Connect with us

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: Izgleda da mnogima odgovara da ovakvo mutno stanje u BiH ostane

Objavljeno

on

Bosna i Hercegovina kako je sada ustrojena jednostavno ne može funkcionirati i Biskupska konferencija BiH odavno je dala prijedlog o njezinu mogućem preustroju, no njega su i domaći političari i predstavnici međunarodne zajednice jednostavno ignorirali, što je najveća moguća uvreda, izjavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje” od srijede.

Od BiH, drži vrhbosanski nadbiskup, nužno je napraviti državu koja će biti” normalna” i u kojoj su jednaka prava za svakog građanina, svaki narod i svaku crkvu i zajednicu odnosno potrebno je uspostaviti vladavinu zakona koji će podjednako vrijediti, što sada nije slučaj.

Crkva u BiH, odnosno njezina Biskupska konferencija, još su 2005. iznijeli prijedlog o uspostavi četiri multietničke regije, umjesto sadašnjih entiteta i županija, koje bi bile orijentirane prema većim gradskim središtima, a ustrojene tako da u njima svaki konstitutivni narod mora imati odgovarajuću zastupljenost u tijelima vlasti, s tim da niti jedan narod ne bi mogao biti preglasan.

Taj prijedlog nikada nije razmatran niti na jednoj političkoj razini.

“Izgleda da mnogima odgovara da ovakvo mutno stanje ostane, jer se u mutnome lovi”, kazao je sada kardinal Puljić komentirajući tu činjenicu.

Vrhbosanski je nadbiskup istaknuo kako Hrvatska ima svoju odgovornost u odnosu na Daytonski sporazum i ne bi je se smjelo napadati zbog brige za Hrvate u BiH.

“Vidimo kako se Srbi itekako oslanjaju na Srbiju i njezinu vlast, a BiH pobožno šuti.

Vidimo da se Bošnjaci itekako oslanjaju na Tursku i tu se ne smije prigovoriti, a kada se Hrvati oslone na Hrvatsku onda su nastale prozivke”, kazao je kardinal Poljić dodajući kako to pokazuje da u javnosti vrijede različita mjerila za iste postupke.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari