Connect with us

Istaknuto

Kardinal Bozanić predslavio misu povodom 40. obljetnice svećeničkog ređenja

Objavljeno

on

U zajedništvu sa šesnaestoricom svećenika jubilaraca, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je u ponedjeljak 27. lipnja 2016. godine euharistijsko slavlje povodom njihove 40. obljetnice svećeničkog ređenja. Jubilej 40. obljetnice svećeničkog ređenja ove godine slave prečasna gospoda: Dragutin Bogadi, Ivica Brlečić, Marijan Franjčić, Mato Herceg, Mirko Horvatić, Đuro Kopjar, Petar Majstorović, Leonard Markač, Stjepan Markušić, Miroslav Martinak, Marijan Mihoković, Ivan Mikulan, Tomo Mrnjec, Vjekoslav Pavlović, Dragutin Toplak i Zvonko Vuković, a četvoricu svećenika zaređenih na današnji dan 1976. godine po rukama tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, Gospodin je pozvao k sebi. To su prečasna gospoda Stjepan Čukman, Stjepan Hlevnjak, Ivan Lovrić i Nikola Špiljak.

[ad id=”93788″]

Na početku euharistijskog slavlja kardinala Bozanića je u ime slavljenika pozdravio preč. Vjekoslav Pavlović zahvalivši Kardinalu na predvođenju slavlja.

Uvodeći u euharistijsko slavlje, kardinal Bozanić je izrazio radost zbog proslave jubileja, molitve i zahvale za dar svećeništva rekavši da četrdeset godina nije malo, to je hod i kroz pustinju, ali i ulazak u obećanu zemlju. Napomenuvši na početku homilije da na današnji dan slavimo blagdan utemeljitelja Zagrebačke nadbiskupije sv. Ladislava Kardinal, je istaknuo: „Obljetnice su prilika i poziv da razmislimo o sebi. Svoj jubilej slavite u Izvanrednoj godini jubileja Božjeg milosrđa što pred svakog svećenika postavlja niz pitanja“.
U nastavku je izdojio tri misli prvog misnog čitanja iz Knjige Sirahove: „Gospodin je samilostan i pun milosrđa, poziva nas da ne skrećemo s Njegova puta, jer tko se pouzda u Njega, taj se ne vara.“

Govoreći o Božjem milosrđu i nakani pape Franje koji poziva svojom inicijativom Jubileja milosrđa na promjenu života, Kardinal je istaknuo da taj poziv osobito vrijedi za svećenike, jer svećeništvo nije ništa drugo nego nezasluženi dar Božjeg milosrđa: „Bog je taj koji nas poziva. Po daru svećeništva uključio nas je u svoje milosrđe na dva načina. Prvotno pozivom nama, a onda pozivom da mu budemo suradnici u naviještanju i dijeljenju Njegova milosrđa svakom čovjeku. U sakramentu ispovijedi, čovjek najbolje osjeća koliko nam je Bog blizu.“

„Ovo vrijeme Jubileja milosrđa postavlja pred nas svećenike pitanje jesmo li oni koji priječe Božjem milosrđu da dođe do čovjeka, da ga čovjek prepozna i da ga prihvati ili smo autentični svjedoci, navjestitelji i djelatnici u djelovanju Božjeg milosrđa koji dovode ljude Bogu?“, rekao je kardinal Bozanić naglasivši da je to pitanje najvažniji ispit savjesti za svakog svećenika.

„Božje milosrđe je neiscrpno i polje Njegova djelovanja je neograničeno što od nas svećenika zahtijeva trajnu otvorenost, budnost i nastojanje da osnaženi Duhom Svetim pronalazimo uvijek nove načine kako bismo pomogli ljudima da se susretnu s Bogom koji nas neizmjerno ljubi“, zaključio je kardinal Bozanić homiliju zahvalivši svećenicima jubilarcima na svim žrtvama koje su uložili u spasenje ljudi kroz svoje svećeništvo, obećavši im svoju pastirsku i molitvenu blizinu i podršku te pozvavši okupljene vjernike da mole za sve svećenike.
U ime svećenika jubilaraca, na kraju euharistijskog slavlja kardinalu Bozaniću je za predslavljenje euharistijskim slavljem, riječima podrške i zahvale te ohrabrenja zahvalio preč. Zvonko Vuković.

Nakon završnog blagoslova Kardinal je sa svećenicima jubilarcima na grobu bl. Alojzija Stepinca izmolio molitvu za njegovo proglašenje svetim.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR