Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinal Josip Bozanić: Uskrsli Isus objavljuje spasenje svim ljudima i čitavomu svijetu

Objavljeno

na

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u Uskrsnoj čestitki posredstvom elektronskih medija, poručio je da je uskrsnuće Isusa Raspetog vrhunac Evanđelja, radosna vijest za sve, temelj kršćanske vjere jer je u Isusovom uskrsnuću život pobijedio smrt, pa je Uskrs blistavi dan pobjede koji se opire beznađu i potiče pozitivne promjene.

‘U ovom vremenu brzih promjena, kada jedan događaj potiskuje drugi, a nova informacija gazi prethodnu, i kada se unatoč dojmu opće informiranosti stvara ozračje brzog zaborava, posebno zaborava onog bitnog u životu, ponovno smo u slavlju Uskrsa, jer životopis Isusa iz Nazareta  ne završava smrću. Isus Krist jedini je čovjek koji je živio i umro, da bi trećega dana uskrsnuo od mrtvih’, naglašava u čestitci kardinal Bozanić.

Dodaje kako je Isus doista povijesna osoba. Evidentirano je njegovo propovijedanje i činjenje čudesa. Nedvojbeno je da je lažno optužen i da je podnio strašnu muku i smrt, a o činjenici njegova uskrsnuća svjedoče danas stotine milijuna ljudi koji u njega vjeruju.

“Isus Raspeti je uskrsnuo! To je vrhunac Evanđelja. To je radosna vijest za sve. Želio bih da ona dođe u svaku kuću, u svaku obitelj, da dopre do srca svake žene i muškarca. Taj je događaj temelj kršćanske vjere, nade i ljubavi. Da Isus Krist nije uskrsnuo, ne bi bilo kršćanske vjere, ni kršćanstva, ne bi bilo ni Crkve”, poručio je.

“Uskrsli Isus objavljuje spasenje svim ljudima i čitavomu svijetu. Nikoga ne uisključuje, ni bolesne, ni umiruće, ni starije, ni usamljene, ni one koji pate radi egzistencijalnih problema, ni one koji iz različitih razloga smatraju da gube smisao daljnjeg življenja.

Bog svima poručuje: Isus je uskrsnuo. Ima nade za tebe. Nisi više pod vlašću grijeha i zla! Pobijedila je ljubav! Pobijedilo je Božje milosrđe!”, ističe Bozanić u uskrsnoj poruci naglašavajući da je Isusovo uskrsnuće vrhunac Evanđelja i “radosna vijest za sve”.

Uskrs se opire beznađu i potiče pozitivne promjene. Onima u našem društvu koji su izgubili nadu i radost življenja, onima koje napuštaju snage, mladima koji teško nalaze put budućnosti, novost Uskrsa sposobna je obnoviti nadu, kaže kardinal Bozanić.

Dodaje da je Isus Krist umro i uskrsnuo jednom zauvijek i za sve, ali, kako ističe, snaga Uskrsa i prijelaz iz ropstva zla u slobodu dobra, događa se u svakom vremenu, događa se i danas, u našem svakodnevnom životu.

“To se događa kad se otvaramo ljubavi prema Bogu i bližnjemu, kad se opredjeljujemo za put koji vodi prema Božjoj budućnosti, kad smo na strani očuvanja mira i zaštite ljudskoga života u svim njegovim fazama”.

“Vjerujte, ako se otvorimo za prodor uskrsne snage u svoj život, ako joj otvorimo ulaz u društvene strukture potrebne ozdravljenja, i ako dopustimo da Isus Uskrsli svojom svjetlošću obasja čitavu našu domovinu Hrvatsku, uvidjet ćemo da – ma kako teško bilo stanje u kojemu se nalazimo – teškoće nisu niti naš usud, niti naše poslanje, nego – da je prolazeći kroz njih – moguće zaživjeti radost uskrsnoga jutra”, kaže Bozanić.

Zagrebački nadbiskup podsjeća da katolici ove godine slave Uskrs istoga dana kao i “braća i sestre pravoslavne vjere. Naime, ove godine slavlje Gospodinova Uskrsnuća pada na isti dan u Crkvama Zapada i Istoka. Neka to istovremeno slavlje ojača povezanost i zajedništvo među kršćanima, zajedništvo tako potrebno svijetu koji je podijeljen napetostima i ratovima”, zaključio je kardinal Bozanić, te čestitao Uskrs vjernicima i svim ljudima dobre volje.

Kardinal Josip Bozanić čestitao Uskrs predsjednici: Vama, Vašoj obitelji, kao i Vašim suradnicima, od srca čestitam Uskrs

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Na Times Squareu će biti postavljen ogroman ultrazvuk bebe koji će svijetu poslati snažnu poruku

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je u New Yorku izglasan zakon koji dozvoljava pobačaj do rođenja djeteta, jedna grupa pro-life aktivista odlučila je na Times Squareu emitirati 4D ultrazvuk bebe u trećem tromjesečju trudnoće. Ultrazvuk će biti postavljen 4. svibnja ove godine na velikom videozidu, javlja Aleteia, prenosi narod.hr

„Nadamo se da će pro-life Amerikanci napuniti Times Square. Imat ćemo živu glazbu, snažne i inspirativne govornike i, ono što je najbolje, 4D ultrazvuk uživo koji će svijetu poslati snažnu poruku kako je beba u maternici čovjek, kojemu treba dati priliku da se rodi“, najavila je udruga Fokus na obitelj koja organizira ovaj događaj. „Nitko više neće moći reći da to nije dijete. Svi će vidjeti da je to dijete“, izjavio je za CBN News predsjednik Fokusa na obitelj Him Daly.

Riječ je o događaju pod nazivom “Uživo iz New Yorka”, a očekuje se da će se tog dana na glavnom trgu u New Yorku u velikom broju okupiti zagovornici prava na život iz cijele zemlje.

Također se prikupljaju potpisi za “manifest života” koji će biti predstavljen u Bijeloj kući i Kongresu te prikuplja sredstva za kupnju ultrazvuka kako bi on bio dostupan svim ženama koje razmišljaju o pobačaju.

Podsjetimo, njujorški “Zakon o reproduktivnom zdravlju”, koji je usvojen 22. siječnja, dopušta pobačaj ” u bilo koje vrijeme kada je to potrebno kako bi se zaštitio život ili zdravlje žene.”

 

NE DAJ ME MAJKO!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Mole se Hrvatu fra Augustinu za rješenje političke krize

Objavljeno

na

Objavio

U jeku velike krize u Venezueli narod se moli za zagovor pokojnog hrvatskog misionara fra Augusitna Augustinovića

Prema informaciji Radio Marie Venezuele ovih se dana u župama Capaya, Caucagu i Carizal posebno zaziva ime “malenoga”(niskog rasta) fratra iz bosanske Posavine, jer politička  kriza u Venezueli  poprima sve veće obrise, a narod ovog dijela Venezuele još uvijek pamti njegova svetačka djela i već ga sada smatraju svecem.

U jeku političke krize u Venezueli ondašnji se narod ponovno prisjetio fra Augustina(Ante) Augstinovića, franjevca misionara iz Bosanske Posavine ( rođen 1917. godine u Prijedoru kod Brčkog), koji je davne 1951. godine napustio mjesto profesora Novoga zavjeta u Jeruzalemu i otišao u Venezuelu i tamošnje župe propovijedati Isusa Krista. Njegovo ime ovih se dana često spominje u molitvi  napisanoj 1997. godine, kada je i započeo postupak proglašenja Slugom Božjim od strane tamošnjeg ordinarija.

Naime, sam je fra Augustin u Venezueli proveo 47 godina, a tamo je i umro na glasu svetosti 1998. godine. Uz plodan pastoralni rad (župnikom je u 47 godina bio u tri župe), podizao je škole, bolnice, domove, brinuo se o časnim sestrama, a posebno je poznat po svom književnom i znanstveno-teološkom radu, ali i kao jedan od pokretača malog tečaja kršćanstva  “Cursillo” u Venezueli..

Napisao je veliki broj djela na španjolskom jeziku, a na hrvatski jezik do sada su mu prevedene dvije knjige priča “ Priče iz doline” i “Od obale… do obale”.

Fra Augustin

Fra Augustin

U znanstveno-teološkom smislu posebno mu je cijenjeno djelo “Povijest Isusova”, koje je prevedeno na 32 strana jezika. Izvorno je pisano na španjolskom, a autor ga je osobno preveo na hrvatski jezik. Nekoliko originalnih fra Augustinovih djela na španjolskom jeziku  nalazi se u Republici Hrvatskoj, a u pripremi je i i drugo prošireno izdanje knjige “Malenošću do nebeskih visina”, koja govori o njemu.

Prema informaciji Radio Marie Venezuele ovih se dana u župama Capaya, Caucagu i Carizal posebno zaziva ime “malenoga”(niskog rasta) fratra iz bosanske Posavine, jer politička  kriza u Venezueli  poprima sve veće obrise, a narod ovog dijela Venezuele još uvijek pamti njegova svetačka djela i već ga sada smatraju svecem. Molitva koju mole prevedena je i na hrvatski te glasi:

“Gospodine, Ti si htio da Te upoznamo po ljubljenome Tvome Sinu,

daj nam pravedno živjeti slijedeći Tvoju svetu volju,

te po zagovoru Tvoga vjernoga svećenika, o. Augustina Augustinovića,

koji nam je za života otkrio Tvoje beskrajno milosrđe

i osvojio nam srce sinovskom ljubavlju prema Isusu Kristu,

svom milom prijatelju, udijeli nam tako potrebitu milost za naše dobro

i rješenje političke krize u našoj Venezueli

i po majčinskoj zaštiti Presvete Djevice Marije,

daj da prigrlimo ono što smo primili kao dar i plod Duha Svetoga Tješitelja.

Amen.”

Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari