Karamarko: Naša kandidatkinja ima i program i blistavu karijeru! A neka Josipović objasni aferu s Komercijalnom bankom! (video)

4

Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je u ponedjeljak prihvatilo strategiju i program HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, čije je predstavljanje najavljeno za utorak u zagrebačkom hotelu Westin.

Predsjednik stranke Tomislav Karamarko rekao je novinarima da su dosad bile “samo konture prave kampanje”, odnosno tek pretkampanja, a ako se uzme u obzir koliko njihova kandidatkinja ima pristupa medijima i koliko su mediji objektivni, zadovoljan je dosadašnjim dijelom.

Karamarko je posebice nezadovoljan nacionalnom televizijom po pitanju prostora, koja preferira, po njegovim riječima, kandidata, aktualnog predsjednika Ivu Josipovića.

Na pitanje je li 11. siječnja, o kojem se govori kao datumu izbora, ustavno regularan, Karamarko je mišljenja da nije. Kaže da se i o tome raspravljalo na Predsjedništvu i da će se taj datum provjeriti.

Karamarko je dodatno taj datum nazvao politikantskim i izmišljenim jer tada ljudi odlaze iz domovine na svoja radna mjesta, dok se drugi vraćaju sa skijanja i da je to plitka računica predsjednika koja mu neće pomoći. Dodaje da će svejedno kao stranka inzistirati na provjeri tog datuma.

O PROGRAMU BUDUĆE PREDSJEDNICE

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a prihvatili smo strategiju i program naše predsjedničke kandidatkinje. A Kolinda Grabar Kitarović će sutra taj program predstaviti i hrvatskoj javnosti. Jako samo zadovoljni! Dođite sutra, sve ćete čuti – naša kandidatkinja ima program, blistavu karijeru i nije vezana za stare strukture. A po čemu će Josipović ostati zapamćen u ovih pet godina? Apsolutno ni po čemu vrijednom! Pitajte ga za monetizaciju autocesta, odgovorit će „i jesam za i nisam za“!? On se ne smije zamjeriti svojoj matičnoj stranci SDP-u – jer je njihov kandidat. On ništa i ne čini, nijednu svoju ovlast nije iskoristio u zadnjih pet godina. Prema tome, o čemu govorimo?

Karamarko nije izravno odgovorio hoće li Kolinda dobiti potporu generala Ante Gotovine, o čijem se sastanku u medijima ovih dana spekulira. Prvi čovjek HDZ-a rekao je da su oni već imali neke susrete, ali da ništa konkretno nije dogovoreno i da ne bi htio ništa prejudicirati, ali da oni svakako komuniciraju.

Ustvrdio je da je HDZ-ova kandidatkinja po svemu bolja od kandidata Ive Josipovića – od blistave karijere do činjenice da nije vezana ni po čemu uz stare strukture. Kaže da se Josipovića po ničemu ne može zapamtiti što je radio u proteklih pet godina te je podsjetio na njegov odgovor oko monetizacije prema kojem je on i za i protiv monetizacije, što je samo jedan od primjera kako je vodio politiku.

Kazao je da će predsjednik u kampanji morati dati mnoge odgovore kao i na nedavnu izjavu Milijana Brkića vezanu uz Josipovića i Komercijalnu banku te da za to ima vremena do veljače. Milijan Brkić je ranije istaknuo da je Josipović je izvlačio sredstva iz Komercijalne banke preko štedionice ‘Zlatica’.

Josipović je, prema pisanju Novog lista iz 2010. godine, imao deponiranih 57,3 tisuće njemačkih maraka, 11,8 tisuća nizozemskih guldena, 29,1 tisuću austrijskih šilinga, 61,1 tisuću francuskih franaka te 2,2 tisuće dolara. Ivo Josipović bio je itekako aktivan u nastojanjima da izvuče svoj te novac svoje supruge i majke iz Komercijalne banke, pa je izvukao svoj te depozit svoje supruge i majke, i to u trenutku dok je račun banke bio blokiran.

Učinio je to sklapajući sa štedionicom “Zlatica” – tvrtkom kćeri Posmrtne pripomoći – ugovor o ustupanju potraživanja. Nakon toga je “Zlatica” isti dan takav ugovor o ustupanju potraživanja sklopila s Komercijalnom bankom, zahvaljujući čemu je Josipovićima i nekolicini institucija i poduzeća omogućeno da izvuku svoje depozite i blokirane banke.

U Komercijalnoj banci njegova supruga Tatjana je imala 37,1 tisuću njemačkih maraka, a majka Milica – 483 dolara. Za spomenute ugovore o ustupanju potraživanja Trgovački sud u Zagrebu 2007. godine utvrdio je da nemaju pravnog učinka te naložio da banka Kovanica – pravni slijednik štedionice “Zlatica” – novac mora vratiti Komercijalnoj banci u stečaju, objavio je Novi list.

Na pitanje hoće li podržati SDP-ov prijedlog da Mladen Bajić bude ustavni sudac, Karamarko odgovara da stranka o tome tek treba raspravljati, a da argumente zašto da i zašto ne treba vidjeti u demokratskoj raspravi, nakon čega će se donijeti i odluka.

PXL_091114_9332300 Ruža Tomašić nije postavljala uvjete

Karamarko je potvrdio jučerašnji jednosatni sastanak s Ružom Tomašić gdje se pričalo o svim aktualnim temama i da se suradnja nastavlja i dalje.

Negirao je da je Tomašić postavljala uvjete vezane za suradnju s njezinom bivšom strankom HSP AS. Na pitanje hoće li dalje biti suradnja i s njom i njenom bivšom strankom, predsjednik HDZ-a odgovara da vjeruje da će biti tako. (Hina/hdz)

facebook komentari

  • Ljuta Trava

    Bit će zanimljivo pratiti što će reći Lignjica Zlatica o izvlačenju ,,zakonito,, novca iz blokirane banke.

  • pričat će gluposti kao i neki dan u Vukovaru! Te nema nijedan argument na svojoj strani… Ali da mi je vidit hoće li se barem malkice oznojit 🙂

  • Gabro Vuskic

    Lilith dragi bojim se da se ona ili neko iz njezine blizine ne bi držao one priče naša žene koja je otišla kod “dotkura” jer nije znala reći ni doktora. kada ju je doktor pregledao i pronašao da joj nije ništa, nego samo da je umorna te da joj treba dobra “njega”. Ona uskliknu: NJEGA, NJEGA dotkure!

  • Dašta Gabro! Njega joj treba :))