Connect with us

Kardinal Puljić: Dayton nas je protjerao, ali nije pokopao!

Objavljeno

-

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić pozvao je u subotu, predvodeći tradicionalnu svetu misu za domovinu u Bobovcu koji je bio srednjovjekovno sjedište bosanskih vladara, Hrvate katolike da ostanu vjerni svojim korijenima u BiH, a izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske i redarstva zamolio je da budu solidarni i pomognu sunarodnjacima u BiH.

Kako je izvijestila Katolička tiskovna agencija (KTA) BiH vojnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u svečanim odorama i noseći stijegove predvodili su molitvenu kolonu vojnika, redarstvenika i drugih vjernika na čelu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem prema ostacima srednjovjekovnog kraljevskog grada.

Život posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić mogao bi biti uzor svima budući da nikada nije gubila vjeru prema svojoj zemlji iako su joj Turci ubili muža, oteli djecu, a nju prognali, rekao je kardinal Puljić u propovijedi.

“Došli smo da otmemo zaboravu svoje korijenje. Kad je potpisan Daytonski sporazum u jednom televizijskom intervju rekao sam: Ovaj Dayton nas želi žive u zemlju pokopati. Ali nije, tu smo! I nisu nas pokopali. Jesu nas protjerali, ali nisu nas pokopali”, rekao je kardinal Puljić.

Poaknuo je vjernike na čuvanje pamćenja i na molitvu za ostanak i budućnost te poručio “moliti za domovinu znači voljeti ovu zemlju koja je natopljena krvlju, znojem i suzama”.

Bobovac je pretpovijesna gradina, kasnoantička utvrda i srednjovjekovni grad što ga je ao podići ban Stjepan II. Kotromanić nešto prije prve polovice 14. stoljeća. Bobovac je bio sjedište bosanskih vladara sve do prestanka bosanske samostalnosti turskim osvajanjem Bosne 1463. godine. Suprug kraljice Katarine Kosače Kotromanić, posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević je pogubljen, dvoje djece oteli su Turci i odveli u roblje, a sama kraljica pobjegla je preko Dubrovnika u Rim gdje je i umrla, a državu Bosnu ostavila je u zavjet Svetomu Ocu.

Uz pripadnike Oružanih snaga RH u Bobovcu su bili na misi i vojni kapelani te izaslanstva Vojnog ordinarijata Hrvatske i Vojnog vikarijata Slovenije kao i vojni atašei tih zemalja te Počasna zaštitna bojna iz RH u prepoznatljivim povijesnim odorama.

HINA l dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari