Connect with us

BiH

Kardinal Puljić i reis Kavazović zahvalili Plenkoviću na pomoći BiH

Objavljeno

-

Foto: Hina

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović zahvalili su u ponedjeljak hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na pomoći koju je njegova vlada pružila BiH.

Hrvatski premijer, koji je u službenom posjetu BiH, nakon sastanka s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te zemlje odvojeno je, iza zatvorenih vrata, razgovarao i s čelnicima vjerskih zajednica, a osim s vrhbosanskim nadbiskupom te s poglavarom Islamske zajednice Huseinom Kavazovićem sastao se s mitropolitom dabrobosanskim Nikolajem.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije priopćeno je kako je kardinal Puljić Plenkoviću i ministrima u njegovoj pratnji predstavio stanje Crkve u BiH, a posebice u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te je istaknuo kako je u toj dijecezi nakon posljednjega rata bilo potrebno izgraditi 60-ak crkava koje su u ratu bile porušene. U obnovi kao i u brojnim drugim projektima značajno je pomogla Hrvatska.

Kardinal Puljić kazao je kako je ta pomoć bila dragocjena, a Plenković je obećao nastavak potpore Vrhbosanskoj nadbiskupiji posredstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Kardinalu Puljiću zahvalio je na njegovim dosadašnjim umirujućim porukama ističući kako i njegov posjet BiH za cilj ima smanjenje napetosti u toj zemlji. Plenković je potvrdio kako je Hrvatska spremna pružiti jasnu potporu Bosni i Hercegovini i kao članica Europske Unije i NATO saveza.

Iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, nakon razgovora Kavazovića i hrvatskog premijera, također je objavljeno priopćenje u kojemu stoji da se i reis zahvalio na potpori koju vlada Hrvatske pruža BiH, posebice u razdoblju sadašnje političke krize.

Kavazović je podsjetio kako značajnu ulogu u gradnji dobrih odnosa između dvije zemlje ima i Islamska zajednica u Hrvatskoj, na čijem je čelu Aziz Hasanović, koji je također sudjelovao na sarajevskom sastanku.

Plenković se zahvalio muftiji Hasanoviću na onome šta Islamska zajednica u Hrvatskoj čini i obećao je nastavak dosadašnje suradnje i pomoći koju država pruža Mešihatu u Zagrebu.

Sudionici razgovora suglasili su se kako se odnosi dvije države kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata moraju dalje unaprjeđivati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari