Connect with us

Religija i Vjera

Kardinal Bozanić na Veliku Gospu slavio euharistiju u Mariji Bistrici

Objavljeno

on

Foto: IKA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je središnje euharistijsko slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u nedjelju 15. kolovoza u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na početku mise okupljene je pozdravio rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević podsjetivši kako je prije 50 godina u Mariji Bistrici održan Marijanski kongres te je iste godine Marija Bistrica proglašena nacionalnim marijanskim svetištem. Zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić u uvodu je rekao kako „danas hodočastimo Majci kojoj se rado dolazi s puno ljubavi, privrženosti i pouzdanja“.

U homiliji kardinal je istaknuo kako „trebamo uvijek gledati i težiti za onim što je u nebu, gdje Marija već dušom i tijelom boravi. Kao ljudima darovan nam je život i nikada neće prestati postojati. Naime, i smrt je samo put usmjeren prema nebu, kojem predstoji uskrsnuće tijelo“.

Zaključujući homiliju kardinal Bozanić pozvao je okupljene vjernike da pod okriljem Majke Božje Bistričke ne prestanu „zahvaljivati dobrom Bogu što nam čini velika djela. Dao nam je svoga Sina za spasitelja i otkupitelja. Šalje nam Duha Svetoga da nas vodi i posvećuje. Darovao nam je Presvetu Bogorodicu Mariju za majku, a raduje nas i nebeskim zagovorom bl. Alojzija Stepinca, koji nas uči kako se u svom životu pouzdati u Boga“.

“Zadatak koji proizlazi iz Marijinog Veliča, a što pred nas postavlja otajstvo uznesenja, istodobno vrijedi za svakoga od nas i za sav naš narod, počevši od onih koji nose odgovornost na crkvenom, političkom i društvenom području”, rekao je Bozanić na središnjem euharistijskom slavlju svetkovine Velike Gospe u Mariji Bistici,

Na osobnom području, poručio je, traži se od svakoga od nas prakticiranje vjere, nade i ljubavi, kao i krijeposti, razboristosti, pravednosti, ustrajnosti i umjerenosti.

Na društvenom području ističe da nam je potrebno čvrsto civilno prijateljstvo i zajedništvo te da se trebamo više osjećati da živimo zajedno i da smo međusobno odgovorni jedni za druge.

“Na to nas tako zorno poziva pandemija, koja nas još uvijek prati. Stoga danas molimo za sve koji boluju od koroanvirusa, kao i za one koji se brinu za njih, a posebno za zdravstveno osoblje”, kazao je Bozanić.

Naglasio je kako se svako istinsko kršćansko iskustvo ne može ostvariti bez začuđujuće potrebe žrtve jer nismo pošteđeni borbe između dobra i zla.

Sve to pomalo zastrto otajstvo i ispunjeno i ljudskim strahom, ali upravo zbog toga je Blažena Djevica Marija svakome od nas siguran znak nade, jer dok promatramo Mariju pomalo shvaćamo što će biti i s nama”, kazao je kardinal.

Naglasio je kako današnja svetkovina širi vidokruge naših pogleda te kako uvijek trebamo težiti onome što je u nebu.

Također je rekao kako nas svetkovina Velike Gospe dovodi do boljeg shvaćanja da su svako zaćeće i rođenje ljudskog bića dar majci, roditeljima i ljudskoj zajednici.

“Kao ljudima darovan nam je život i nikada neće prestati postojati. I smrt je samo put usmjeren prema nebu kojem predstoji uskrsnuće tijela. Sve to pomalo zastrto otajstvo i ispunjeno i ljudskim strahom, ali upravo zbog toga je Blažena Djevica Marija svakome od nas siguran znak nade, jer dok promatramo Mariju pomalo shvaćamo što će biti i s nama”, kazao je kardinal.

Istaknuo je kako je Marija živo vrelo nade te da se k njoj dolazi s puno pouzdanja, sigurni da će se za nas zagovarati kod Boga i kod svoga sina, kao i da upravo zato hodočastimo u svetište Majke Božje Bistričke.

“Ovdje se moli, ispovijeda, traži zagovor, zahvaljuje za uslišanje, ovdje se pomirujemo s Bogom i međusobno, ovdje se izvršavaju zavjeti, preporučuju vlastite potrebe i potrebe svojih najbližih, svoga naroda, domovine i svega svijeta, ovdje dolaze obitelji s djecom, ovdje zaručnici prikazuju svoju budućnost i mole blagoslov nebeski, ovamo hodočaste mladi i stariji, bolesni i nemoćni, ovdje darovanom nadom toliki započinju obnovu svoga života, slijedeći primjer i tražeći pomoć prve vjernice Marije”, kazao je Bozanić.

Dodaje kako je današnja svetkovina kao drugi Uskrs jer kao zalog pruža otajstvo uskrsnuća tijela, ali i da prosvetuje našu vjeru u uskrsnuće.

“Svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije potiče nas da njegujemo zdrav odnos prema i duši i tijelu, prema cijelom svojem biću, koje je predodređeno za slavno zajedništvo s Bogom”, naglasio je Bozanić.

Na euharistijskom slavlju također su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Danas je također i 50. obljetnica proglašenja Hrvatskog nacionalnog marjanskog svetišta Majke Božje Bistričke. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR