Pratite nas

Pregled

Karamarko: Strateško prijateljstvo Hrvatske i SAD-a bi trebalo aktivno poticati

Objavljeno

na

Uoči međunarodnog Dubrovnik Foruma, Tomislav Karamarko razgovarao je s Jamesom Carafanom, ‘jednim od najvećih svjetskih stručnjaka za obranu i sigurnosnu politiku vodećeg “think tanka” u Americi’, o čemu je izvijestio na facebooku:

Dragi prijatelji,

uoči međunarodnog Dubrovnik Foruma, imao sam zadovoljstvo razgovarati s Jamesom Carafanom, jednim od najvećih svjetskih stručnjaka za obranu i sigurnosnu politiku vodećeg “think tanka” u Americi.

Razmijenili smo mišljenja oko trenutne turbulentne situacije na prostorima jugoistoka Europe te izrazili bojazan zbog migrantskih kretanja koja bi mogla dodatno destabilizirati ove prostore.

U tom kontekstu, istaknuo sam povijesnu ulogu i geostratešku važnost Hrvatske. Zaključili smo da treba zaustaviti nekontrolirani priljev migranata koji su potencijalna prijetnja miru i sigurnosti na jugoistoku Europe.

Isto tako, istaknuli smo zadaću konačne transformacije hrvatske ekonomije iz dogovorne u tržišnu, što bi rezultiralo ukupnom transformacijom hrvatskoga gospodarstva i društva prema načelima kompetitivnosti i konkurentnosti.

Gospodin Carafano svjestan je opasnosti za Hrvatsku zbog katastrofičnog demografskoga gubitka i odljeva najpotentnijih, visokoobrazovanih mladih ljudi, koji bi trebali biti nositelji gospodarskog razvoja Hrvatske na temeljima novih tehnologija.

Jednako tako, nekontrolirani “bum” uvoznih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda koji su vezani uz tu industrijsku granu, usred krize u Agrokoru, bitno će naštetiti strateškim proizvođačkim industrijama, što implicira i geostratešku nesigurnost.

Istaknuo sam kako bi se strateško prijateljstvo Hrvatske i SAD-a trebalo aktivno poticati kroz mjere ukidanja viza i jačanje trgovinskog sporazuma. Sve to ubrzalo bi nove velike investicije što bi rezultiralo jačanjem gospodarstva koje je temelj sigurnosti, obrane i suverenosti.

U smislu energetske sigurnosti i nezavisnosti Hrvatske, istaknuli smo neodgodivu potrebu realizacije investicija u LNG terminal na otoku Krku.

Na ovom našem “malom” Dubrovnik Forumu i na mom drugom susretu s gospodinom Carafanom, zaključili smo da su potrebne snažnije inicijative za jačanje strateškog prijateljstva Hrvatske i SAD-a te u tom kontekstu očekujemo brze i učinkovite odgovore administracija naših država.

Vaš Tomislav Karamarko

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vukovarska policija u suradnji s DORH-om ispituje Penavinu objavu video snimke srednjoškolaca

Objavljeno

na

Objavio

Policijska uprava vukovarsko-srijemska u koordinaciji s državnim odvjetništvom utvrđuje sve okolnosti vezane uz objavljivanje video-snimke na službenim stranicama Grada Vukovara na kojoj se vide učenici vukovarske Tehničke škole kako sjede na tribinama tijekom izvođenja hrvatske himne , potvrdili su iz policije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da se vukovarska policija bavi spornom snimkom vukovarskog gradonačelnika. “To je posao profesionalnog dijela ovog sustava, policijske uprave zajedno i u koordinaciji sa Državnim odvjetništvom, i vidjet ćemo, oni će sigurno izvijestiti javnost o tome što i do čega će eventualno doći”, rekao je Božinović nakon sastanka s ministrima unutarnjih poslova Albanije i Crne Gore.

Dodao je da će istraga pokazati je li riječ o kontroverznom postupku zbog objave videa s djecom. “Naravno da djecu ne treba dovoditi u nekakav politički kontekst, međutim, ne bih ničim prejudicirao s obzirom da sam čuo neka preliminarna pravna mišljenja koja nisu baš jedinstvena po tom pitanju”, rekao je Božinović.

Na mrežnoj stranici Grada Vukovara objavljena je video snimka učenika Tehničke škole u Vukovaru koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku kako na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK-a Vuteks Sloga Vukovar i HNK-a Vukovar ‘91., odigranoj prošle godine, nisu ustali dok je bila intonirana državna himna Republike Hrvatske.

Prethodno je o tom kao i drugim sličnim događajima na konferenciji za novinare izvijestio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u kontekstu “puzajuće velikosprske agresije” u Hrvatskoj, a kojoj je, kako je rekao, epicentar u Vukovaru.

Penava: SDSS je izašao s informacijama suprotnima policijskom izvješću

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je za portal Srednja.hr kako je zatražila izvješće Policijske uprave vukovarsko-srijemske o poduzetim mjerama povodom vršnjačkog nasilja te o mogućem počinjenju kaznenog djela kojim se krši privatnost bilo kojeg djeteta.

“Smatramo da u javnopolitičkom prostoru ne treba koristiti djecu kao argumente za političke kvalifikacije jer tada nerijetko postaju žrtve političke manipulacije. Svako korištenje fotografija/snimaka djeteta, osobito onih koje su dostupne širokom krugu osoba u nepovoljnom kontekstu, predstavlja povredu privatnosti djeteta koja može imati dalekosežne posljedice na samo dijete”, rekla je dječja pravobraniteljica.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je da je gradonačelnik Penava objavljivanjem videa djece srpske nacionalnosti koja nisu ustala na hrvatsku himnu prekršio Zakon o dobrobiti djece, Međunarodnu konvenciju o pravima djece, Zakon o osobnim podacima i druge zakone, te je dodatno potaknuo atmosferu nasilja.

(Hina)

 

Penava: Hoćemo li mi danas šutiti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku sjede kada se izvodi hrvatska himna

 

 

 

Penava: Milaković provodi velikosrpski program u javnosti poznat kao Memorandum 2 SANU-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marijan Knezović u Bujici

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari