Pratite nas

Pregled

Karamarko: Strateško prijateljstvo Hrvatske i SAD-a bi trebalo aktivno poticati

Objavljeno

na

Uoči međunarodnog Dubrovnik Foruma, Tomislav Karamarko razgovarao je s Jamesom Carafanom, ‘jednim od najvećih svjetskih stručnjaka za obranu i sigurnosnu politiku vodećeg “think tanka” u Americi’, o čemu je izvijestio na facebooku:

Dragi prijatelji,

uoči međunarodnog Dubrovnik Foruma, imao sam zadovoljstvo razgovarati s Jamesom Carafanom, jednim od najvećih svjetskih stručnjaka za obranu i sigurnosnu politiku vodećeg “think tanka” u Americi.

Razmijenili smo mišljenja oko trenutne turbulentne situacije na prostorima jugoistoka Europe te izrazili bojazan zbog migrantskih kretanja koja bi mogla dodatno destabilizirati ove prostore.

U tom kontekstu, istaknuo sam povijesnu ulogu i geostratešku važnost Hrvatske. Zaključili smo da treba zaustaviti nekontrolirani priljev migranata koji su potencijalna prijetnja miru i sigurnosti na jugoistoku Europe.

Isto tako, istaknuli smo zadaću konačne transformacije hrvatske ekonomije iz dogovorne u tržišnu, što bi rezultiralo ukupnom transformacijom hrvatskoga gospodarstva i društva prema načelima kompetitivnosti i konkurentnosti.

Gospodin Carafano svjestan je opasnosti za Hrvatsku zbog katastrofičnog demografskoga gubitka i odljeva najpotentnijih, visokoobrazovanih mladih ljudi, koji bi trebali biti nositelji gospodarskog razvoja Hrvatske na temeljima novih tehnologija.

Jednako tako, nekontrolirani “bum” uvoznih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda koji su vezani uz tu industrijsku granu, usred krize u Agrokoru, bitno će naštetiti strateškim proizvođačkim industrijama, što implicira i geostratešku nesigurnost.

Istaknuo sam kako bi se strateško prijateljstvo Hrvatske i SAD-a trebalo aktivno poticati kroz mjere ukidanja viza i jačanje trgovinskog sporazuma. Sve to ubrzalo bi nove velike investicije što bi rezultiralo jačanjem gospodarstva koje je temelj sigurnosti, obrane i suverenosti.

U smislu energetske sigurnosti i nezavisnosti Hrvatske, istaknuli smo neodgodivu potrebu realizacije investicija u LNG terminal na otoku Krku.

Na ovom našem “malom” Dubrovnik Forumu i na mom drugom susretu s gospodinom Carafanom, zaključili smo da su potrebne snažnije inicijative za jačanje strateškog prijateljstva Hrvatske i SAD-a te u tom kontekstu očekujemo brze i učinkovite odgovore administracija naših država.

Vaš Tomislav Karamarko

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ministar Aladrović poručio sindikatima: Objektivnih okolnosti za štrajk više nema

Objavljeno

na

Objavio

Sindikati su danas odbili Vladin konačni prijedlog za rast plaća, jer je, kažu, i manji od prošlotjednog. Podsjećamo, Vlada je prosvjetarima ponudila rast plaća od dva posto ako Uredba o koeficijentima ne bude gotova do 30. lipnja.

Vlada je sindikatima u srijedu umjesto rasta od dva posto koeficijenata ponudili isti iznos u dodacima, a na sve su se to obvezali u pisanom dokumentu. No sindikati taj sporazum neće potpisati, već nastavljaju s provođenjem referenduma u školama.

O novom razvoju situacije za Dnevnik Nove TV govorio je ministar rada Josip Aladrović.

Kako mislite u učionice vratiti učitelje?

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i ja smo danas održali sastanak sa sindikatima iz znanosti i obrazovanja. Ponudili smo sindikatima ono što smo komunicirali ranije.

Oni to ne prihvaćaju. Štrajk se nastavlja. Kako mislite riješiti štrajk?

Ponudili smo dva posto. Konkretan sporazum smo stavili na stol. Sporazum za koji ne možemo više komunicirati da je ta ponuda, kao što smo mogli čuti od sindikalnih čelnika, nula plus nula, već da je dva posto.

No, oni to ne prihvaćaju, učenici ne idu u školu. Kako mislite vratiti učitelje u učionice?

Što se tiče povratka učitelja u učionice, mi tu imamo vrlo konzistentnu politiku. Šest posto nudimo kroz Temeljni ugovor.

Oni to ne prihvaćaju.

Mislim da će tih 6 posto biti prihvaćeno. Dva posto još dodatno za sektor u obrazovanju. Sektor koji je trenutno u štrajku. To je ono što Vlada može učiniti u ovom trenutku u svojim fiskalnim i sistemskim mogućnostima. Naravno, staviti još analizu koeficijenata na stol. To je sve jedan povezani sustav kojem treba pristupiti vrlo cjelovito.

Mi smo svjesni da je štrajk u trajanju. Svjesni smo da postoji potencijal da se školska godina produži.

Svjesni smo da su ugroženi praznici i učenicima i roditeljima i da to komplicira i učenicima i roditeljima svakodnevne obveze. S druge strane, moramo biti odgovorna Vlada. Moramo ponuditi ono što možemo ispuniti. I to što možemo ispuniti smo stavili na stol u obliku dokumenta koji doslovno sutra može stupiti na snagu.

Hoćete li platiti štrajk ili na taj način pokušavate normalizirati nastavu?

Mi smo danas komunicirali da ćemo platiti dane u štrajku do 15. studenog. Željeli smo pokazati dobru volju za dogovorom. Prvi dio studenoga, iskazali smo volju da platimo štrajk, međutim sada ovom ponudom, objektivnih okolnosti za štrajk više nema. Jer plaće rastu osam posto samo u idućoj godini. Plaće u mandatu rastu između 1300 i 1600 kuna u obrazovanju. Smatramo da su ispunjeni uvjeti da se štrajk okonča.

Nećete platiti štrajk poslije 15.11.?

Nakon 15.11. smatramo da nema više potrebe, odnosno, nećemo platiti dane provedene u štrajku, jer to je trošak za državni proračun.

Sindikati kažu to će još više razljutiti učitelje?

Ne možemo govoriti o individualnim emocijama pojedinih učitelja. Shvaćamo poziciju učitelja. Shvaćamo poziciju da se oni bore za svoja prava. Ali moramo shvatiti koje su mogućnosti Vlade. Moramo shvatiti koje su naše mogućnosti da ne ugrozimo ostale dijelove sustava i da svi djelatnici javnih službi budu na neki način zadovoljni.

 

Sindikati odbili ponudu Vlade, štrajk se nastavlja

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Sindikati odbili ponudu Vlade, štrajk se nastavlja

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Obrazovni sindikati odbili su u srijedu novu ponudu Vlade za prestanak štrajka, ocijenili su da je niža od one koja im je dana prošloga tjedna te su poručili da se štrajk nastavlja, a pregovori do daljnjega obustavljaju.

U nastavku pregovora, Vlada je na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sindikatima dala novu ponudu – već poznato povećanje osnovice za 6,12 posto, izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja.

Novost u ponudi Vlade je potpisivanje Sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju i znanosti, kojim se definira obveza Vlade da ako do 30. lipnja 2020. ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili bi dodatak od 2 posto na plaću. Vlada je ponudila i da će učiteljima platiti dane u štrajku do 15. studenog.

Mihalinec: Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je da je Vlada prošli utorak ponudila opcionalno povećanje koeficijenata od 2 posto, a sada nudi opcionalno povećanje dodataka od 2 posto, što je i financijski manje od ponude povećanja koeficijenata.

“To je manja ponuda od one koja je na referendumu, koju ljudi gromoglasno odbijaju. Mi smo razočarani, Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu”, kazao je Mihalinec istaknuvši da sindikati nisu potpisali takvu ponudu. Dodao je da se stoga štrajk nastavlja, a da se pregovori s Vladom obustavljaju do daljnjega. (Hina)

 

Plenković: Nerazumno je štrajkati kada vam se podiže plaća

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari