Pratite nas

Pregled

Karamarko: Strateško prijateljstvo Hrvatske i SAD-a bi trebalo aktivno poticati

Objavljeno

na

Uoči međunarodnog Dubrovnik Foruma, Tomislav Karamarko razgovarao je s Jamesom Carafanom, ‘jednim od najvećih svjetskih stručnjaka za obranu i sigurnosnu politiku vodećeg “think tanka” u Americi’, o čemu je izvijestio na facebooku:

Dragi prijatelji,

uoči međunarodnog Dubrovnik Foruma, imao sam zadovoljstvo razgovarati s Jamesom Carafanom, jednim od najvećih svjetskih stručnjaka za obranu i sigurnosnu politiku vodećeg “think tanka” u Americi.

Razmijenili smo mišljenja oko trenutne turbulentne situacije na prostorima jugoistoka Europe te izrazili bojazan zbog migrantskih kretanja koja bi mogla dodatno destabilizirati ove prostore.

U tom kontekstu, istaknuo sam povijesnu ulogu i geostratešku važnost Hrvatske. Zaključili smo da treba zaustaviti nekontrolirani priljev migranata koji su potencijalna prijetnja miru i sigurnosti na jugoistoku Europe.

Isto tako, istaknuli smo zadaću konačne transformacije hrvatske ekonomije iz dogovorne u tržišnu, što bi rezultiralo ukupnom transformacijom hrvatskoga gospodarstva i društva prema načelima kompetitivnosti i konkurentnosti.

Gospodin Carafano svjestan je opasnosti za Hrvatsku zbog katastrofičnog demografskoga gubitka i odljeva najpotentnijih, visokoobrazovanih mladih ljudi, koji bi trebali biti nositelji gospodarskog razvoja Hrvatske na temeljima novih tehnologija.

Jednako tako, nekontrolirani “bum” uvoznih poljoprivrednih proizvoda i proizvoda koji su vezani uz tu industrijsku granu, usred krize u Agrokoru, bitno će naštetiti strateškim proizvođačkim industrijama, što implicira i geostratešku nesigurnost.

Istaknuo sam kako bi se strateško prijateljstvo Hrvatske i SAD-a trebalo aktivno poticati kroz mjere ukidanja viza i jačanje trgovinskog sporazuma. Sve to ubrzalo bi nove velike investicije što bi rezultiralo jačanjem gospodarstva koje je temelj sigurnosti, obrane i suverenosti.

U smislu energetske sigurnosti i nezavisnosti Hrvatske, istaknuli smo neodgodivu potrebu realizacije investicija u LNG terminal na otoku Krku.

Na ovom našem “malom” Dubrovnik Forumu i na mom drugom susretu s gospodinom Carafanom, zaključili smo da su potrebne snažnije inicijative za jačanje strateškog prijateljstva Hrvatske i SAD-a te u tom kontekstu očekujemo brze i učinkovite odgovore administracija naših država.

Vaš Tomislav Karamarko

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Jandroković u Vatikanu izrazio zabrinutost za Hrvate u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Multilateralizam i jačanje demokracije odgovor su na aktualne izazove u svijetu, kazao je u subotu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon sastanka s državnim tajnikom Svete Stolice za odnose s državama Paulom Gallagherom u Vatikanu s kojim je razgovarao o situaciji u regiji i svijetu.

Jandroković je kazao da su na sastanku potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi između Hrvatske i Svete Stolice. “Izdvojio bih to da smo još jednom potvrdili izvrsne odnose koji postoje između RH i Svete Stolice”, kazao je Jandroković u izjavi za novinare nakon sastanka s nadbiskupom Gallagherom.

“Zahvalio sam još jednom na svemu što je Sveta Stolica učinila za Hrvatsku od početka naše neovisnosti. To je bila jedna od prvih zemalja koja nas je priznala i pružali su pomoć tijekom Domovinskog rata, tijekom našeg ulaska u Europsku uniju”, podsjetio je.

“Sveta Stolica je zemlja koja je prijateljska Hrvatskoj i vjerujem da će se ti odnosi produbiti i biti takvi i u budućnosti”, kazao je.

Jandroković i Gallagher razgovarali su i o situaciji u hrvatskom susjedstvu.

“Iskazao sam još jednom zabrinutost za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ali isto tako sam rekao da je Hrvatska zainteresirana za proširenje Europske unije i spremni smo pomoći svim našim susjedima koji imaju ambiciju postati članicom Europske unije”, kazao je.

Ponovno je naglasio i da hrvatski narod želi da kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen svetim što je moguće prije te ponovio poziv Svetom Ocu da posjeti Hrvatsku.

Velik dio razgovora bio je posvećen situaciji u svijetu, raznim međunarodnim pitanjima i izazovima.

“Suglasili smo se da je najbolji odgovor na sve ove prijetnje i ugroze koje danas postoje u svijetu jačanje multilateralizma, jačanje demokracije kao odgovora na rastući populizam i, naravno, razgovori među državama, među narodima, koji jedini mogu riješiti probleme, dakle izbjegavanje nasilja i ratova na sve načine”, kazao je.

Konkretnih razgovora o mogućem potpisivanju provedbenih sporazuma za Vatikanske ugovore nije bilo, kazao je.

“O tome danas nije bilo riječi. Mi smo konstatirali da su naši odnosi izvrsni, da ih želimo produbljivati i da imamo visok stupanj razumijevanja i suglasja o mnogim temama, ali nismo išli u konkretne razgovore. To je više posao izvršne vlasti”, zaključio je Jandroković.

Jandroković je također u sklopu posjeta Vatikanu u krstionici Papinske bazilike svete Marije Velike prisustvovao misi na hrvatskome jeziku koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te je zatim otkrio klesanu kamenu ploču na hrvatskome jeziku i glagoljskom pismu.

Pločom se komemorira činjenica da je papa Hadrijan II. još 868. godine odobrio starocrkvenoslavensku liturgiju i glagoljske liturgijske knjige, čime su se jedino Hrvati koristili u kontinuitetu zapadne rimske liturgije sve do II. Vatikanskog sabora i uvođenja vernakularnih jezika u opću liturgiju.

Pokrovitelji postavljanja ploče su Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a Jandroković je tom prigodom istaknuo kako se njezinim postavljanjem na tom svetom mjestu ostavlja neizbrisivi trag o dubokoj povijesnoj vezi Hrvata i Katoličke crkve.

Jandroković se u sklopu dvodnevnog radnog posjeta Italiji u četvrtak sastao s predsjednicom Senata Mariom Elisabetom Alberti Casellati te je posjetio Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. U petak se pak sastao s potpredsjednicom Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Marijom Ederom Spadoni i predsjednicom Odbora za vanjske i europske poslove Martom Grande.

(Hina)

 

Bakir Izetbegović opet najavio jačanje obrambene moći BiH i pozvao Bošnjake na jedinstvo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Djevojčica u plavom kaputiću – potresan simbola Vukovara

Objavljeno

na

Objavio

Slika djevojčice u plavom kaputiću, koja u suzama izlazi iz razorenoga grada 19. studenog 1991. jedan je od najpotresnijih simbola stradanja Vukovara.

Djevojčica je danas žena, koja neumorno i dalje dijeli svoju priču, odajući tako počast svim vukovarskim žrtvama.

Najtužnije oči na svijetu djevojčice u plavom kaputiću u koloni protjeranih Vukovaraca nitko ne zaboravlja. Danas je ona 33-godišnja žena i majka. Svoju djevojčicu s ponosom će ponovno voditi na Kolonu sjećanja, prenosi HRT

Željku Mitrović Jurić danas je ugostila Ekonomsko-turistička škola u Daruvaru.  Željka je iskreno ispričala svoj potresni put.

Danas s obitelji živi u Berku pokraj Vukovara, na mjestu logora u kojemu je ubijeno 56 ljudi. Svoju rijeku suza pretočila je u zbirku pjesama i posvetila je, kaže, svojim anđelima – hrvatskim braniteljima. Jedan je od njih njezin suprug.

Mladima je poručila da vole Hrvatsku. Baš kao i Tamara Rubčić iz vukovarskog Memorijalnog centra Domovinskog rata.

Ovakav sat povijesti mladi neće zaboraviti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari