Pratite nas

Politika

Karamatić – Očekivati je masovan odlazak Bošnjaka iz BiH nakon što Njemačka liberalizira tržište rada

Objavljeno

na

U izjavi gospodina Izetbegovića ima dosta nelogičnosti. Što su on i gospodin Čović razgovarali ne znam, ali znam da dijelovi Izetbegovićeve izjave jednostavno ne drže vodu. Primjerice, teza kako Hrvati zbog smanjenja broja imaju ambicije da naprave, kako ih on naziva “kapsule” unutar institucija kojima bi bez obzira koliko nas bude držali “neke paritete”, rekao je predsjednik HSS-a i član predsjedništva HNS-a Mario Karamatić.

Karamatić je za Hrvatski Medijski Servis komentirao izjavu predsjednika SDA i predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Bakra Izetbegovića koji je kazao kako je treći entitet “babaroga” kojom su Bošnjaci prepadani te da je pogrešno Dragana Čovića uspoređivati s Miloradom Dodikom.

Iz Krajine bježi tko god može

Podsjećamo, Izetbegović je jučer u Travniku ustvrdio da broj Hrvata u BiH opada, a samim time i ambicije političkih predstavnika Hrvata. “S obzirom na opadanje broja Hrvata u BiH, njihove ambicije su da se naprave kapsule unutar institucija, koje će bez obzira koliko ih bude bilo držati neke paritete”, naveo je Izetbegović.

Karamatić zamjećuje da Izetbegović svjesno zanemaruje masovni odlazak Bošnjaka iz Unsko-sanske županije dok svjesno naglašava i predimenzionira odlazak Hrvata iz BiH.

“Izetbegović očito odavno nije posjetio Krajinu u kojoj dominantno žive Bošnjaci iz koje bježi tko god može. Podatak da se od iduće školske godine gasi 39 škola i kako 229 učitelja i nastavnika ostaje bez posla dovoljno govori sam za sebe”, rekao je predsjednik HSS-a.

U posljednjih 10 godina BiH izgubila 11% stanovništva

Član Predsjedništva HNS BiH smatra da predsjednik SDA ne radi ono što bi kao predsjedatelj Doma naroda PS BiH trebao već su mu “puna usta” EU i NATO puta.

“Također je vidljivo kako bez obzira na to što su mu usta puna NATO i EU puta ne čita ni ono što bi morao po prirodi posla koji obnaša kao član Kolegija Doma naroda PS BiH. Naime, Odjel za ekonomska i socijalna pitanja UN-a prije par dana je objavio svoje godišnje izvješće World Population Prospects 2019 u kojemu između ostaloga stoji kako je BiH u posljednjih 10 godina izgubila čak 11 % svoga stanovništva s tendencijom daljnjeg pogoršanja”, rekao je Karamatić.

Slijedi val iseljavanja Bošnjaka

Predsjednik HSS BiH u izjavi za HMS kazao je da očekuje masovan odlazak Bošnjaka iz BiH nakon što Njemačka liberalizira tržište rada za državljane BiH (za one koji posjeduju jedino bh. putovnicu).

“Očekivati je novi, još veći val iseljavanja Bošnjaka nakon što Njemačka od početka iduće godine liberalizira tržište rada i za građane koji imaju samo BiH putovnicu. Nakon toga, poručujem to ovim putem gospodinu Izetbegoviću, kao politički odgovoran narod nećemo razmišljati ni o kakvim “kapsulama” unutar institucija za Bošnjake, nego ćemo ih i dalje tretirati kao konstitutivan narod s kojim zajedno trebamo dogovarati i kreirati budućnost BiH”, istaknuo je Karamatić./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kolinda Grabar-Kitarović: Vjerujem u Hrvatsku, u vas – idemo po novu pobjedu!

Objavljeno

na

Objavio

Danas su me kao kandidatkinju svoje stranke u Zadru i Šibeniku ugostili članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice. Da nije bilo upravo članica i članova HDZ-a, nikad ne bih postala predsjednicom Republike Hrvatske.

Vjerovali su i vjeruju u mene od prvoga dana – i zato ćemo ponovno pobijediti!

HDZ je ona stranka koja je imala ljude, snagu i srce dovesti Hrvatsku do neovisnosti i pobjede, a danas se bori za blagostanje svake hrvatske obitelji. To je dužnost ove hrvatske generacije.

I zato krenimo večeras! Iz Zadra, Šibenika, svakoga hrvatskoga grada, svakoga hrvatskoga mjesta, svakoga hrvatskoga doma – po novu pobjedu za našu Hrvatsku, poručila je Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar Kitarović: Kazne za zlodjela poput silovanja još uvijek niske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Plenković: Povećanjem plaća pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: N1

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanku na vrhu EU-a. Prije sastanka dao je izjavu novinarima.

Komentirao je dogovor o Brexitu, ali i najavu nastavka štrajka u osnovnim i srednjim školama.

“Zahtjev za koeficijent kojega su postavili sindikati osnovnih i srednjih škola košta 476 milijuna kuna na godišnjoj razini. Dodatni zahtjev koji je odmah stigao nakon toga je upravo iz Sindikata visokog obrazovanja, a cilj povećanja koeficijenta sindikata osnovnih i srednjih škola je bilo stići jedan stupanj u visokom obrazovanju.”

Istaknuo je kako dizanje plaća u visokom obrazovanju neće dovesti do smanjenja razlika u plaćama.

“Sad stiže zahtjev Sindikata visokog obrazovanja da se i njima diže. Dakle, ponovo se taj razmak radi. To je bilo, koliko sam čuo od ministara koji su radili kalkulaciju, minimalno 200 milijuna kuna.”

Dodao je i sljedeće:

“I zato smo išli u kontekstu mogućnosti, konzistentnom politikom, povećanjem plaća, odustajanjem od opće stope PDV-a, da smanjimo za gospodarstvo. Dakle, odustajemo od onoga što sam obećao. Ja tu idem korak nazad, ali pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima, da im omogućimo na jedan sustavan način veće plaće.”

U supstanci, ako stvar ogolimo do kraja, zahtjev je bio želimo šest posto veću plaću i oni će je dobiti u idućoj godini. Moramo onda razmisliti je li štrajk opravdan. Znači ako tražite neki iznos, taj iznos ćete baš dobiti, je li onda svrhovito i smisleno činiti štrajk?”

“Ja recimo radim po 15, 16 sati na dan, ne pitam nikog, niti me itko žali, niti tražim da ne itko žali. I radim to jer želim to raditi,” rekao je zaključno premijer, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari