Connect with us

Religija i Vjera

Kardinal Bozanić pozvao sve da u sebi probude želju za svetošću

Objavljeno

-

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u ponedjeljak misu na blagdan Svih svetih na zagrebačkom groblju Mirogoj pored crkve Krista Kralja, a u propovjedi je pozvao sve da u sebi probude želju za svetošću prevladavanjem ravnodušnosti i izgradnjom zajedništva.

Naglasio je da su svi pozvani na svetost i da svi možemo postati sveti, da su nam sveci potrebni, oni su naši prijatelji i uzori, zagovornici kod Boga.

Sveci već sada žive u našoj sredini, to su osobe koje žive ljubav i dobro, koji uz sve poteškoće i životne nedostatke nastoje živjeti evanđelje, osobe koje svoju sredinu čime boljom, dodao je.

„Svetac nije neki izniman čovjek, svetac, svetica je normalna osoba koja naprosto privlači svojom produhovljenošću, posebnim gestama, pogledom očiju, licem, svojom nazočnošću”, naglasio je kardinal Bozanić.

„Ako svi možemo postati sveti onda imamo i tu dužnost”, kazao je i pozvao sve da u sebi probude želju za svetošću prevladavanjem ravnodušnosti i izgradnjom zajedništva.

Govoreći o svecima dodao je da svetačko lice nije namrgođeno, žalosno niti neprijateljsko već radosno i spokojno.

U propovijedi se osvrnuo i na svjetske moćnike, ‘koji dolaze i prolaze’ naglasivši da će ti svi idoli slave proći kao pljeva, citirajući blaženog Alojzija Stepinca.

„Istinska povijest koja traje i posjeduje dosljednost, koja ima smisla i značenje pripada ljudima blaženstava”, istaknuo je.

Bozanić je zaključno ponovio da svetost nije daleko već da živi među ljudima, u kućama, po ulicama i putovima, a da su ljudi blaženstava naši istinski prijatelji te da živjeti blaženstva znači biti prijatelj ljudi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari