Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinal Bozanić: Ne smijemo zaboravljati, da se zlo ne ponovi

Objavljeno

na

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u utorak u Sisku na sjednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine. da živimo u u vremenu brojnih medijskih sredstava, ali brzo zaboravljamo, a ne smijemo zaboraviti, jer oni koji padnu u zaborav, stvaraju mogućnost da se nešto, što nije bilo dobro, opet ponovi.

Pod predsjedavanjem zagrebačkoga nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića, i u nazočnosti šest biskupa, u sisačkom Biskupijskom ordinarijatu održana je 38. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine.

Kardinal Bozanić zahvalio biskupu Košiću za to što čini u Sisačkoj bisjupiji

“Ponosni smo što svaki put kada dođemo vidimo nešto novo, što pokreće, što čini ova sisačka crkva, koja ima drevnu povijest, ali je nedavno obnovljena kao samostalna biskupija., i postupno ide i prema svojoj prvoj desetoj obljetnici”, rekao je uvodno kardinal Bozanić.

Zato, istaknuo je Bozanić, “kao nadbiskup metropolit želim odati osobito priznanje sisačkom biskupu mons. Košiću za sve što čini”. Uz napomenu kako će ove godine Sisačka biskupija obilježiti i neke obljetnice, kardinal je istaknuo kako je “važno ne zaboraviti”.

“Živimo u vremenu kada imamo brojna medijska sredstva, ali brzo zaboravljamo. A ne smijemo zaboraviti, upravo u Sisku, jer oni koji padnu u zaborav, stvaraju mogućnost da se nešto, što nije bilo dobro, opet ponovi. Mi kršćani opraštamo, ali nosimo spomen na sve ono što se događalo”, rekao je Bozanić. Dodao je kako se to odnosi na spomen tragedije Zrina koju treba oživjeti jer je važna kako za ovaj kraj tako i zao pću hrvatsku povijest.

“I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovdje postaviti, znak je povijesti crkve i hrvatskoga naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta” istaknuo je kardinal Josip Bozanić.

Kardinal je izvijestio da je opsežan dnevni red zatvorenoga dijela sjednice.

Spomenik bl. Stepincu blagoslovit će se na 120. obljetnicu njegova rođenja

O obljetnicama Sisačke biskupije govorio je sisački biskup Vlado Košić. Izrazio je zadovoljstvo što se sjednica održava upravo na dan kada u Sisku, ispred katedrale počinje podizanje spomenika blaženom Alojziju Stepincu, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija.

Najavio je da će se spomenik blagosloviti na 120. obljetnice blaženikova rođenja – 8. svibnja. Kako je objasnio biskup Košić, umjetnik je u spomenik ugradio i likove dvoje djece, kao znak da je nadbiskup Stepinac zaslužan za spašavanje i udomljavanje velikoga broja kozaračke djece iz prihvatilišta u Sisku 1942. Dodao je da će, s tim u vezi, biti posvećen i znanstveni skup 30. studenoga ove godine.

Biskup Košić nazočne je upoznao kako će se ove godine, 22. lipnja u Sisku obilježiti i 425. obljetnica bitke kod Siska u kojoj je hrvatska vojska porazila osmanlije i tako obranila kršćansku vjeru. U proslavi, koja će biti popraćena znanstvenim skupom, sudjelovat će i Prvostolni kaptol zagrebački, koji se angažirao u obrani Siska i čija su dva kanonika ovdje poginula.

Podsjetio kako će se ove godine, 9. rujna, molitvom za poginule, obilježiti i 75 godina od uništenja župe Zrin, kada su partizani ubili 291 pripadnika hrvatske katoličke zajednice, a preostale protjerali, te najavio kako uz temelje porušene crkve počinje izgradnja nove župne crkve.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Daytonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje

Objavljeno

na

Objavio

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao položaj Hrvata u BiH te se osvrnuo na novoformirano Predsjedništvo.

Danas niste bili na inauguraciji, jeste li pozvani?

Da, pozvan sam, ali nisam to mogao ukalkulirati u svoje vrijeme. Možda to ne bi bilo dobro ni radi samog konteksta situacije koja se dogodila.

Kako procjenjujete položaj Hrvata u BiH, osobito u Federaciji?

Samim Daytonom pokazalo se da nemamo svi jednaka prava. Visoki predstavnici koji su dosad bili ovdje, vjerojatno su mislili da će problem BiH najlakše riješiti s dva naroda pa su nas polako zakonski izgurali iz jednakopravnosti.

Sada se moramo složiti i izboriti ta jednaka prava, a vjerujem da će i Europa napokon shvatiti da nas ne može ignorirati.

Daytonski kreatori moraju shvatiti da moraju uvažiti naše postojanje. Neka nas žive ne pokopaju, nego istinski uvaže da smo pravni i politički subjekt.

Ne navijam ni za jednu stranku, već za narod koji je konstitutivan i u ovoj državi treba jednako pravno postati kreator te države.

Razgovarate li s predstavnicima i pravoslavne crkve i predstavnikom islamske vjerske zajednice oko ovog problema i kakvi su njihovi i vaš stav?

Oko ovog problema ne razgovaram je to nije stvar crkve i vjerske zajednice. To je stvar politike i kreatora ove političke situacije.

Ali crkva je neodvojivi dio društva.

Da, ja takve stvari spominjem, ali rješavati ih trebaju diplomati. Mi itekako možemo doprinijeti ako nas slušaju. Koji put, ako nas ne žele čuti, znaju nas medijski linčevati poručujući da smetamo njihovoj djelatnosti.

Na primjer?

Kad sam ja prozvao da zakonski gledano sadašnji izbor nije bio pravedan, onda su me zvali nacinalistom i fašistom

Hoćete li kao nadbiskup surađivati s gospodinom Komšićem?

Ja ne mogu protiv zakona. Crkva mora naći put da opstane, ali i tražiti svoja prava.

 

Hrvatske općine u BiH oblijepljene plakatima s prekriženim fotografijama Komšića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Vatikan odlučio: Mijenja se molitva Očenaša!?

Objavljeno

na

Objavio

Jedna rečenica iz Biblije, koja se često koristi doživjet će veliku promjenu. Sa biskupske konferencije u Italiji stigla je inicijativa da se promijeni dio molitve Očenaša – “…ne uvedi nas u napast” u “…ne napuštaj nas u napasti”.

Promjena će se za sada primijeniti samo u talijanskim Biblijama, a samo se čeka dozvola Vatikana, prenosi Express.hr.

Papa Franjo je prošle godine kazao da prijevod s latinskog na talijanski nije dobar jer se implicira da Bog navodi ljude na grijeh.

Papa je tada istaknuo da francuska Katolička crkva već koristi drugačiju sintagmu koja glasi “…ne dozvoli nam da padnemo u napast…” i predložio da bi se nešto slično trebalo koristiti u molitvama u svim katoličkim crkvama u svijetu, javlja Euronews.

“Mi smo ti koji upadaju u napast. Nije On taj koji nas navodi pa nas onda pušta da padnemo u napast. Otac ne čini to. Otac pomaže da se dignemo”, kazao je papa Franjo.

Biblija je najčitanija knjiga na svijetu, do sada je prodana u preko četiri milijarde primjeraka, a u zadnjih dvije tisuće godina doživjela je brojne promjene. Originalna knjiga naravno ne postoji, a prvih 200 godina kopije Biblije radile su se ručno i nisu ih radili stručnjaci.

Takva praksa je dovela do brojnih grešaka, promjena, krivih tumačenja i izostavljenih poglavlja. Evanđelje po Ivanu tako primjerice neko vrijeme nije sadržavalo dio “Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci kamen…”. Ta je rečenica u Bibliju ubačena 200 godina kasnije, prenosi Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari