Pratite nas

BiH

Karamatić: Danas u Sarajevu nije drugačije nego u Idlibu, Teheranu, i sličnim sredinama

Objavljeno

na

Na pobunu bošnjačkog političkog vrha oko održavanja misa zadušnica za žrtve Bleiburga i Križnog puta u Sarajevu, reagirao je predsjednik Hrvatske seljačke stranke Bosne i Hercegovine Mario Karamatić.

Karamatić smatra da je to samo nastavak jedne politike koja se provodi na dnevnoj bazi, a dolazi iz Sarajeva i ima velikobošnjački predznak.

“U Sarajevu se obilježavala misa za stradale žrtve Bleiburga i 1995. godine. Tada im to nije smetalo jer ih je HVO branio od srpske agresije. To je nastavak jedne konstante politike provođenja velikobošnjačke unitarističke ideologije”, rekao je Karamatić u izjavi za Dnevno.hr.

Prema Karamatiću, Sarajevo danas nije multietnički grad te su druga dva konstitutivna narod potlačena i minorizirana.

“Danas u Sarajevu nije drugačije nego u Idlibu, Teheranu, i sličnim sredinama. Mislim da imate više prekrivenih žena u gradu nego u nekim islamističkim državama.

Mi Hrvati smo preživjeli stoljeća turske vlasti pa ćemo i ovu. No, ovo ima određen rok trajanja, rekao je Mario Karamatić i dodao da će BiH postojati dok međunarodna zajednica ne digne ruke od nje.

“Jednom dok međunarodna zajednica odustane od ove nefunkcionalne države, ona će prestati postojati. I tada će se BiH ili potpuno raspasti, ili rascjepkati na tri različite male države”, smatra Karamatić.

Predsjednik HSS-a BiH smatra da Hrvati u BiH nemaju nikakvu konkretnu podršku iz Zagreba, već je ona deklarativna i beskorisna.

“Bilo koja Vlada dosad, HDZ-a ili SDP-a, slala je deklarativnu podršku Hrvatima u BiH. Kad bi zagustilo, onda bi poslali nekakvu prosvjednu notu i to je to. Iako, dok je premijer bio Zoran Milanović, osjetio sam da nas podržava koliko je mogao”, zaključio je Karamatić.

Kako je to bilo 1995. – Komemoracija žrtvama Bleiburga u Sarajevu i mise u svim crkvama

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Predložen jednomjesečni pritvor za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića

Objavljeno

na

Objavio

Tužitelji državnog tužilaštva predložili su određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića, piše Klix.ba.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužiteljski tim Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana”, priopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su proveli noć sa četvrtka na petak u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon čega su u petak oko 18 sati prebačeni u prostorije Tužilaštva BiH.

Sada je na redu Sud BiH koji je odrediti ročište za određivanje pritvora ili drugih mjera zabrane koje predlože tužitelji.

Tužiteljski tim je sastavila glavna tužiteljica Gordana Tadić, a sastavljen je od tri člana – Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 kineskih respiratora za 10,5 milijuna KM traje više od mjesec dana, a tijekom tog razdoblja saslušano je mnogo svjedoka, izvršeni su brojni pretresi i izuzeta obimna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu pomoći u rasvjetljivanju cijelog slučaja.

Nakon uhićenja premijera FBiH Fadila Novalića (SDA) kojeg Tužiteljstvo BiH tretira kao jednog od osumnjičenih u aferi “Respiratori” postavilo se pitanje tko će voditi federalnu Vladu. S tim u vezi treba naglasiti da je Novalić još jučer tek usmeno ovlastio zamjenicu premijera i ministricu financija FBiH Jelku Milićević (HDZ) da predsjeda sjednicom Vlade što je ona odbila tražeći pismenu punomoć.

Međutim, potrebno je napomenuti da nije Milićević jedina u poziciji da mijenja premijera u njegovom odustvu. To prema zakonu može učiniti i drugi zamjenik premijera, Vesko Drljača (SBB), koji je ministar za rad i socijalnu politiku FBiH. Naime, prema članku 10. Zakona o Vladi FBiH “zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera”.

Ova informacija je utoliko interesantnija, ako se uzmu u obzir poruke iz SDA da se radi o dobro smišljenoj i koordiniranoj akciji da HDZ preuzme kontrolu unutar Vlade i nad životom ljudi u Federaciji, piše Klix.ba. Prema navedenom zakonskom rješenju, barem kada je riječ o predsjedanju Vlade FBiH, to se neće dogoditi ako Novalić ovlasti Drljaču da bude na čelu Vlade.

Također, SDA sa svojih 5 ministara uz SBB-ovih 4, imala bi većinu u odnosu na šest HDZ-ovih ministara. S druge, pak, strane, ukoliko bi izostao Novalićev potez da pismeno ovlasti, primjerice, Drljaču na potezu će biti predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ) koji bi onda u tom slučaju zasigurno ovlastio stranačku kolegicu Milićević da bude na čelu Vlade u odusutnosti Fadila Novalića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Američke zastave zasvijetlile na Kosači – simbol protiv korupcije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Bljesak.info

Velike američke zastave, na kojima na engleskom jeziku piše zajedno protiv korupcije, zasvijetlile su u petak u večer na dva kraja Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače.

Zastave su postavili mladi aktivisti grada Mostara povodom tvita koji je u četvrtak objavio američki državni tajnik Mike Pompeo, piše bljesak.info

Naime, Pompeo je u na svom službenom Twitteru javno je označio Amira Zukića, bivšeg glavnog tajnika Stranke demokratske akcije, umiješanim u “značajnu korupciju”.

U objavi i na Twitteru Pompeo je napisao: – Korumpirani postupci bivšeg predstavnika Zukića potkopali su vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat javno ga označavam čineći ga nepoželjnim za ulazak u SAD. Sa svojim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni protiv korupcije.


Zukiću i njegovoj obitelji na osnovu ove objave zabranjen je ulazak u SAD.

Pompeo uvrstio na ‘crnu listu’ bivšeg bošnjačkog dužnosnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari