Karamarko na obljetnici HR HB: BiH će biti u EU i NATO, ali tek kad hrvatski narod postane jednakopravan

  2

  Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u četvrtak u Mostaru, gdje je sudjelovao na obilježavanju 21. obljetnice HDZ-a BiH i 21. obljetnice utemeljenje HR HR Herceg Bosne,  da će njegova stranka inzistirati na uspostavi jednakopravnosti Hrvata u BiH tijekom približavanja ove zemlje u Europsku uniju.

  karamarkoGovoreći na obilježavanju 21. Obljetnice HRHB rekao je kako je, bez obzira na kasnija kriva tumačenja, Herceg Bosna bila u funkciji obrana egzistencije Hrvata i njihovog opstanka na njihovim stoljetnim ognjištima u BiH.

  -BiH je domovina i hrvatskog naroda i nitko nas ovdje neće smatrati manjinom, nitko nas neće smatrati viškom niti sanjati BiH bez Hrvata. Hrvatsko pitanje je integralno. Nema riješenog hrvatskog pitanja u Hrvatskoj, ako nije riješeno pitanje naše subraće, naših sunarodnjaka u BiH. Moramo imati isti odnos prema Hrvatima u BiH, kakav su imali bh Hrvati prema Hrvatskoj kad se branila njena neovisnost i sloboda. Osjetit će te taj novi impuls Hrvatske prema vama kad dođemo na vlast. Vi niste samo naša ustavna obveza, vi ste naša emotivna obveza, mi smo jedno tijelo i kad netko to tijelo udari na jedno mjesto boli cijelo tijelo – kazao je Karamarko.

  Poručio je onima koji nisu shvatili težinu trenutka, odnosno onima koji nisu shvatili da svoje elitističke i uskostranačke interese trebaju staviti u funkciju interesa hrvatskog naroda da će doživjeti osudu povijesti.

  – Danas postoji nekoliko pogubnih ideja za BiH jedna je separatizam. Jedan je narod dobio svoju jedinicu etničkim čišćenjem, a drugi je proces majorizacije Hrvate koji pokušavaju nametnuti unitarističke snage. Vaše jedinstvo je jamstvo da to neće uspjeti. Mi nismo tu da vam budemo tutori, da dolazite u Zagreb po svoje mišljenje, već da vam budemo suport. Mi smo članica EU i koristit ćemo to da pomognemo Hrvatima u BiH. Budućnost BiH je u EU u NATO-u. BiH će biti u EU i NATO, ali tek kad politički predstavnici druga dva naroda pomognu Hrvatima da postanu jednakopravni.  Bez toga nema puta BiH u EU. Na političkim predstavnicima druga dva naroda je da to što prije shvate – poručio je Karamarko, uz burna odobravanja nazočnih.

  Osvrnuo se i na maćehinski odnos službenog Zagreba prema hrvatskom narodu u BiH, istaknuvši kako su i neki njegovi prethodnici na čelu HDZ-a tome pridonijeli.

  -Kažu u Zagrebu,  nećemo se petljati u unutarnje odnose u BiH, a pola Europe se petlja u unutarnje odnose u BiH, e ja ovom prigodom poručujem da ćemo se petljati jer BiH je druga domovina hrvatskog naroda, a to je naša ustavna i moralna obveza – zaključio je Karamarko, najavivši još jednom povratak na temelje izvornog tuđmanizma.

  Čović: Pogriješili su oni koji misle da će Hrvati za 50 godina nestati

  Predsjednik HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović u svome je obraćanju naglasio da su BiH i hrvatski narod ne samo ustavna obveza nego i strateški interes Republike Hrvatske.

  -Herceg Bosna je ugrađena u BiH iako je neke to stid reći kako je nastala BiH a šta imamo danas. Uvjeren sam da smo našli jedan izlaz, a to je Hrvatski narodni sabor kao pokušaj uvezivanja svih onih koji će na isti način hvaliti BiH bez obzira na nesavršenost i boriti se za hrvatsko nacionalno pitanje u BiH to je danas HNS. Ja sam duboko uvjeren da oni koji su promišljali malo drugačiju BiH vjerujući da dva entiteta je dovoljan prostor za dva naroda i da se treći mora seliti, da su promašili. Oni koji su vjerovali da će za 50 godina nestati hrvatskog naroda su pogriješili. Ima još onih koji vjeruju da hrvatski narod ima mogućnost ostvariti svoju apsolutno jednakopravnost – kazao je Čović.

  Po njegovom mišljenju federalizacija BiH treba riješiti pitanje hrvatskog nacionalnog ponosa i interesa u BiH, apsolutne neupitne nedvosmislene jednakopravnost svih naroda i građana BiH.

  karamarko i čović mostar-Duboko vjerujem da će vrijeme koje je ispred nas otvoriti oči onima iz međunarodnih institucija ali jednako tako i predstavnicima drugih dvaju naroda da realiziramo jedno drugačije uređenje koje će u osnovi štititi BiH da se svi osjećaju apsolutno komontno i ranvopravno živeći jedni pored drugih. Ali vjerujem da ćemo naći onoga pozitivnog vrijednog što vrijedi baštiniti da mi i oni koji će doći iza nas da znamo to vrednovati i cjeniti ne perući ruke od svojih veličina i velikana nego upravo šaljuići jasnu poruku da trebamo definitivno riješiti hrvatsko nacionalno pitanje u BiH. Takva BiH može tražiti euroatlatski put i mi želimo te integracije prije svih drugih, ali to nam nitko neće pokloniti ako mi nemamo dovoljno mudrosti snage pa i poslije ovih izbora ne pošaljemo jednu jasnu poruku objedinjenosti. onda se nemamo čemu nadati, onda smo i mi oprali ruke od svake naše žrtve, kazao je Čović.

  Pojedinačno je izgovorio imena šestorice haških optuženika dužnosnika Herceg Bosne, i ime Darija Kordića koji je nazočio na obilježavanju 21. obljetnice utemeljenja HRHB.

  -I mnogi drugi dragi da ne nabrajam dalje koji nosite križ, peremo li mi ruke od vas. Tko se još sjeća kad su još oni mnogi iz Središnje Bosne otišli i kad se vratili koliko su osjetili nepravde sudova kako se danas odnosimo prema njima. Neka ova obljetnica bude povod drugačijeg razmišljanja, o svima ovdje ponaosob spomenutim – zaključio je Čović.

  Uz Tomislava Karamarka i Dragana Čovića, na obilježavanju 21. obljetnice utemeljenja HRHB govorili su i: predsjednik HZHB Vladimir Šoljić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Nikica Tomić i voditelj Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskoga rata u BiH Željko Raguž.

  24. obljetnica HDZ-a BiH

  Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je u četvrtak sudjelovao i na obilježavanju 24. obljetnice formiranja HDZ-a BiH,  gdje mu je domaćin bio predsjednik te stranke Dragan Čović.

  Iz reda utemeljitelja HDZ-a BiH okupljenima se obratio predsjednik vlade Županije Zapadno-hercegovačke Zdenko Ćosić. On je posjetio kako je bilo u početku stvaranja stranke i kako je tijekom teškog razdoblja Domovinskog rata i poraća HDZ BiH bio i ostao jamac opstojnosti Hrvata u BiH.

  Predsjednik HDZ- BiH Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo porukama njemačke kancelarke da BiH do 2018. podnese zahtjev za članstvo u EU.

  Vrlo je jasan stav HDZ-a i njegovih dužnosnika u izvršnoj vlasti. I Predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda koji je sudjelovao u razgovorima u Berlinu ima ispred sebe vrlo jasan projekt koji nazivamo “Naš odgovor”, a sastoji se od sedam načela kako vidimo uređenje i budućnost BiH. Druga točka, nakon federalizacija BiH kojom će se riješiti hrvatsko pitanje o jednakopravnosti jeste upravo kandidacijski status BiH u EU u četverogodišnjem mandate. Ja sam duboko uvjeren da to moramo uraditi i priključiti se zajednici zemalja koje imaju slične težnje. U suprotnom, mi smo na pogrešnom putu. Uvjeren sam da će HDZ BiH s partnerskim strankama koje imaju sličan ili identičan program unutar HNS-a BiH nametnuti ovo pitanje kao vitalno za sve nas jer ja ne vidim druge budućnosti od euroatlantskog puta.” rekao je dr. Čović.

  Upitan od novinara zašto su učestali susreti s predstavnicima HDZ-a BiH, a istodobno izostaju s predstavnicima HDZ-a 1990., Tomislav Karamarko je poručio da se radi o susretu sa “stožernom hrvatskom strankom” te je pozvao na veći “stupanj zajedništva hrvatskog političkog korpusa u BiH”.

  Tijekom dana visoka izaslanstva dvije stranke posjetila su franjevačke samostane u Mostaru i Širokom Brijegu.

  M.J/hrsvijet / kamenjar.com

  >>Čović: Karamarko se jasno stavio u poziciju da želi skrbiti i pomagati hrvatski narod u BiH

  facebook komentari

  • peppermintt

   HercegBosno srce ponosno, danas se svi slobodno bez straha i s poštivanjem spominju 🙂

  • Briši

   Pitaj izdane Bosanske i Posavske Hrvate kako je spominju?S poštivanjem zasigurno ne.