Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinal Bozanić: Ne smijemo zaboravljati, da se zlo ne ponovi

Objavljeno

na

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u utorak u Sisku na sjednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine. da živimo u u vremenu brojnih medijskih sredstava, ali brzo zaboravljamo, a ne smijemo zaboraviti, jer oni koji padnu u zaborav, stvaraju mogućnost da se nešto, što nije bilo dobro, opet ponovi.

Pod predsjedavanjem zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića, i u nazočnosti šest biskupa, u sisačkom Biskupijskom ordinarijatu održana je 38. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine.

Kardinal Bozanić zahvalio biskupu Košiću za to što čini u Sisačkoj bisjupiji

“Ponosni smo što svaki put kada dođemo vidimo nešto novo, što pokreće, što čini ova sisačka crkva, koja ima drevnu povijest, ali je nedavno obnovljena kao samostalna biskupija., i postupno ide i prema svojoj prvoj desetoj obljetnici”, rekao je uvodno kardinal Bozanić.

Zato, istaknuo je Bozanić, “kao nadbiskup metropolit želim odati osobito priznanje sisačkom biskupu mons. Košiću za sve što čini”. Uz napomenu kako će ove godine Sisačka biskupija obilježiti i neke obljetnice, kardinal je istaknuo kako je “važno ne zaboraviti”.

“Živimo u vremenu kada imamo brojna medijska sredstva, ali brzo zaboravljamo. A ne smijemo zaboraviti, upravo u Sisku, jer oni koji padnu u zaborav, stvaraju mogućnost da se nešto, što nije bilo dobro, opet ponovi. Mi kršćani opraštamo, ali nosimo spomen na sve ono što se događalo”, rekao je Bozanić. Dodao je kako se to odnosi na spomen tragedije Zrina koju treba oživjeti jer je važna kako za ovaj kraj tako i zao pću hrvatsku povijest.

“I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovdje postaviti, znak je povijesti crkve i hrvatskoga naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta” istaknuo je kardinal Josip Bozanić.

Kardinal je izvijestio da je opsežan dnevni red zatvorenoga dijela sjednice.

Spomenik bl. Stepincu blagoslovit će se na 120. obljetnicu njegova rođenja

O obljetnicama Sisačke biskupije govorio je sisački biskup Vlado Košić. Izrazio je zadovoljstvo što se sjednica održava upravo na dan kada u Sisku, ispred katedrale počinje podizanje spomenika blaženom Alojziju Stepincu, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija.

Najavio je da će se spomenik blagosloviti na 120. obljetnice blaženikova rođenja – 8. svibnja. Kako je objasnio biskup Košić, umjetnik je u spomenik ugradio i likove dvoje djece, kao znak da je nadbiskup Stepinac zaslužan za spašavanje i udomljavanje velikoga broja kozaračke djece iz prihvatilišta u Sisku 1942. Dodao je da će, s tim u vezi, biti posvećen i znanstveni skup 30. studenoga ove godine.

Biskup Košić nazočne je upoznao kako će se ove godine, 22. lipnja u Sisku obilježiti i 425. obljetnica bitke kod Siska u kojoj je hrvatska vojska porazila osmanlije i tako obranila kršćansku vjeru. U proslavi, koja će biti popraćena znanstvenim skupom, sudjelovat će i Prvostolni kaptol zagrebački, koji se angažirao u obrani Siska i čija su dva kanonika ovdje poginula.

Podsjetio kako će se ove godine, 9. rujna, molitvom za poginule, obilježiti i 75 godina od uništenja župe Zrin, kada su partizani ubili 291 pripadnika hrvatske katoličke zajednice, a preostale protjerali, te najavio kako uz temelje porušene crkve počinje izgradnja nove župne crkve.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

19. travnja 2005. god. – Kardinalska konklava izabrala je Josepha Aloisa Ratzingera za papu

Objavljeno

na

Objavio

Kada je na današnji dan 19. travnja 2005. godine krenuo “bijeli dim” iz sikstinske kapele, a prigodom konklava nakon smrti svetog Ivana Pavla II., rimskog svećenika, i kada se obznanilo da je izabran novi Sveti Otac, mnogi su zanijemili.

Izbor je bio veliko iznenađenje. Na prozoru se pojavio lik vrlo poznatog njemačkog kardinala Josepha Razingera, do  tada prvog čovjeka Kongregacije za nauk vjere. Zašto iznenađenje. Papa Kardinal Razinger je bio tih, suzdržan, povučen, vrlo konzervativan, uvijek ozbiljan… Rekli bismo, pravi Švabo. Bio je to prvi dojam.

No, poznavatelji teologije i ljudi koji su poznavali lik, djelo i karizmu kardinala Razingera oduševljeno su pozdravili ovaj izbor, jer se radilo o čovjeku koji je u svijetu teologije i Crkve bio vrlo poznati znanstvenik. Njegova djela bila su izuzetno čitana i postajala su dio udžbenika za studente teologije. Sjećam se kada nam je profesor sada, preuzvišeni Otac biskup Tomo Vukšić, izdao nalog da pročitamo knjigu “Uvod u kršćanstvo” i kad sam ju počeo čitati, kako sam ostao zapanjen, jer nisam mogao odmah razumjeti o čemu se radi. Bilo je to tri godine prije izbora kardinala Razingera za Svetog Oca.

Tada nisam znao da je ta knjiga bila omiljeno štivo Svetoga Ivana Pavla Drugoga i da je ona zapravo “puno kumovala” da se Kardinala Razingera 1981. godine imenuje prefektom Kongregacije za nauk vjere, čime je postao jednim  od najvažnijih i najbližih suradnika Rimskog prvosvećenika. No, kasnije se pokazalo da je Sveti Ivan Pavao Drugi dobro odabrao, jer je u pravo Kardinal Joseph nemilosrdno reagirao na svaki pokušaj krivovjera, pa je dobio i nadimak “Panzerkardinal”.

NO, ime kardinala Razingera bit će posebno zapisano u povijesti Crkve, jer, iako je bio nemilosrdan u rekacijama po određenim pitanjima, ipak nije uspio stati na kraj svim negativnim stvarima koje su počele potresati Crkvu za vrijeme njegova mandata. Zapravo, one se tada nisu počele događati, nego su počele izlaziti na vidjelo. Sjećam se  njegovog javnog nastupa u Protugalu 11., svibnja 2010. godine kada je rekao da postoji “grijeh unutar same Crkve”. Bilo je to u povodu  događaja pedofilije u Portugalu. Pojavile su se i druge negativnosti, pa je, Sveti Otac Benedikt XVI odlučio povući se s papinske pozicije i iskoristiti institut ostavke, koji nije korišten 600 godina. Tim potezom izazvao je silna nagađanja, ali uveliko ubrzao i određene promjene unutar crkve koje provodi sadašnji Sveti Otac Franjo.

Rodio se 16. travnja  u njemačkom  Markt an Innu na Veliku Subotu 1927. godine.  Doktorirao je na tezi Svetog Augustina. Napisao je veliki broj knjiga iz područja filozofije i teoloogije, a slovi za jednog od najvećih poznavatelja filozofsko-teološke znanosti svih vremena.

Anto Pranjkić / Kamenjar.com

Papa u miru Benedikt XVI.: Život u molitvi i povučenosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Biskup Košić: Spomenik bl. Alojzija će biti blagoslovljen 8. svibnja ove godine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Sisačka biskupija

Priopćenje s 38. sjednice biskupa Zagrebačke crkve pokrajine

U Biskupskom ordinarijatu u Sisku, u utorak, 17. travnja 2018. godine, održana je trideset i osma sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, na kojoj su – pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita, kardinala Josipa Bozanića – sudjelovali svi biskupi Metropolije: domaćin susreta, mons. Vlado Košić, biskup sisački, zatim mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te zagrebački pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

U svom je pozdravu mons. Košić istaknuo radost zbog ponovnog susreta biskupa u Sisku i to povodom početka radova na postavljanju kipa bl. Alojzija Stepinca, akademskog kipara Tomislava Kršnjavog, ispred sisačke katedrale.

Sam lik bl. Alojzija predstavljen je s križem i dvoje djece, kako bi ga se povezalo s akcijom spašavanja djece u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata, što se u javnosti često prešućuje ili se o tome govori i piše neistinito.

Spomenik će biti blagoslovljen 8. svibnja ove godine, na spomen 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija i 20. obljetnice njegove beatifikacije. Biskup Košić podsjetio je da se ove godine spominjemo i 425. obljetnice Bitke kod Siska.

Spomen-slavlje bi će u Sisku, znanstveni skup 20. lipnja, a svečano euharistijsko slavlje 22. lipnja, pri čemu će sudjelovati i članovi Prvostolnog Kaptola zagrebačkog i Stolnog Kaptola sisačkog.

Treći se spomen ove godine tiče tužnog događaja prije 75 godina kada su partizani uništili župu Zrin. Biskup je izrazio nadu da će ove godine 8. rujna biti blagoslovljena crkva koja će biti izgrađena pokraj temelja razrušene crkve.

U odgovoru na pozdrav Kardinal je očitovao ponos što svaki put kada biskupi dođu u Sisak susretnu neko novo ostvarenje Sisačke Crkve koja ide prema desetoj obljetnici svoje obnovljene uspostave.

Osobito je priznanje izrazio sisačkom biskupu Košiću za njegovu gorljivu zauzetost. U toj zauzetosti posebno je važna osjetljivost za očuvanje spomena.

Premda živimo u vremenu s puno medijskih sredstava danas se vidi i zaboravnost, Crkva promiče oproštenje, ali čuva spomen, što je važno u Sisku, a u svjetlu povijesti u kojoj i Zrin i bl. Alojzije Stepinac imaju bitno mjesto, pri čemu je bl. Alojzije Stepinac simbol hrvatskog katoličkog identiteta. U prisutnosti medijskih djelatnika Kardinal je pozvao medije da svojom službom pomognu u promicanju vrjednota na dobro društva.

Biskupi su razmotrili i život Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa koji je predstavio njegov rektor, preč. gosp. Anđelko Košćak.

Na sjednici je odlučeno da će 3. listopada 2018., povodom 20. obljetnice beatifikacije i 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca, svećenici Zagrebačke crkvene pokrajine hodočastiti u Krašić.

Biskupi su razmotrili aktualna pitanja u hrvatskom društvu, naročito nakon prošlotjednih rasprava u hrvatskoj javnosti. (Sisačka biskupija)

Foto: Sisačka biskupija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati