Pratite nas

Religija i Vjera

Kardinal Puljić o napadu u Šri Lanci: To je ta kultura smrti

Objavljeno

na

Povodom katoličkog blagdana Uskrsa, u nedjelju je, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu služena sveta misa.

Misu je predvodio nadbiskup i metropolit Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić koji je čestitao Uskrs i kazao kako čovjek ima kratak život, koliko god dugo živio.

”Liječimo se, ja bih malo pučki rekao ‘krpamo’ ovo naše zemaljsko zdravlje. Koliko god željeli jedni drugima zdravlje, a svejedno ga moramo ‘krpati’, a koliko god ga ‘krpali’ jednog dana dođe kraj”, podsjetio je Puljić.

Dodao je kako se danas slavi Isusova pobjeda nad smrću, zlom, te se vraća nada čovjeku da otkrije smisao života i patnje.

“Međutim, koliko god mi imamo divne sposobnosti ljudskog razuma, razvoja tehnike, ne znamo vrednovati život, život koji je dar. Nitko od nas nije zaslužio ovaj dar imati, Bog nam ga je dao. Koji put ne znamo ni zahvaliti za taj dar života, ali ga ne znamo ni čuvati. Ne samo svoj nego niti tuđi“, rekao je Puljić.

Dodao je kako se danas vidi da ono što čovjek proizvede kao uspjeh svoje tehnike i razuma, često to radi protiv čovjeka.

Podsjetio je kako danas svjedočimo brojnim atentatima, terorističkim činiovima u kojima ginu nedužni ljudi, što je, kako dodaje, plod ljudske pameti.

Kritizirao je i svjetsku politiku ističući kako se pretvorila u ravnotežu strasti.

“Pogledajte koliko se budžeta odvaja za proizvodnju oružja, a to oružje ubija. Mi smo svjesni što rat donosi. Donosi tolike mrtve, ranjene, uništenih dobara i gradova i tvornica i svega drugoga bogatstva. To je rat, to je proizvodnja čovjekova“, rekao je Puljić.

Dodao je kako se danas čovjek ježi gledajući slike uništavanja.

”Iako je Krist pobijedio smrt, čovjek nije shvatio vrednotu života. Nego, širi smrt oko sebe. Čovjek se naježi slušajući strahote smrti“, rekao je Puljić.

Osvrnuo se i na terorističke napade na tri crkve u Šri Lanci u kojima je poginulo 190 ljudi, dok ih je 400 ranjeno.

”Mi danas vidimo da se razvija kultura smrti. Pa koliko mržnje se samo proizvede kroz te medije, politiku, koliko se mržnje proizvede kroz interese? Nije važno što se uništava priroda, nije važno što se uništavaju Božiji darovi, interes je važan. To je ta kultura smrti koja počinje vladati u javnosti“, upozorio je Puljić.

Dodao je kako je sloboda bez odgovornosti ubitačna.

”To je kultura smrti. Zato je važno, slaveći Uskrs, da čovjek prepozna veličinu čovjekovog dostojanstva, ljepotu života, kako graditi kulturu života. Zato danas želimo moliti Uskrsloga – Ti koji si pobijedo zlo, daj prosvjetli moćnicima ovog svijeta da upravo izvorište ratova, izvorište gdje se širi kultura smrti, da se ukloni“, pomolio se Puljić.

Pomolio se i za pobjedu nad zlom u ljudskom srcu te dodao kako mnogi ljudi zrače mržnjom.

Smatra kako je važno stvoriti unutrašnju slobodu koja će biti naša suradnja s Bogom i čovjekom.

Upozorio je kako uništavanjem prirodnih bogatstava koji su Božiji darovi, čovjek uništava sebe.

”Ne samo sebe, nego pokoljenja iza sebe. To je problem i onih moćnika i ‘malog’ čovjeka. Što ne misli da on mora biti graditelj dobra, suradnik u kulturi života. Zato Uskrsli koji je pobijedio smrt, neka nam vrati tu svijest u dostojanstvo života, počevši od začeća do prirodne smrti”, rekao je Puljić.

Smatra kako nema tog parlamenta koji ima pravo na Božije zakone i kako se urušila demokracija.

“Više nema one prave demokracije koja služi čovjeku, nego demokracija koja služi svom interesu. Zato želimo obnoviti kulturu života, dostojanstvo čovjeka, vrednotu društva, odgovornost koja slijedu slobodu. Sloboda bez odogovornosti je ubitačna“, upozorio je Puljić.

Poželio je da kada se kaže ”sretan Uskrs“, to bude oslobađanje od svakog zla, mržnje i svakog korijena kulture smrti.

Uskrs je jedan od najvažnijih blagdana u godini koji se zbog svog značaja, Kristova uskrsnuća, često ističe kao bladgan važniji od Božića./AA/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Svetkovina Presvetog Trojstva, najvećeg otajstva kršćanske vjere

Objavljeno

na

Objavio

‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’

„Sveti Augustin htio je napisati knjigu o Presvetomu Trojstvu, ali mu nikako nije polazilo za rukom. Tada je usnuo san: vidio je sebe kako šeće obalom mora i vidi dijete na plaži. Dijete je školjkom presipalo morsku vodu u rupu u pijesku. Augustin ga je upitao: ‘Što radiš?’ – Dijete je odgovorilo: ‘Želim presuti more u ovu rupicu.’ – Tu su se velikom filozofu otvorile oči: ‘Upravo tako nemoguću stvar pokušavam i ja jer želim svojim ograničenim razumom shvatiti tajnu Presvetoga Trojstva.’“

Tajna Presvetog Trojstva najveće je otajstvo kršćanske vjere, otajstvo iz kojeg je izašla povijest spasenja.

Kršćanska vjera je vjerovanje u jednoga Boga u Tri Osobe. Svetkovina Presvetog Trojstva slavi se drugačije od ostalih blagdana u crkvenoj godini. Ovdje se slavi temeljna istina vjere o Bogu koji je, kako Katekizam Katoličke Crkve kaže, ‘jedan u trim božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu’.

Crkva i svaki vjernik, slaveći Presveto Trojstvo, zahvaljuje Bogu na djelima stvaranja, otkupljenja i posvećenja ljudskog roda i pojedinačno svakog čovjeka. Ovim blagdanom ispovijedamo da je Bog nad svim, sve je po njemu i on je u svemu. Nad svime kao Otac, sve je stvorio po svome Sinu, a u svemu prebiva u Duhu Svetomu.

Vjerujemo da je sa svima nama milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga. Već na ulazu u Crkvu, nakon što smo prstom dotaknuli blagoslovljenu vodu i prekrižili se izgovarajući riječi: ‘U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’ ispovijedamo Presveto Trojstvo – vjeru u jednoga jedinoga Boga u tri osobe: Oca i Sina i Duha Svetoga. I sav naš kršćanski život, od krštenja do smrti, nosi pečat vjere u Presveto Trojstvo.

(laudato.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

U Notre-Dame održana misa sa zaštitnim kacigama

Objavljeno

na

Objavio

Točno dva mjeseca nakon katastrofalnog požara – u pariškoj katedrali Notre-Dame služila se prva misa.

Održana je u kapeli u istočnom dijelu zdanja, iza glavnog oltara, jer je svod središnjeg dijela katedrale znatno oštećen.

Svećenici i vjernici na glavama su tijekom mise imali zaštitne kacige. Misu je uživo prenosila katolička televizija KTO-TV.

U požaru katedrali Notre-Dame uništen je krov sagrađen u 12. stoljeću te kupola iz 19. stoljeća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari