pravo na pijetet i priznanje, to je posao povjesničara radi povijesne istine. Ne smijemo to ostaviti u naslijeđe našoj djeci’, poručio je predsjednik HDZ-a.

Dodao je da želi zakladu stranke preimenovati u Zakladu doktora Franje Tuđmana. ‘Ona mora postati mjesto okupljanja hrvatske intelektualne, gospodarske i kulturne elite’, kazao je Karamarko. Svi će biti itekako dobrodošli, svatko tko želi dobro hrvatskom društvu i tko želi potaknuti njegov razvoj, poručio je Karamarko. ‘Buduća Zaklada dr. Franjo Tuđman bit će platforma na kojoj će intelektualci raspravljati o razvoju Hrvatske’, kazao je predsjednik stranke. Govor je zaključio onako kako je to nekoć činio i osnivač njegove stranke, Franjo Tuđman. ‘Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska’, poručio je Karamarko, ispraćen pljeskom prisutnih.

Premijer Tihomir Orešković obratio se u subotu izaslanicima 17. općeg izbornog sabora HDZ-a i zahvalio im što su mu dali potporu kao predsjedniku Vlade te poručio kako pokušaji destabilizacije njegove vlade neće uspjeti.

“HDZ je bitno pridonio stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske i zato sam siguran da će na prvom mjestu voditi računa o interesu države i njezinih građana. Svaka je vlada snažna koliko su snažni njezini članovi, samo tako možemo ispuniti ono što smo obećali građanima”, rekao je Orešković.

Podsjetio je da je njegova vlada izradila proračun za ovu godinu, da je donijela plan reformi koji je dobio podršku Europske komisije. “Ja se svoga dijela dogovora držim, držim do svoje riječi i očekujem isto od vas. Izloženi smo mnogim napadima i pokušajima destabilizacije, ne samo vlade nego i cijelog društva. Otvoreno kažem, takvi pokušaji i oni koji žele spriječiti reforme neće uspjeti”, kazao je premijer.

Naglasio je kako je izlazak iz krize jedini put kojim vlada želi ići. “Danas slavimo 25 godina OS RH, prisjetili smo se tisuća onih koji su za ovu zemlju, slobodu i demokraciju dali najvrjednije, svoje živote i zdravlje. Zbog njih i zbog naše djece tražim vašu podršku da Hrvatsku zajedno učinimo boljom”, poručio je Orešković.

Govor je održao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. ‘Hrvatskoj treba zajedništva i povjerenja. Nemojmo se baviti onime što je bilo i onima koji su uprskali stvar. Okrenimo se budućnosti. Predsjedniče Karamarko, od tebe hrvatska javnost očekuje isto što od mene očekuju Zagrepčani, da preuzmeš odgovornost, da podvučeš crtu, kao čelni čovjek stožerne stranke u Hrvatskom saboru koja je zajedno s partnerima preuzela odgovornost da upravljaju Hrvatskom. Mi služimo i upravljamo ljudima u ovoj zemlji, izbacimo riječ vladajuća. Od tebe se, gospodine Karamarko, očekuje da preuzmeš odgovornost da sa stabilnim i odgovornim partnerima ekipiraš stručan tim i da počnemo raditi na boljitku građana ove zemlje. To je vrijeme i ne trpi odlaganja. Ne mora se lupati šakom o stol, ovdje se traži mudrost i razboritost, da pokažemo odgovornost na svim razinama i da povedemo Hrvatsku u bolje sutra. Što se tiče koalicijskih partnera, to vam je kao sa haustorom, kad imate najveću odgovornost, ide – ne ide, uvijek netko ide. Samo morate ići naprijed, uvijek netko ide. U Zagrebu, gdje sam 16 godina na čelu grada, ova pat-pozicija bi trajala 24 sata ili bi išli na nove izbore. Tomica, uzmi posao u svoje ruke, idemo graditi Hrvatsku po mjeri hrvatskog čovjeka’, poručio je Banić.

Dorica Nikolić iz HSLS-a poručila je da Hrvatska nema vremena za diletante. ‘HSLS će uvijek čvrsto stajati iza onog predsjednika stranke i iza one stranke koja je pošteno i transparentno obavila sabor i izabrala svoje vodstvo. Nitko drugi osim vas iz HDZ-a o tome nema pravo zbora, kazala je Nikolić. ‘Mi više nemamo vremena za Balkan!’, rekla je

Prisutnima se obratio i Ladislav Ilčić. Ja sam ovdje radi temeljnih vrijednosti, nacionalnih i kršćanskih, kazao je Ilčić. ‘Često su nas nazivali ksenofobima, nacistima i fašistima jer smo govorili pozitivno o vjerskim vrijednostima i nacionalnoj kulturi. Da smo izgovorili desetinu toga što su govorili pripadniku manjine, oni bi vrištali’, kazao je Ilčić.

Dotaknuo se i kurikularne reforme i Borisa Jokića. ‘Gospodin Jokić se ponaša kao da je SDP na vlasti, neće ni surađivati s drugima. Mislim da tome trebamo stati na kraj, trebamo vući hrabre poteze, naravno, pristojno, uvažavajući druge, ali vrlo odlučno. Veseli me zajedništvo nakon predizborne kampanje. To je vrlo važno, jer kad gledamo tko je alternativa, to je povratak 30 godina unazad. Svi toga moramo biti svjesni. Pozivam vas da temeljne vrijednosti Hrvatske i dalje razumno i odlučno promovirate’, završio je Ilčić.

Govor je održao i Milivoj Špika, pozvavši Sabor da izabere vodstvo HDZ-a s mudima.

Pero Ćorić iz HSP AS prisutne je pozdravio s ‘Hvaljen Isus i Marija’, na što je pozdravljen pljeskom. Kazao je da predsjednik HDZ-a, Karamarko, ima njegovu punu potporu. ‘Nas građani nisu izabrali jer smo ljepši, nego zato što smo sposobniji.

Mi možemo i početi i završiti demografsku i demokratsku obnovu Republike Hrvatske. Dopustimo li da nam se dogodi da, ne daj Bože, ponovno vratimo lijeve na vlast, imat ćemo hrvatsku zimu. Odlazit će nam mladi u Irsku i za četiri se godine  nećemo imati kome obratiti, a pogotovo se nećemo imati s kim uhvatiti u koštac. Ne zaustavi li ova Vlada taj loš trend, zaista ćemo doživjeti hrvatsku zimu. Svi, počevši od gospode iz Mosta, snosit će takvu odgovornost. Nikad nijednom ministru neću reći da je u redu da ostavlja bivše kadrove’, poručio je Ćorić. ‘Svi su moji preci bili čobani, hajduci i šverceri duhanom, ali sva su moja djeca visoko obrazovana. Ne smijemo se sramiti svoga podrijetla. Otac me učio da se kuća nikad ne gradi na Mostu. Bog i Hrvati’, završio je svoje izlaganje Ćorić.

Premijer Tihomir Orešković, koji je stigao je u subotu u dvoranu Lisinski na Opći izborni sabor HDZ-a, novinarima je rekao da je on već iznio svoj stav o prijedlogu opoziva prvog potpredsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, da mu je teško procijeniti kako će se situacija dalje razvijati te kako je “to sada do HDZ-a”.

“Teško mi je procijeniti kako će se razvijati situacija, to će članovi HDZ-a odlučiti. Danas smo tu, došao sam kao premijer. Znate da je HDZ meni dao podršku, ja sam već jučer svoj stav rekao, to je sad do stranke”, kazao je Orešković, koji je dao potporu Karamarku.

Na pitanje koliki su izgledi da sadašnja vlada opstane, odgovorio je kako je osobno uvijek optimist. “Mi smo tu i tu ćemo ostati, u to sam uvjeren”, kazao je Orešković.

Na ankete koje pokazuju da je većina građana za prijevremene izbore uzvraća kako su ankete odraz trenutnog dojma. Podsjetio je da se prije mjesec dana govorilo o preslagivanju, ali da se ono nije dogodilo. “Mislim da će se ova situacija riješiti, nadam se što prije jer ovo nije dobro za Hrvatsku i radi rejting agencija. Nadam se da će se to u kratkom roku riješiti i onda idemo dalje, imamo puno posla i tu smo da radimo”, rekao je premijer.

Na tvrdnje da će iz Vlade morati otići ili Karamarko ili Božo Petrov, budući da su na suprotnim pozicijama, Orešković je samo rekao: “Vrijeme će pokazati svoje”.
Kad je riječ o mogućnosti da Karamarka u Vladi zamijeni netko drugi iz HDZ-a, kaže kako će o tome odlučiti sama stranka.

Na upit hoće li osobno odstupiti s premijerske pozicije ako Sabor izglasa nepovjerenje Karamarku, odgovorio je da je Vlada tu kako bi odradila puni mandat. “Vlada je tu, mi smo tu ove četiri godine da ispunimo svoj mandat i poboljšamo standard građana Hrvatske. Mi smo odgovorni i vrlo nam je jasno što je naš mandat i koji su nam ciljevi”, kazao je Orešković.

Predsjednik stranke Tomislav Karamarko pročitao je dnevni red Općeg sabora, koji je prihvaćen.

Pozivam vas da u zajedništvu ponovno stvorimo pretpostavke za zajedništvo i razvoj budućnosti naše djece, kazao je Brkić.  Tu su i Ladislav Ilčić, Pero Ćorić i Vesna Škare Ožbolt, kao i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata i članovi obitelji poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Na Opći sabor stigli su i predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, kao i predstavnici iz BiH na čelu s Draganom Čovićem. Tu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojega su prisutni pozdravili ovacijama.

Minutom šutnje odana je počast prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a Franji Tuđmanu, kao i preminulim članovima stranke i hrvatskim braniteljima. Pozdravio je i predsjednika Tomislava Karamarka. ‘Čovjeka, kojemu smo dali povjerenje da povede Hrvatsku u bolju budućnost i čovjeka koji više nego ikad ima naše povjerenje’, kazao je Brkić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Sveučilište u Splitu: Dr. Esther Gitman primila počasni doktorat

Objavljeno

na

Objavio

Splitsko Sveučilište ponos je grada, države i cijelog hrvatskog naroda – s tom činjenicom složili su se svi uzvanici svečane sjednice održane u petak 14. lipnja u HNK-u Split u prigodi Dana Sveučilišta.

Bila je to prilika zahvaliti bivšim rektorima, dodijeliti počasne doktorate, plakete i povelje Sveučilišta u Splitu zaslužnima koji čine sinergiju izvrsnosti ovog Sveučilišta koje postiže respektabilne rezultate na svjetskoj razini.

„Studenti su naša budućnost i u njima vidimo nove zamahe razvoja. Na našem je Sveučilištu više od 20.000 studenata, imamo 180 studijskih programa, 85.000 diplomanata, 1526 doktorata, dio smo mreže maritimnih sveučilišta, u provedbi su projekti u vrijednosti od oko 300 milijuna kuna, a odavde je proizišlo 9500 znanstvenih radova i na tome ne stajemo. Imamo toliko snažnu bazu, internacionalno smo usmjereni, a na znanstvenom tržištu vrlo smo tražena ustanova. Upravo smo pokrenuli studije mediteranske poljoprivrede, hotelijerstva i gastronomije, a uoči proslave potpisali smo sa zagrebačkim Sveučilištem sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta. Stvaramo uvjete za zapošljavanje, investiranje, kvalitetu studiranja i življenja u Splitu. Split je postao druga Barcelona“, kazao je rektor prof. dr. Dragan Ljutić, poručivši studentima da nakon studija steknu inozemna iskustva i vrate se u Hrvatsku.

Uz Senat Sveučilišta te ostale članove splitske akademske zajednice i studente svečanosti su nazočili brojni uvaženi gosti: gradonačelnik SplitaAndro Krstulović Opara kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH akademik Zvonko Kusić, izaslanik ministra obrane general Mate Pađen, resorna ministrica Blaženka Divjak, rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, predsjednik splitskog Gradskog vijeća Igor Stanišić, zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš te splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je održao prigodni govor.

„Mladost okupljena oko našeg Sveučilišta bolju budućnost čini mogućom. Ova cijenjena institucija osim obrazovne ima i odgojnu dimenziju stoga je potrebno, u sklopu rada, nastaviti povezivati tehniku i etiku, znanje i mudrost, izvrsnost i ljudskost. Volio bih da naše Sveučilište zadrži i napreduje u ovoj harmoniji“, kazao je nadbiskup i pridružio se čestitkama za sve nagrađene koji su zadužili našu Domovinu i grad Split kao promotori našeg znanja, kulture, identiteta i tradicije.

Tijekom proslave dodijeljeni su počasni doktorati i to dr. Esther Gitman (KBF) zbog iznimnih zasluga za doprinos u znanstvenomu proučavanju hrvatske povijesti te za promicanje istine o ulozi blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u spašavanju Židova i pripadnika drugih naroda koju je uzdigla na svjetsku razinu, prof. dr. Ludwigu Steindorffu (FILF), prof. dr. Igoru Rudanu (MF) i prof. dr. Ivanu Đikiću (MF).

Također, akademik Davorin Rudolf, akademik Dinko Kovačić, prof. emeritus Zvonko Rumboldt, prof. dr. Jakov Miličić, akademik Nenad Cambj i svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije prof. dr. don Slavko Kovačić dobili su plakete, a posebnu rektorovu zahvalu primili su akademik Zvonko Kusić i prof. dr. sc. Dragan Primorac. Dodijeljene su i zahvale bivšim rektorima splitskog Sveučilišta.  (misija / ika)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Održana međunarodna konferencija ‘Tržište rada i mladi kao promicatelji društvene kohezije’

Objavljeno

na

Objavio

Međunarodna konferencija Tržište rada i mladi kao promicatelji društvene kohezije, a koja je održana u organizaciji  HKD Napredak i Europskog centra za radnička pitanja(Europäische Zentrum für Arbeitenehmerfragen – EZA)  ponudila je niz zanimljivih razmišljanja i prijedloga eminentnih europskih djelatnika za prava rada i zapošljavanja mladih temeljenih na kršćanskom pogledu.

Konferenciju je kao domaćin skupa otvorio prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak, koji je napomenuo važnost teme konferencije, a iz prizme osobe koja živi na prostorima BiH i Hrvatske te koji kao sveučilišni profesor i društveno-kulturni djelatnik dobro poznaje socijalnu potrebu mladih za radom, jer iako su završili fakultete i stekli diplome onemogućeno im je raditi i doprinositi sebi i zajednici u kojoj žive. Profesor Topić je iznio i podatke o rezultatima rada HKD Napredak   te izrazio potrebu komuniciranja  na poboljšanju položaja mladih ljudi u cijeloj Europi.

Pozdravljajući eminentni skup predsjednik Europskog centra za radnička pitanja (EZA) Luc van den Brande podsjetio je nazočne kako je tržište rada promotor društvene kohezije te kako živimo u vremenu tranzicije koje će nas dovesti do tnasformacije. Naglasio je potrebu odgovoranja na izazove vremena, a odgovor, prema njegovim riječima, mora biti težnja za poštenim radom i ostvarenjem boljih uvjeta rada za mlade, ne isključujući niti međugeneracijsku solidarnost.

U pozdravnom dijelu konferencije obratila se i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske i izaslanica ministra Marka Pavića  Majda Burić, koja je  iznijela niz konkretnih podataka o stanju zaposlenosti mladih u RH.

Neet generacija

 Predavanje “Mladi na tržištu rada u Hrvatskoj: recesija, EU i aktivne mjere zapošljavanja” održala je prof. dr. Iva Tomić, znanstvena suradnica na Ekonomskom Fakultetu u Zagrebu, koja je, između ostaloga, naglasila, kako u Hrvatskoj ima oko 15 posto mladih u dobnoj skupini  do 29 godina koji niti se školuju, niti rade, niti se nalaze u evidenciji nezaposlenih.

To je tzv . NEET generacija, kojoj sjedeći kući, prolazi vrijeme, kazala je prof. Tomić.

U nastavku konferencije kroz četiri panela pokušalo se odgovoriti na goruća pitanja položaja mladih ljudi. Na temu Kako postići socijalnu koheziju između partnera govorili su: potpredsjednik Europske konfederacije nezavisnih sindikata Austrije Fritz Neugebauer, međunarodni tajnik Radničke konfederacije Podkrepa iz Bugarske Veselin Mitov, a skupom je moderirao kopredsjedavajući Europskog centra za radnička pitanja (EZA) Piergiorgio Sciacqua iz Italije. Govornici su se složili s apsurdnošću tvrdnje kako je socijalno pitanje mit, jer je ono bilo i ostalo jedno od najvažnijih pitanja Europske Unije i sklopljeni su silni ugovori kao temelj za socijalnu koheziju kojoj se teži. Prvi čimbenik socijalne kohezije je vjera i ona okuplja zajednicu, a solidarnost je pretpostavka za bilo kakvu vrstu socijalne kohezije.

Socijalna kohezija se može postići, kako reče prof. Topić,  samo strpljenjem, a najvažnije je da se postigne svijest mladih ljudi, kazao je Neugebauer.

Viša stručna savjetnica iz Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje Kristina Fleischer održala je predavanje na temu Mjere aktivne politike zapošljavanja za mlade, a u raspravi na temu Programi i mjere zapošljavanja mladih – Usklađenost mjera vlada sa stvarnim potrebama sudjelovali su predstavnici sindikata iz Poljske, Hrvatske, Italije, Portugala i BiH.

Drugog dana konferencije čula su se zanimljiva izlaganja na teme: Migracije mladih unutar tržišta rada Europske unije – prilika za jedne izazovi za druge, Usklađenost potreba sa vještinama i Obrazovanje kao preduvjet boljoj konkurentnosti na tržištu rada. Bila je to prilika za čuti iskustva i prakse položaja mladih, europske politike zapošljavanja mladih i migracije na tržištu rada u Bugarskoj, Slovačkoj, Albaniji, Litvi, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Bez dobrih ljudi nema ništa

Na kraju Konferencije prof. dr. Franjo Topić u ime Središnje Uprave HKD Napretka zahvalio se svima na sudjelovanju te napomenuo kako HKD Napredak nastavlja svoju svijetlu tradiciju realizacijom zacrtanih projekata, a koji se ponajprije tiču mladih ljudi i namijenjeni su za poboljšanje uvjeta njihova života. Zamolio je sve nazočne da apeliraju kako bi se u BiH konačno donio Zakon o restituciji te da ova zemlja dobije status kandidata EU.

Na kraju je prof. Topić kazao:

Često zaboravljamo što je uzrok migracija u Europi. Europi treba rad i radnik. Europa nema djece i zato trebaju migranti. Mene zanimaju ljudi. Na koncu, Bog je stvorio sve za čovjeka. Bez obrazovanja, ali posebno bez dobrih i kvalitetnih ljudi nema ništa. Ni društvo niti pojedinci ne mogu biti dobri ako ne poštuju osnovne ljudske vrijednosti, kazao je prof dr. Topić, zaključujući konferenciju Tržište rada i mladi kao promicatelji društvene kohezije, a koja je održana od 6. do 8. lipnja u Zagrebu na kojoj su sudjelovali radnički predstavnici iz 16 europskih zemalja.

 Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari