Kardinal Bozanić pozvao na trodnevnu molitvu za Domovinu

2

Kardinal Josip Bozanić pozvao je sve vjernike Zagrebačke nadbiskupije na trodnevnu molitvu za Domovinu. Uputio je pismo svećenicima, redovnicima i redovnicama Zagrebačke nadbiskupije. Njegovo pismo donosimo u cijelosti.

Josip-Bozanic“U brizi za našu Domovinu u sadašnjim društvenim okolnostima, u kojima se osjeća potreba posebne Božje pomoći, da bi se učvrstilo naše zajedništvo, sloga i solidarnost, očuvalo temeljne vrijednosti i promicalo istinu koja vodi prema plodnom dijalogu i suradnji različitih sastavnica hrvatskoga društva, pozivam Vas da na adventskim okupljanjima, posebno na misama zornicama, potaknete vjernike svojih župa i članove svojih zajednica na molitvu za Domovinu. Poučeni i nedavnim povijesnim iskustvom, kao pojedinci i kao narod pozvani smo ustrajno se obraćati Gospodinu, moleći osobito za dar vjere, za njegovo svjetlo i djelovanje njegova Duha u svim životnim okolnostima, a posebno u teškoćama koje opterećuju našu sadašnjost.

U hrvatskom narodu ima puno pitanja koja nas stavljaju na kušnju, a prije svega ona koja se tiču poštivanja otajstva života i odnosa prema životu, što se odražava ne samo u neuređenosti zakonskih okvira, nego povlači za sobom i konkretne posljedice, vidljive na demografskoj slici izumiranja naroda. Ne možemo biti ravnodušni prema gospodarskim pitanjima, kao i teškim posljedicama nezaposlenosti i stvaranja velikih razlika između bogatih i siromašnih. Bolno je vidjeti kako hrvatski branitelji i u ovo vrijeme izlažu svoje zdravlje i dostojanstvo, da bi upozorili na narušavanje temelja slobode, a da taj njihov glas i žrtva ne nailazi na potrebni odjek među odgovornima. Nažalost, osim navedenih područja, puno je drugih nakana s kojima želimo doći pred Gospodina da nas čuje te nam udijeli snagu da spoznamo njegovu volju i da je vršimo. Istodobno Vas molim da u nedjelju, 14. prosinca 2014. godine, s ovime upoznate svoje vjernike i da ih pozovete da se odazovu, i kao pojedinci i kao zajednica.

Ovime Vas stoga, braćo i sestre, pozivam da pri kraju ovoga milosnog vremena, aprije četvrte nedjelje došašća, zajedno u cijeloj našoj Nadbiskupiji imamo trodnevlje molitve i posta za Domovinu i to: četvrtak, 18. prosinca, petak, 19. prosinca i subotu, 20. prosinca 2014. godine.

Što se tiče molitvenih oblika, neka se odvijaju prema sljedećem rasporedu:

– u četvrtak – klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom;

– u petak – pokorničko bogoslužje i post; ponajprije skrećem pozornost da ćemo u petak, 19. prosinca postiti za Domovinu. Budući da post, kao osobna žrtva iz ljubavi, ima nemjerljivu vrijednost, neka naše odricanje bude u radosti darivanja, osjećajući solidarnost s onima koji se moraju boriti za svoj kruh;

– u subotu – molitva krunice Blažene Djevice Marije za Domovinu u sadašnjem trenutku; – u nedjelju, 21. prosinca, u nakane molitve vjernika, uključit ćemo i posebne nakane za Domovinu.

Iz Nadbiskupskog duhovnog stola bit će Vam dostavljeni određeni materijali za ta slavlja, ali ste – u skladu s pastoralnim okolnostima – slobodni i sami osmisliti, odnosno obogatiti dotične molitvene trenutke. Ti molitveni dani dio su duhovne priprave za življenje otajstva Božića koje i u naše obitelji, kao i u cjelokupnu hrvatsku zbilju, unosi više svjetla i topline. Svim vjernicima prenesite moju zahvalnost za sve čime zajedno pridonosite rastu crkvenosti i vidljivosti Božje ljubavi u hrvatskom društvu. Dok Vam zahvaljujem, svima želim snagu Božjega Duha da oduševljeno svjedočite Krista u svećeničkom i redovničkom pozivu u ovim predbožićnim danima. Neka Vas, sve vjernike i cijelu nam Domovinu prati zagovor Presvete Bogorodice Marije i blaženoga Alojzija Stepinca”, poručio je Bozanić.

facebook komentari

  • Kada Crkva, i to naša hrvatska crkva, osjeti da je država u opasnosti i poziva narod na slogu i jedinstvo, onda se moramo bezuvjetno odazvati ovom crkvenom pozivu. Pročitati ovo, nazovimo ga: “Pastirsko Pismo” nepobitno se dolazi do zaključka da je ovo “Pastirsko Pismo” htjelo reći: DA OD GLAVE RIBA SMRDI, drugim riječima DA SVE SMRDI OD OVE VLADE IVE JOSIPOVIĆA.

  • Nesnosan je taj smrad