Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinal Bozanić pozvao na zajedničku molitvu s papom Franjom

Objavljeno

na

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike da se u duhu i molitvi priključe papi Franji koji će u petak, 27. ožujka u 18 sati na Trgu svetog Petra u Rimu predvoditi molitvu s Euharistijskim klanjanjem.

“Sve vas od srca pozivam da sudjelujete u ovom molitvenom trenutku sa Svetim Ocem i cijelom Crkvom kako bismo se i u ovim izazovnim vremenima preporučili Bogu bogatom milosrđem u pripremi slavlja Vazma i pobjede Uskrslog Krista”, naglasio je kardinal Bozanić, a prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Papa Franjo će na Trgu svetog Petra u Rimu predvoditi molitvu s Euharistijskim klanjanjem na kraju kojega će podijeliti blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom Urbi et Orbi (Gradu i Svijetu), ističe Tiskovni ured i dodaje kako će se prijenos između ostalih moći gledati ili slušati na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskom katoličkom radiju te Laudato televiziji.

Svi oni koji će tu molitvu pratiti uživo preko medija društvenih priopćavanja (televizija, radio, internet), naglašava se, mogu dobiti potpuni oprost koji se može namijeniti za sebe ili za jednog pokojnika.

Napominje kako potpuni oprost nije zamjena za sakrament ispovijedi, nego duhovno oslobođenje od posljedica grijeha koje je netko učinio.
Potpuni oprost je dakle blago iz duhovne riznice koje Crkva ima, dijeli i primjenjuje kao duhovnu pomoć vjernicima, dodaje ured.

Podsjeća kako je uvjet za dobivanje ovog potpunog oprosta praćenje uživo molitve s Trga svetog Petra u Rimu, odreknuće i kajanje zbog počinjenih grijeha te odluka o pristupanju sakramentu ispovijedi i primanju pričesti čim to prilike budu dopustile. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Danas na 15. obljetnicu smrti Ivana Pavla II., vjernici će moliti za prestanak epidemije koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

Povodom 15. obljetnice smrti Ivana Pavla II., kardinal Stanisław Dziwisz poziva na zajedničku molitvu za prestanak epidemije koronovirusa. „Usrdno vas sve molim, neka nitko ne izostane iz ovog duhovnog zajedništva 2. travnja u 21.37 sati“, poziva Kardinal.

U prigodnoj riječi upućenoj vjernicima, kardinal Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik sv. pape Ivana Pavla II., prisjeća se trenutaka od prije petnaest godina kada se u času odlaska pape Ivana Pavla II. u Očev Dom „na trgu sv. Petra u Vatikanu, u crkvama i kapelicama čitavoga svijeta, na gradskim trgovima i uz raspela na raskrižjima održalo veliko molitveno bdjenje milijuna ljudskih srdaca“, svih onih koji su željeli biti sjedinjeni u molitvi uz umirućega Papu.

„Mislim na te trenutke zajedništva danas dok gledam opustjeli Trg sv. Petra, prazne crkve i opustjele ulice. Svijet je stao kao što je stao i prije petnaest godina. Osjetili smo se u tom trenutku poput sirota, ali smo se međusobno hrabrili i tražili utjehu u Bogu koji je Izvor Života. Znamo li i danas – kao tada – ustrajati u uzajamnoj ljubavi, biti postojani u trenutcima boli i čežnje koja nam je svima zajednička? Premda se ne možemo osobno susresti, uspijevamo li nadati se i crpsti snagu iz istine da je naše zajedništvo stvarno i da ono postoji usprkos zatvorenih vrata naših domova?“, piše dalje kardinal Dziwisz.

Ujedno potiče i poziva vjernike i sve ljude dobre volje diljem svijeta da se 2. travnja u 21.37 sati – čas preminuća pape Ivana Pavla II. – ujedinimo u molitvi za prestanak pandemije koronavirusa po zagovoru sv. Ivana Pavla II. te Bogu povjerimo „sudbine svijeta i svakoga čovjeka“.

Moliti se može bilo koja molitva po vlastitom izboru, a preporučuje dodati i molitvu Čin posvete svijeta Božjemu milosrđu koju je izrekao sv. Ivan Pavao II. u krakovskom Svetištu Božjega milosrđa 17. kolovoza 2002. godine prigodom posvete svijeta Božjemu milosrđu.

ČIN POSVETE SVIJETA BOŽJEMU MILOSRĐU

Bože, Milosrdni Oče, koji si objavio svoju ljubav u svome Sinu Isusu Kristu, a na nas si je izlio u Duhu Svetom, Tješitelju, danas ti povjeravamo sudbine svijeta i svakoga čovjeka. Sagni se nad nas grešnike, ozdravi našu slabost, porazi svako zlo, učini da svi stanovnici zemlje dožive tvoje milosrđe da bi u tebi, Bogu Jedinom i Trojstvenom, uvijek nalazili izvor nade. Vječni Oče, po pregorkoj muci i uskrsnuću svoga Sina, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu. Amen. (sv. Ivan Pavao II.)

(bozjemilosrdje.net)

Pater Ike Mandurić: Istovremena krunica Hrvata svega svijeta

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Kardinal Bozanić uputio smjernice o liturgiji u Velikom tjednu

Objavljeno

na

Objavio

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u četvrtak pastoralne smjernice o liturgijskim slavljima u Velikome tjednu, slavljima sakramenata Svete potvrde i Prve svete pričesti te o drugim pastoralnim pitanjima.

Zagrebački je nadbiskup, pridržavajući se posebnih odredaba i naputaka što su ih na temelju općih državnih propisa dale Nadbiskupija i Hrvatska biskupska konferencija te u skladu sa svećeničkim pozivom i službom, nastojeći pomoći u olakšavanju teškoća od bolesti Covida-19 i potresa, odredio smjernice prema Velikom tjednu.

Liturgijska slavlja u Velikome tjednu

Istaknuo je kako posebnost Velikoga tjedna, slavlja i njegovi obredi u sadašnjim okolnostima postavljaju određena pitanja o odgovornome oblikovanju obreda te je podsjetio kako je o nekima koja se tiču Svetoga trodnevlja upute donijela Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

„Ta se slavlja mogu slaviti samo u župnim crkvama i samostanima u kojima žive svećenici ili u kojima se inače redovito slavi Euharistija“, istaknuo je i pozvao župnike da obavijeste svoje vjernike kada će biti ta slavlja kako bi se svi u svojim domovima mogli sjediniti u molitvi.

Kao i za ostala liturgijska slavlja, naglasio je, trebat će se organizirati tako da se poštuju odredbe o slavljima bez vjernika, s iznimnom osjetljivošću prema potrebi dezinficiranja predmeta i prostora. „Tamo gdje je moguće, neka se po dekanatima ili krajevnim pastoralnim područjima organiziraju izravni prijenosi tih slavlja i obreda na mjesnim i krajevnim radijskim i televizijskim postajama te s pomoću elektroničkih priloga“, dodao je.

Cvjetnica: Misa posvete ulja ove godine neće biti u prvostolnici

Poručio je kako za slavlje Nedjelje Muke Gospodnje (Cvjetnice) vrijede odredbe o slavlju Euharistije samo s dopuštenim brojem nazočnih vjernika.

„Strogo se pridržavajući sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja“, rekao je nadbiskup Bozanić i dodao da se pri blagoslovu ne koristi blagoslovljena voda.

Prema općim uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u Trodnevlju se zbog posljedica potresa odgađa Misa posvete ulja, koja se redovito slavi na Veliki četvrtak prijepodne, pa će se dan i mjesto naknadno odrediti.

„U slavlju Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, u skladu s danim naputkom, izostavlja se obred pranja nogu“, izvijestio je kardinal i dodao kako se na kraju toga slavlja ispušta i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom, koji će se čuvati u svetohraništu.

Svećenici na župama, istaknuo je, mogu koncelebrirati u slavlju Mise Večere Gospodnje, a iznimno se svim svećenicima daje dopuštenje da toga dana, na prikladnome mjestu, slave misu bez naroda.

Procesije i pučke pobožnosti odgađaju se do nekih drugih prikladnih dana

Procesije i ostali izražaji pučke pobožnosti, poručio je, u Velikome tjednu i u Svetome trodnevlju odgađaju se. „Ti se obredni oblici mogu eventualno prebaciti na neke druge prikladne dane, kao što su blagdan Uzvišenja Svetoga križa (14. rujna) ili slavlje Blažene Djevice Marije Žalosne (15. rujna)”, predložio je zagrebački nadbiskup.

Na Veliki petak Kongregacija poziva dijecezanske biskupe da se pobrinu da u Sveopću molitvu bude uvršten zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne, podsjetio je nadbiskup Bozanić i dodao kako će se Zagrebačkoj nadbiskupiji, nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) moliti sljedeći zaziv: Za pogođene u vrijeme pandemije.

Poručio je kako treba pripaziti da u obredu klanjanja Svetomu križu nekolicina nazočnih pojedinačno pristupi Križu i na udaljenosti od barem dva metra jedni od drugih i od Križa te kleknu ili se naklone, a Križ se ne ljubi niti mu se očituje čašćenje dodirivanjem.

Uskrs – odgađaju se slavlja Prve svete pričesti i Svete potvrde

„U slavlju Vazmenoga bdijenja na početku se izostavlja paljenje ognja, blagoslov ognja i procesija“, istaknuo je nadbiskup Bozanić i dodao kako se na početku zapali uskrsna svijeća i pjeva se Hvalospjev (Exsultet).

U krsnoj službi samo se obnavljaju krsna obećanja i nema blagoslova krsne vode, napomenuo je.

„Glede eventualnog blagoslivljanja jela za Uskrs, ovime se ovlašćuje roditelje (oca ili majku), predstojnicu ili predstojnika kuće, da u svojim kućama, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazove Božji blagoslov, a župnici i drugi svećenici će nakon Euharistije u crkvi moliti blagoslov za sve“, istaknuo je i dodao kako se pritom također izostavlja škropljenje blagoslovljenom vodom jer je dovoljna molitva i znamenovanje križem.

Odgađaju se sva najavljena slavlja Prve svete pričesti u župama i sakrament Svete potvrde jer ih, naglasio je, u nastalim okolnostima nije moguće organizirati.

„Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramo vjeronauk i katehezu elektroničkim putem“, poručio je nadbiskup Bozanić i dodao kako se roditeljima, djedovima i bakama pruža mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima.

Time, smatra, ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti.

 Očitovanje kršćanske ljubavi: Pomognite potrebitima putem župnog Caritasa 

Pozvao je i na zauzetost kršćanskom ljubavlju jer to traže okolnosti u kojima živimo. „Neka se razvide mogućnosti da se, poglavito putem župnih Caritasa, pomogne potrebitima, posebno stradalima od potresa“, istaknuo je i pozvao mlade da nakon odgode Susreta hrvatske katoličke mladeži i dalje osluškuju što im Krist govori i da učine što im On kaže.

Svećenicima je poručio da kao pastiri, ne štedeći snagu, budu i dalje uza svoj narod: u molitvi za njega, u duhovnoj blizini, u poučavanju i upućivanju, u svakovrsnoj brizi za bližnje, zajedno sa svojim vjernicima, svjesni da je i u ovome vremenu potrebno posebno vjerničko i domovinsko zajedništvo.

Sve vjernike, poručio je, pozovite da ostanemo sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi.

Molitva u otajstvu “kućne Crkve”

„Tako se može očitovati važnost i otajstvo ‘kućne Crkve’, one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrjednote, njegujući čežnju za iskustvom ponovnoga susreta u punini crkvenoga života“, istaknuo je i dodao kako smo Gospodinu uvijek, a osobito sada, pozvani pokazati gorljivost vapaja i pouzdanja u Njega.

 Poručio je svećenicima i vjernicima da se – glede općih uputa – treba pridržavati smjernica koje daju mjerodavna državna tijela Republike Hrvatske, a koje se odnose na sva okupljanja ljudi, pa tako i vjernika.

„Unutar zadanih mogućnosti, neka se organizira pastoralni život i prate ograničenja“, istaknuo je i dodao kako je kršćanska ljubav uvijek dovoljno maštovita da na temelju vjere pridonese jačanju brižnosti, utjehe i sigurne nade. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari